Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Teherán elutasítja a szankciók fokozatos feloldását

888.hu

2021.04.03. 18:30

Irán elutasítja az ország ellen elrendelt büntetőintézkedések fokozatos feloldását – jelentette szombaton a Press TV angol nyelvű iráni hírtelevízió a teheráni külügyminisztérium által közzétett állásfoglalást idézve.
„Az Iráni Iszlám Köztársaság politikájának végleges álláspontja valamennyi amerikai szankció feloldása”

– idézte Szaíd Hatibzadeh külügyi szóvivőt az állami hírtelevízió honlapja.
A Teherán és a hat nagyhatalom között 2015-ben Bécsben aláírt atomalku részesei kedden tanácskoznak az osztrák fővárosban.
Az iráni külügyi szóvivő egy nappal azután beszélt a szankciók fokozatos feloldásának elutasításáról, hogy Ned Price amerikai külügyi szóvivő közölte: az amerikai kormányzat „beleegyezett, hogy részt vesz a kedden kezdődő bécsi tárgyalásokon az európaiakkal, az oroszokkal és a kínaiakkal, hogy megvitassák Washington és Teherán kölcsönös visszatérését a szerződéshez”.
Jalina Porter, a tárca helyettes szóvivője pedig pénteken közölte, hogy az iráni atomprogramról megkötött szerződés újbóli érvényesítéséről szóló jövő heti bécsi tárgyalások napirendjén „azok a nukleáris téren meghozandó lépések lesznek, amelyet Iránnak meg kell tennie a szerződés újbóli betartása érdekében, akárcsak az esetleges szankcióenyhítések, amelyeket az Egyesült Államoknak az iráni kötelezettségvállalásokhoz való visszatérés érdekében kell bevezetnie”.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter felszólította szombaton Teheránt, hogy mutatkozzon konstruktívnak a bécsi tárgyalásokon.

Mohammad Dzsavád Zaríffal, az iráni diplomácia vezetőjével folytatott szombati telefonbeszélgetésén Le Drian közölte: Franciaország egyszerre pragmatikusan és igényesen fog eljárni a tárgyalásokon. Jean-Yves Le Drian szerint az európai trojka – Párizs, Berlin és London – konstruktív szerepet játszott a tárgyalások felújításában és valamennyi részes fél, közöttük Washington készségét nyilvánítja az atomalkuhoz, hivatalos nevén a Közös Átfogó Cselekvési Tervhez (JCPOA) való visszatérésre.

A JCPOA-t aláíró országok pénteken virtuális értekezletet tartottak, amelyen kifejezték készségüket, hogy pozitívan járnak el az Egyesült Államoknak a szerződésbe való visszatérése érdekében.
Irán, valamint hat nagyhatalom, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) valamint Németország 2015-ben Bécsben írt alá szerződést, amelyben Teherán vállalta atomprogramja korlátozását a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók fokozatos feloldása ellenében. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat.

A demokrata párti Joe Biden amerikai elnökké választásával felmerült a remény, hogy Washington visszatér az atomalkuhoz.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes pénteken elutasította a közvetlen találkozást az Egyesült Államok képviselőivel a bécsi egyeztetéseken.

„Az Egyesült Államok nem fog részt venni olyan tanácskozáson, ahol Irán is jelen van, ideértve a közös bizottság ülését, és ez biztos”

– húzta alá a tárcavezető-helyettes.

A Teherán és Washington közötti egyeztetésben Bécsben így az európai aláíró országok közvetítenek. Ezért az Egyesült Államok küldöttsége nem ugyanabban a teremben tartózkodik majd, mint a többi aláíró országé.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kidolgozták a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét

Az EMMI az előkészített szakmai javaslatot az Operatív Törzs részére átküldte, majd a Kormány elé terjeszti.

Két lelkésznő kötött házasságot Franciaországban

Két lelkésznő kötött házasságot Franciaországban

Egy leszbikus lelkészpár házasodott össze vasárnap a franciaországi Montpellier-ben. Úgy gondolják, hogy házasságuk egyházuk mentális fejlődésének szimbóluma – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Gyurcsány-showműsorban minden úgy történik, ahogy a főnök akarja

A Gyurcsány-showműsorban minden úgy történik, ahogy a főnök akarja

A Gyurcsány-show hétfőn újabb állomásához érkezett, a baloldali politikusok hivatalosan is jelezhetik igényüket az epizódszerepekre – közölte a Fidesz hétfőn az MTI-vel.

Késsel támadtak egy Charlie Hebdo feliratú pólót viselő nőre Londonban

Késsel megtámadtak egy Charlie Hebdo feliratú pólót viselő nőt Londonban, aki kisebb, nem életveszélyes fejsérüléseket szenvedett – közölte a brit rendőrség hétfőn.

Amerikában bocsánatért esedeznek, mert betiltottak egy nemváltás veszélyeiről szóló könyvet

Amerikában bocsánatért esedeznek, mert betiltottak egy nemváltás veszélyeiről szóló könyvet

Az Amerikai Könyvkereskedők Egyesülete (ABA) bocsánatkérésében szörnyű és megbocsáthatatlan hibának nevezte a „transzellenes” könyv ajánlását.

Csehül áll Katalin

Csehül áll Katalin

Cseh Katalin nyilván már bánja, hogy világmegváltó tervei szövögetése közben nem szentelt kellő figyelmet néhai Kósáné Kovács Magdolna munkásságának. A vétkes hebehurgyaság nyilván poétikusan ifjú korával és persze azzal is magyarázható, hogy az egykori MSZP-s képviselőnő nem cicerói szónoklataival vagy Margaret Thatchert megszégyenítő pragmatizmusával írta be magát a magyar politika történetébe. Inkább egy mára már szállóigévé nemesült mondata miatt – „nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” – került be a panteonba.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére