Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tapsvihar és demokrata hiszti Trump évértékelőjén

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.05. 08:45

Elnökségének harmadik évértékelő beszédét tartotta Donald Trump, felfokozott érzelmi állapotok közepette. Az elnök belépője is látványos volt, viharos taps fogadta, amikor helyi idő szerint este kilenckor belépett a kongresszusi terembe. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök – akivel az elnök tavaly október óta nem váltott szót – a kezét nyújtotta neki, ám az elnök nem reagált a kinyújtott kézre. A demokratákat mélyen érinthette az elbukott impeachment, Pelosi ugyanis látványosan kettétépte az elnök beszédét az évértékelő végén.

Beszédében Trump hangsúlyozta: Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett, a gazdasági hanyatlás éveinek vége, a hiú ígéretek, a munkanélküliség, presztízsveszteség korának vége.

Nancy Pelosi a kezét nyújtja a belépő elnöknek, de az figyelmen kívül hagyta | Fotó: AFP

Az évértékelő beszéd ünnepélyes eseményén a kongresszusi politikusok mellett kormánytagok, a legfelsőbb bíróság bírái és amerikai közéleti személyiségek vettek részt. A képviselők soraiban néhány demokrata párti politikusnő a múlt század elején a nők jogait követelő szüfrazsett-mozgalom fehér ruhájába öltözve várta az évértékelő beszédet.
Trump beszédében kiemelte:

Amerika családbarát, növekedésbarát és mindenekelőtt Amerika-barát ország.

Valamennyi politikus felállt, amikor kiderült: a meghívott vendégek között van Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezetője is. A venezuelai vendéget az amerikai politikusok tapsviharral köszöntötték. Trump úgy mutatta be Guaidót, mint Venezuela törvényes átmeneti elnökét. Majd pedig szocialista diktátornak és népe felett uralkodó zsarnoknak nevezve Nicolás Maduro venezuelai elnököt. Az amerikai elnök beszédében hangsúlyozta:

A szocializmus tönkreteszi a nemzeteket, míg a szabadság egységbe forrasztja a lelkeket.

Megerősítette, hogy kormányzata a szabadság híve, s ezért változtatott az előző elnök, Barack Obama Kubával kapcsolatos politikáján.

Trump beszédében kiemelte: fontosnak tartja a befogadó társadalom építését, és biztosítani kell minden amerikai fiatalnak a nagyszerű oktatás és az amerikai álom beteljesítésének lehetőségét. Bemutatott egy tízéves philadelphiai kislányt, akit az édesanyjával együtt hívott meg az évértékelőre, és bejelentette, hogy a kormányzat ösztöndíjat ajánlott fel neki. Az évértékelőn egyébként több meghívott vendég is jelen volt, köztük egy férfi, aki hosszú esztendők küzdelmei után sikeresen küzdött meg ártalmas szenvedélyével és leszokott a kábítószerről, de ott volt az a tavaly decemberben századik életévét betöltött Charles McGee dandártábornok is, aki a második világháborúban a légierő afroamerikaiakból álló híres Tuskegee alakulata tagjaként 136 bevetésben vett részt, majd harcolt a koreai háborúban és később a vietnami háborúban is. Rush Limbaugh jobboldali újságírót – a republikánusok egyik ikonikus személyiségét – Elnöki Szabadság Érdeméremmel tünteti ki. Az érmet a könnyeivel küszködő Limbaugh mellett ülő first lady, Melania Trump azonnal át is adta.

Trump beszédében megígérte a fegyvertartás és -vásárlás alkotmányban biztosított jogának védelmét is, de előtte még beszélt az eredményekről: hosszasan sorolta a gazdaság eredményeit, köztük azt, hogy az elmúlt három évben az Egyesült Államok energetikában önellátó lett, 12 ezer új termelőüzem létesült, miközben az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején 60 ezer termelőüzem szűnt meg. Az elnök beszélt az egészségbiztosításról, és a demokraták elnökjelöltségére pályázó politikusokról – név nélkül – közölte: amíg ő az elnök, szó sem lehet az egészségbiztosítás „szocialista típusú átalakításáról”.

Trump beszélt az iráni konfliktusról is, álláspontja szerint Teheránnak fel kell hagynia az atomfegyver előállítására való törekvéseivel. Kiemelte továbbá: Iránnak nemcsak az atomprogramjával kell felhagynia, hanem a terrorizmus támogatásával és el kell kezdenie a saját népe boldogulásán dolgozni.

Az elnök beszédét a közönség állva tapsolta meg, míg háta mögött Nancy Pelosi kivárta a legalkalmasabb pillanatot: amikor az elnök azt mondta „Isten áldja Amerikát”, látványosan ketté tépte kinyomtatott beszédét.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére