Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Születendõben Brüsszel rémálma: Olaszországban jön a bevándorlás- és EU-ellenes kormány

Bokor Gábor

2018.05.10. 19:38

Sergio Mattarella olasz elnök korábban belengette, ha nem sikerül megegyeznie a pártoknak, szakértõi kormányt is kijelölhet. A hírre egybõl sokkal gyorsabbak lettek a koalíciós tárgyalások és csütörtökre szinte biztosra mondható, hogy jöhet a Matteo Salvini-féle bevándorlásellenes Liga és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom szövetsége.
RÓMA, 19:38

Sergio Mattarella olasz elnök korábban belengette, ha nem sikerül megegyeznie a pártoknak, szakértői kormányt is kijelölhet. A hírre egyből sokkal gyorsabbak lettek a koalíciós tárgyalások és csütörtökre szinte biztosra mondható, hogy jöhet a Matteo Salvini-féle bevándorlásellenes Liga és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom szövetsége.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltje csütörtökön elmondta, hogy pártja és a Liga hétfőig kért haladékot az államfőtől, ugyanis egy közös kormányszerződés megírásán dolgoznak.

Az M5S-Liga kormányprogramjának pontjai fontosabbak annál, hogy ki lesz a két párt közös miniszterelnöke"

– mondta.

Mint ismert, Olaszországban március 4-én tartottak választásokat, ahol magasan a bevándorlást elutasító pártok szerezték meg a legtöbb szavazatot. A konfliktus abból fakad, hogy a Beppe Grillo által vezetett Öt Csillag Mozgalom nem hajlandó részt venni egy olyan koalícióban, melyben szerepet kap Silvio Berlusconi is, akinek pártja, a Forza Italia szoros kapcsolatban áll a Ligával.

A kormányszerződésben az M5S és a Liga választási ígéreteinek is helyet kell kapniuk: az Öt Csillag Mozgalom többek között állampolgári jogon járó alapjövedelmet ígért, amelyről a választások másnapjától egyre kevesebbet beszélt. A Matteo Salvini vezette Liga adócsökkentést, nyugdíjreformot és az illegális bevándorlók kiutasítását ígérte Olaszországból.

Luigi Di Maio és Matteo Salvini pénteken újabb személyes találkozót tart, és hétfőn mutatják be a leendő közös kormány tagjait. 

Az olasz lapok csütörtökön arról számoltak be, hogy a Brüsszellel szemben kritikus, de atlanti politikát szorgalmazó Luigi Di Maio a külügyminiszteri széket kaphatja meg, Matteo Salvini pedig a belügyminiszterit, amivel fordulat következhet be az olasz migrációs politikában.

Sergio Mattarella államfő a hét elején unta meg a pártok közötti vitát és döntéskényszerbe hozta a szervezeteket: vagy bizalmat szavaznak a parlamenti pártok egy semleges kormánynak, vagy nyáron, de legkésőbb ősszel új választások lesznek Olaszországban. A populista, idáig euroszkeptikus M5S-szel és a jobboldali Ligával az a két párt kerülhet hatalomra, amelyre a legtöbben szavaztak a március 4-i parlamenti választásokon.

Azzal, hogy a megegyezés kapujában vannak a pártok és közel a kormányalakítás, újabb szöget üthetnek Brüsszel koporsójában, hiszen Olaszországban ismét egy bevándorlásellenes és euroszkeptikus hatalom születhet meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére