Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szorul a hurok a spanyol miniszterelnök nyaka körül

Bokor Gábor

2017.04.18. 19:28

Tanúként hallgatták ki Mariano Rajoyt a hatalmas botrányt kavart Gürtel-ügyben.
MADRID, 19:28

Tanúként hallgatták ki Mariano Rajoyt a hatalmas botrányt kavart Gürtel-ügyben.

A spanyol miniszterelnökig is elért a spanyol közvéleményt hónapok óta foglalkoztató Gürtel-ügy, mely az ország egyik legdurvább korrupciós botránya. Tanúként idézik be a spanyol miniszterelnököt az egyik legnagyobb és legszövevényesebb korrupciós botrányban. A központi büntetőbíróság Madridban úgy határozott kedden, hogy tanúként kívánják majd kihallgatni Mariano Rajoyt.

A bíróságot az érdekli elsősorban, hogy a kormányfő és a PP elnöke mit is tud arról, hogy a pártjában állítólag 1990 és 2008 között kettős könyvelést folytattak, egy titkos és illegális, úgynevezett B kasszából választási kampányokat, épületfelújításokat és pénzjutalmakat fizettek – írja az MTI.

A kormánypárt korábbi pénztárnoka, Luis Bárcenas az elsőrendű vádlott az eljárásban.

Mariano Rajoy 2004-ben vette át a Partido Popular vezetését, előtte főtitkár volt és több kampányt is végigvitt, amelyeket majd mind végigvizsgálnak a hatóságok. Bár az államügyész és az ügyészség nem tartotta indokoltnak, hogy meghallgassák Rajoyt, a Demokrata Ügyvédek Szövetsége Európáért (ADADE) nevű csoport végül akkorát balhézott, hogy végül helyt adott a bíróság a meghallgatásnak. 

A gigantikus perről ebben a cikkben írtunk részletesen. Összesen több mint háromszáz tanút hallgatnak majd meg az ítélethirdetés előtt.

A Gürtel-ügy 2009-ben indult, mikor nyomozni kezdtek Francisco Correa vállalkozó ellen. A férfit azzal a gyanúsítják, hogy politikusokat és befolyásos pártfunkcionáriusokat fizetett le. A vizsgálatok során jutottak el a fent már említett Bárcenashoz, akiről megtudták, hogy korábban nyitott egy svájci bankszámlát, ahol csaknem ötvenmillió eurót tárol.

A volt pénztárnok a gyanú szerint évtizedeken keresztül tízezer eurónyi összegekkel egészítette ki több képviselő, köztisztviselő és funkcionárius fizetését magáncégektől származó bevételekből.

Bárcenas beismerte, hogy a PP működését a több mint harminc évvel ezelőtti indulása óta illegálisan pénzelik, amiről a vezetés is tudott. A párt úgy reagált a kijelentésekre, hogy nem tudtak arról, hogy a volt pénztárnok a saját zsebére játszott munkája közben.

(El País)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére