Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szlovéniában megtörtént az, amit mi is kaptunk volna, ha a baloldal nyer

888.hu

2022.05.03. 17:20

Elszálltak az árak egyik pillanatról a másikra.

 

Március közepén Szlovéniában a jobboldali kormány rögzítette az üzemanyagok árát, a rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozott. A szabályozás értelmében az eurosuper 95 árát 1,503 euróban, az eurodízelét 1,541 euróban határozták meg.

 

Aztán választásokat rendeztek, amelyen Janez Janša elbukott, és jött a baloldal Robert Golob vezetésével.

És a benzinárstopot szinte azonnal megszüntették.

 

Az Euractive beszámolója szerint vasárnap Szlovéniában a normál benzin ára mintegy 8%-kal, a gázolajé pedig több mint 20%-kal emelkedett.

A normál benzin literenkénti ára szolgáltatótól függően 1,617–1,619 euró, az autópályákon pedig akár 1,628 euró is lehet (mai árfolyamon számolva 618–622 forint). Szombatig 1,503 euró (574 forint) volt a felső határ.

A dízel ára a nagyobb szolgáltatóknál a 1,817–1,824 euró közötti sávba ugrott volt (694–697 forint), egyes kisebb benzinkutaknál pedig még ennél is magasabb. Ehhez képest szombatig 1,514 euró (578 forint) volt. Ez 20%-os drágulást jelent.

 

Természetesen a kampányban nem verté nagy dobra, hogy ilyesmire készültek,

nem úgy, mint a magyar baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki ott bírálta a benzinárstopot, ahol csak tudta.

 

Emlékezetes, Márki-Zay Péter így fogalmazott:

Én soha nem a benzinár befagyasztását önmagában kritizálom, hanem azért tartom ezt végtelen ostoba, felelőtlen döntésnek, mert a terhét ennek, pont úgy, mint a rezsicsökkentés esetében, nem valamiféle racionális, fenntartható módon szabályozták, hanem átrakták a kereskedőkre.”

 

Lehet csökkenteni a jövedéki adót, de meg kell mondani, honnan fogjuk elvenni ennek az anyagi fedezetét – nyilatkozta Blikknek Márki-Zay Péter a kormány üzemanyagár befagyasztására reagálva.

Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára, az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet, vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába. Lehet csökkenteni a jövedéki adót, de meg kell mondani, honnan fogjuk elvenni ennek az anyagi fedezetét.”

– fejtette ki az interjúban véleményét a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

 

Orbán Viktor miniszterelnök múlthéten jelentette be, hogy

július elsejéig, további két hónappal meghosszabbította a kormány az alapvető élelmiszerekre és az üzemanyagokra vonatkozó árstopot.

 

 

A kormányfő elmondta, hogy egész Európában emelkednek az árak, ennek elsődleges oka pedig a háború. „Amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak.” – vetítette előre Orbán Viktor. Elmondta, hogy éppen emiatt a kormány mai ülésén foglalkozott az üzemanyagárak és az élelmiszerárak kérdésével, és arra jutottak, hogy nem nézhetik tétlenül az áremelkedéseket.

 

Magyarországon a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a családokat megvédje az áremelkedések következményeitől, ezért alkalmazunk néhány alapvető élelmiszer és az üzemanyagok esetén árkorlátozást és ársapkát, melyeknek határideje hamarosan lejár, döntenünk kellett, hogy mi legyen.”

– fejtette ki a kormányfő videójában.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére