Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szlovénia és Horvátország is lazít

MTI

2020.04.30. 16:12

Előbbiben feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat, utóbbiban leszerelik az ideiglenes kórházat.

A szlovén kormány csütörtöktől feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére még március 18-án elrendelt lakhelyelhagyási tilalmat, Horvátországban pedig leszerelik az Arena Zágráb sportcsarnokban kialakított ezer férőhelyes ideiglenes kórházat – derült ki a válságstábok csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon.

Janez Jansa szlovén kormányfő szerda esti videoüzenetében hangsúlyozta: ez annak köszönhető, hogy jó eredményeket értek el a járvány terjedésének megfékezésében, és gyorsan elfogadták azokat a törvényeket, amelyek segítettek a gazdaságnak és az embereknek a nehézségek legyőzésében. Kiemelte: emiatt a világjárvány okozta válság következményei kevésbé érintik majd Szlovéniát, mint néhány másik országot.

A kormányfő bejelentette, hogy további enyhítések is várhatók a következő hetekben. Nagyobb összejöveteleket viszont addig biztosan nem lehet tartani, amíg védőoltást nem találnak a koronavírusra – húzta alá.

Horvátországban május 11-ig még érvényben lesz a lakhelyelhagyási tilalom, amelyet korábban annyival enyhítettek, hogy a megyéken belül szabadon lehet mozogni.

Mindkét országban kinyithattak az üzletek, a jövő héttől pedig fokozatosan elkezdhetik működésüket azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal, továbbá a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint az óvodák és általános iskolák is.

Ugyanakkor Horvátországban és Szlovéniában is zárva tartanak a boltok vasárnap, és vannak arra vonatkozó kezdeményezések, hogy ez a járvány vége után is így maradjon. A baloldali ellenzék mindkét országban tiltakozik ellene.

A legfrissebb adatok szerint Szlovéniában egy nap alatt tizeneggyel – eggyel többel, mint egy nappal korábban – 1429-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában két személy hunyt el fertőzés következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 91-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 52 000 koronavírustesztet végeztek, és a diagnosztizált betegek közül 22-t ápolnak intenzív osztályon.

 

Horvátországban 24 óra alatt 14-gyel – eggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban – 2076-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napban történt két halálesettel 69-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1348 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 20 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 36 221 koronavírustesztet végeztek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére