Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szlovákia nem kér a migránsokból

888.hu

2022.10.12. 21:00

Csehország nem tartja be az illegális migránsokra vonatkozó cseh-szlovák visszafogadási szerződést, ezért Pozsony a cseh álláspont megváltoztatását követeli – jelentette ki Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerdán Pozsonyban cseh újságíróknak a CTK cseh hírügynökség jelentése szerint.

 

Csehország a Szlovákiával közös határon szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn felújította az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális migránsok behatolását az országba. Időközben az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 29-ig meghosszabbították. Később Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

Mint a szlovák beszámolókból kiderül, a csehek sokszor egyeztetés nélkül egyszerűen csak a szlovák fél tudomására hozzák, hogy migránsokat küldenek vissza, majd kirakják a bevándorlókat a határ szlovák oldalán, meg sem várva Pozsony reagálását.

 

Hivatalos levéllel felhívtuk a figyelmet a visszaadási szerződés feltételeinek betartására, ezek pontosan meghatározzák az átadás helyét és idejét. Sajnos, a cseh fél ezt nem tartja tiszteletben. Mi teljesítjük a kötelezettségeinket, de a kapacitásainknak vannak bizonyos korlátai.”

– fejtette ki Roman Mikulec cseh újságíróknak a szlovák álláspontot.

 

Megtörténhet ezek után, hogy a cseh határ közelében migránsok csoportjai kószálnak, mert a szlovák félnek nem volt elegendő ideje az átvételükhöz.”

– tette hozzá a miniszter.

Mint mondta, a migránsok az adminisztrációs ügyeik elintézése után nem óhajtják igénybe venni a nekik felajánlott szlovákiai szálláshelyeket.

 

Számukra sem Szlovákia, sem Csehország nem célország. A céljuk Németország.”

– mondta Mikulec.

 

Vít Rakusan cseh belügyminiszter a CTK-nak nyilatkozva visszautasította a szlovák vádakat, és kijelentette, hogy Prága eleget tesz a szerződésben foglaltaknak. Hozzátette, hogy Prága kész bármikor tárgyalni a problémáról, és tisztázni Pozsonnyal a megállapodásban foglaltakat.

 

Ahhoz azonban Csehország ragaszkodik, hogy a visszafogadási eljárás következetes legyen.”

– szögezte le.

 

Szlovákia a cseh és osztrák határellenőrzések felújítása óta eddig 1180 illegális migránst és 24 embercsempészt vett őrizetbe – közölte a szlovák belügyminisztérium.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szijjártó: Az Öböl-térség felértékelődött a globális stabilitás szempontjából

Az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután bahreini kollégáját fogadta kedden Budapesten.

Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnökkel folytatott megbeszélést

Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

Ukrajnának 120-140 modern nyugati harckocsit kell kapnia az első segélyhullámban szövetségeseitől – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére