Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szilveszteri terrorkészültség

888.hu

2015.12.29. 18:39

Az idei szilveszterkor nem csak az év végi lelkesedés, hanem a terrorfenyegetettség is nõ.

Az év utolsó napját több nagyvárosban is kiemelt figyelemmel kezelik a hatóságok, mivel attól tartanak, hogy a terroristák merényleteket követhetnek el az ünneplő tömegek ellen.

A több mint 130 emberéletet követelő novemberi párizsi merényletetek után nem apadt a félelem, hogy egy újabb támadás történhet a fejlett világban. Sőt, a különböző biztonsági szolgálatok sorra vezetnek be újabb intézkedéseket a polgárok védelmében.

Erre szükség is van, ugyanis a nagyvárosok kitettségét folyamatosan növeli az egyre csak érkező több ezer muzulmán migráns, valamint azok a sokadik generációs bevándorlók, akiket a terrorista szervezetek előszeretettel környékeznek meg. A radikálisok pedig elképzelni is nehezen tudnának alkalmasabb időpontot egy támadásra, mint az év utolsó napját, amikor több ezeren verődnek össze a városok utcáin, hogy együtt ünnepeljék az új évet.

BÉCS

Az osztrák fővárosban azután fokozták a biztonsági intézkedéseket, hogy karácsony előtt nem sokkal egy „baráti titkosszolgálat” több európai ország hatóságait is figyelmeztette: az ünnepek alatt merényleteket terveznek a nagyobb tömegrendezvények ellen. Az osztrákok a figyelmeztetésre reagálva 250 rendőrt vezényeltek vidékről a fővárosba, valamint a hatóságok fokozták a közterek megfigyelését és az olyan járművek ellenőrzését, amik robbanóanyagok szállítására alkalmasak.

BRÜSSZEL

Belgiumban már hetek óta a legmagasabb készültség van érvényben, ráadásul a belga igazságügyi minisztérium az eddigi legmagasabb, a negyedik terrorfenyegetettségi szint feletti, ötödik szint bevezetésének tervével állt elő. A készültség nem alaptalan, ugyanis hétfőn a belga hatóság két embert tartóztatott le, akik szimbolikus célpontok ellen terveztek merényletet.

Brüsszel az európai terrorizmus elleni harc középpontjába került mikor kiderült, hogy a párizsi merénylők közül többen is a város Mollenbeek nevű negyedében nőttek fel. A muszlimok lakta városrész a radikális iszlám európai melegágyává vált a köztudatban.
Párizs

A párizsi utcákat minden évben megtöltő tradicionális új évi ünnepség lesz az első nagy tömegesemény az országban mióta Franciaország novemberben bevezette a szükségállapotot. Ezért a francia hatóság felhívta a párizsiak figyelmét, hogy legyenek nagyon óvatosak a szilveszter alatt, és megerősítették, hogy továbbra is fenntartják a legmagasabb terrorellenes készültségi szintet. Az éberségre itt is szükség van, ugyanis december közepén az ország rendfenntartó erői ellen tervezett fegyveres támadást hiúsítottak meg a francia rendőrök.

LONDON

A fővárosban már a párizsi támadásokat követően megduplázták járőrök számát, most azonban további embereket vezényelnének ki az utcákra az újévi ünnepségre készülve. A cél, hogy ha merényletre kerülne sor akárhol az ország területén, a rendőrség emberei tizenöt perc alatt a helyszínre érkezzenek. Az angol hatóság érthetően fél attól, hogy London az iszlamista terroristák célpontjává válhat, ugyanis az Iszlám Állam terrorista szervezet november közepén az interneten megfenyegette Nagy-Britanniát, miszerint a párizsi támadás csak a kezdet és a következő áldozat az Egyesült Királyság lesz.

Róma

Olaszország a múlt hónapban emelte a terrorkészültségét a második fokozatra ezzel lehetővé téve a katonaság bevetését bárhol az országban, miután az FBI-tól több figyelmeztetést is kaptak az ország hatóságai, hogy iszlamista terroristák támadást terveznek a főváros több történelmi épülete ellen is. Az Anonymous hackercsoport a napokban jelentette be, hogy meghiúsítottak egy merényletet, amit az ISIS Olaszországban hajtott volna végre, azonban ennek a hírnek a hitelességét érdemes fenntartásokkal kezelni. A lehetséges terrortámadások miatt a Vatikán is megduplázta Ferenc pápa személyes őrizetét.

Berlin

A német fővárosban is megerősített biztonsági intézkedésekkel készülnek a szilveszterre. Berlinben hagyományosan a Brandenburgi kapunál és a Győzelmi oszlopnál szokott összegyűlni az új évet ünneplő tömeg – az ő védelmükről idén közel 900 rendfenntartó fog gondosodni. Azonban azok, akik az utcán kívánnak ünnepelni, kénytelenek lesznek otthon hagyni a hátizsákjaikat, mivel a hatóság emberei nem engedélyezik azok viselését az év utolsó napján. Bár a kézitáskák viselését nem tiltják, azokat egytől egyig átkutatják majd a német rendőrök.

Moszkva

Nem csak Európában tartanak támadásoktól. Az orosz hatóságok állítólag arra szólították fel a lakosságot, hogy kerüljék a nagyobb tömegeket vonzó eseményeket, sőt a legjobb az lenne, ha otthon maradnának december 31-én. A moszkvai hatóságok idén első alkalommal lezárva tartják a Vörös teret, ahol hagyományosan több ezren szokták köszönteni az új évet. Bár a moszkvai önkormányzat szerint a teret azért zárják le, mert az újévi koncert felvételei zajlanak, amin csak korlátozott nézősereg vehet részt, többen is arra gyanakodnak, hogy az oroszok inkább egy esetleges támadástól tartanak.

Budapest

Fegyveresekkel ünnepelhetünk itthon is. Bár a magyar titkosszolgálatok nem kaptak olyan jelzéseket a partner hatóságoktól, hogy szilveszterkor terrorcselekményekre készülnének, ezért nincs szükség a 3-as készültségi szint fokozására. De a novemberben bevezetett készültségi szint értelmében fokozott rendőri jelenlétet van a pályaudvarokon, a reptéren és a nagyobb forgalmú köztereken, valamint a rendőrök mellett teljes fegyverzetbe öltözött katonai rendészek is megjelentek az utcákon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére