Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó török hírügynökségnek: Ankara az EU stratégiai partnere

888/MTI

2020.12.09. 13:40

Magyarország az Európai Unió stratégiai partnerének tekinti Törökországot, mert Európa szomszédjai közül a legerősebb gazdasággal rendelkezik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Anadolu török állami hírügynökségnek a szerdán megjelent interjú szerint.

Szijjártó Péter rámutatott: Magyarország olyan Törökország-politika mellett áll ki, amely ellenségeskedés, képmutatás, kettős mérce, bírálat és kioktatás helyett a stratégiai partnerség elvén alapul.
Törökországnak az a szándéka, hogy a közeljövőben egyike legyen a világ 10 legnagyobb gazdaságának – hívta fel a figyelmet a miniszter, rámutatva: Magyarország érdeke, hogy „aktív és dinamikus” együttműködése legyen egy ilyen országgal, egy ilyen gazdasággal.

A kétoldalú kereskedelmi forgalmat, amely az év első 9 hónapjában az új koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellenére sem csökkent, és 2020 végére meghaladja a 3 milliárd dollárt, a jövőben éves szinten 5 milliárd dollárra tervezik növelni – jelezte, és kiemelte: a Magyarországon jelen lévő török cégek mintegy ötezer embert foglalkoztatnak.
A magyar miniszter az európai uniós költségvetési vita kapcsán felmerült vádakra reagálva azt mondta: Magyarország és Lengyelország nem távolodik az EU-tól.

Budapest is erősebbé akarja tenni az uniót, csak nem ért egyet másokkal abban a kérdésben, hogy ezt miként tegyék – mondta.
Szijjártó Péter a költségvetési vitát illetően rávilágított: az a gond, hogy a gazdasági ügyek tőlük teljesen független, politikailag és ideológiailag motivált ügyekkel keverednek. Leszögezte: nem fogják hagyni, hogy Magyarország és Lengyelország félreállításával szülessen megállapodás a kérdésben. Hangsúlyozta: az az egyértelmű érdekük, hogy legyen megállapodás, majd reményét fejezte ki, hogy Németország az EU soros elnökeként mindkét fél számára elfogadható javaslattal áll elő.
Szijjártó Péter az Európai Unió jövőjére vonatkozóan közölte: Magyarország szerint az uniónak „erős nemzetek és tagállamok erős szövetségének” kell lennie. Kiemelte: arra kell ösztönözni az államokat, hogy maradjanak hűek nemzeti, kulturális és vallási örökségükhöz, ne feledjék múltjukat, sikereiket, identitásukat, a hazaszeretetet, és „legyenek büszkék mivoltukra”.
A külgazdasági és külügyminiszter továbbá emlékeztetett arra, hogy a migráció kérdése is komoly nézeteltéréseket okoz az unió tagállamai között.

Magyarország nagyon határozott migrációellenes politikát képvisel, ami azt jelenti, hogy nem engedi illegális migránsok belépését az ország területére.

Szijjártó Péter az interjú végén arról is beszélt, hogy a járványidőszak során meglehetősen sikeres az együttműködés Magyarország, a Türk Tanács megfigyelő tagja és a tanács többi tagja, Törökország, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, valamint Kazahsztán között.

Szijjártó kedden a török fővárosban, Ankarában járt. Hivatalos látogatása keretében fogadta Recep Tayyip Erdogan török elnök, valamint megbeszéléseket folytatott török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, továbbá Mustafa Varank ipari és technológiai miniszterrel, Fatih Dönmez energetikai és természeti erőforrásokért felelős miniszterrel, illetve Kerem Kinikkel, a török Vörös Félhold főigazgatójával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére