Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Soha nem volt ilyen jó a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolat

888.hu, MTI

2021.04.29. 19:30

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a jó szomszédi viszony kifejezést már szó szerint érthetjük a két ország között, mert nem azzal foglalkozunk, ami szétválaszt, hanem azzal, ami összeköt.

 

Magyarország és Szlovákia között soha nem volt olyan jó a kapcsolat, mint most – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn, ahol Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel átadták a Duna felett átívelő, két országot összekötő távvezetéket – írja az MTI.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Gönyű és Bős (Gabcíkovo) közötti másfél kilométeres, valamint a Sajóivánka és Rimaszombat (Rimavská Sobota) közötti 23 kilométeres távvezetékekkel a két ország két ponton kötötte össze a távvezetékét, amelyek egyenként 400 kilovoltosak.

Hozzátette, hogy

ezek a távvezetékek nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa biztonságos energiaellátását javítják,

hozzájárulnak a villamos energia átviteli rendszerű stabilitásának növeléséhez, támogatják a megújuló forrásokból származó villamos energia észak–déli irányú áramlását, és elősegítik a nemzetközi villamosenergia-piac fejlődését.

A fejlesztéseknek köszönhetően a bővülő nemzetközi összeköttetések legforgalmasabb északkelet–déli áramlási útvonalán biztosítják az egységes európai villamosenergia-rendszer egyensúlyát, emellett garantálja az északkelet-magyarországi térség hosszú távú ellátásbiztonságát is – mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a tízmilliárd eurót, Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és a hazai tőke harmadik legfontosabb célországa Szlovákia.

Hangsúlyozta, hogy a két ország 2010 óta a kölcsönös tisztelet jegyében lépésről lépésre alakította ki a jó kapcsolatokat, a legfontosabb cél pedig most mindkét ország számára az, hogy az összeköttetéseket minden lehetséges területen fejlessze, legyen szó a közlekedésről vagy az energiáról.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország a hét szomszédos ország közül hattal összekötötte a villamosenergia-hálózatot.

Hozzátette, hogy az autóipar átalakulása és a klímacélok elérése is azt vetíti előre, hogy a következő időszakban növekedni fog a villamosenergia-igény, ezért fontos, hogy

Magyarország biztosítsa az ország és a gazdaság működéséhez szükséges villamos energiát.

Szijjártó Péter köszönetét fejezte ki a magyar és a szlovák kivitelezőknek, a Mavir Zrt.-nek és a SEPS a.s.-nak, hogy a koronavírus-járvány ellenére is időben be tudták fejezni a kivitelezést. Egyben jelezte, hogy Magyarország felkészült az energiabiztonsági kihívásokra, a magyar emberek és a vállalatok az energiaellátás terén is biztonságban érezhetik magukat.

A rezsicsökkentés eredményeit megvédjük, és folytatjuk azon intézkedéseket, amelyek elérhető, stabil és olcsó energiát biztosítanak mindenkinek”

– szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter arról beszélt, hogy ma utak, hidak és a két távvezeték is összeköti már a két országot, ami azt jelzi, hogy szoros a kapcsolat Magyarország és Szlovákia között.

Peter Dovhun, a Seps a.s. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy

a két ország távvezetékének összekötése annak is jelképe, hogy egész Európa magáénak vallja a zöldpolitikát, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Állítólagos emberrablókat akasztottak fel egy darura a tálibok

Állítólagos emberrablókat akasztottak fel egy darura a tálibok

A tálibok a nyugat-afganisztáni Herat városában megöltek négy állítólagos emberrablót, majd felakasztották a holttestüket.

Egyelőre csak fenyegetőznek, később majd lövetnek is

Gyurcsány Ferenc a rendfenntartó szerepében tetszelgett a hétvégén.

Lapít az Európai Bizottság, ha a baloldal jogállamiság-ellenességéről van szó

Lapít az Európai Bizottság, ha a baloldal jogállamiság-ellenességéről van szó

Megkérdeztük a tekintélyes Európai Bizottságot a hazai baloldal jogállamiság-ellenes kijelentéseiről. Eláruljuk: a homokba dugták a fejüket.

Svájcban igent mondtak az azonos neműek házasságára

Svájcban igent mondtak az azonos neműek házasságára

Nem csak Németországban döntöttek fontos kérdésekről.

Gyurcsány jogásza továbbra is lábbal tiporná a jogállamot

Gyurcsány jogásza továbbra is lábbal tiporná a jogállamot

Fleck Zoltán újra szükségesnek látta beszállni abba a vitába – pestiesen szólva néphülyítésbe –, amely arról szól, lehet-e feles többséggel a kétharmados Alaptörvényt módosítani, vagy sem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére