Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: ördögi körhöz vezetett az energiaárak emelkedése és a szállított mennyiségek visszaesése

888.hu/MTI

2022.06.27. 21:57

Az ukrajnai háború és az annak nyomán kivetett szankciók az energiahordozók rendkívüli drágulásához vezettek, ezt követte a szállított mennyiség visszaesése, ami egyfajta ördögi körként az árak további emelkedésével járt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az energiaügyekkel foglalkozó európai uniós tagállami miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján kiemelte: a találkozón érezhető volt, hogy óriási az aggodalom, hiszen Európa rendkívül komoly kihívásokkal és nehézségekkel néz szembe az energiaellátás biztonságát illetően.

„Láthatjuk, hogy immáron Nyugat-Európa erős országaiban is nemzeti veszélyhelyzetek kihirdetésére került sor az energiaellátás bizonytalanságai miatt.”
– mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hetekben „drámaian” visszaesett a kontinensre szállított orosz földgáz mennyisége.
Mint tudatta, ezzel kapcsolatban felkérte az Európai Bizottságot annak kivizsgálására, hogy igaz-e az orosz fél azon érvelése, miszerint a mennyiségcsökkenés oka az, hogy a szankciók miatt nem érkeztek vissza Kanadából a vezetékrendszer üzemeltetéséhez szükséges, korábban karbantartásra odaküldött német eszközök.
„Ha ez így van, akkor valamifajta akciótervet vagy intézkedést várunk az Európai Bizottságtól.” – fogalmazott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a mérsékelt nyugat-európai szállítások hatása Magyarországon is érezhető volt, igaz, közel sem olyan mértékben, mint máshol. Rámutatott, hogy az ellátás döntő része a déli útvonalon keresztül zajlik, így a szerződés szerinti teljes napi mennyiség 88–89 százaléka még az Ausztria felől érkező földgáz lefeleződése mellett is megérkezett. Ez ügyben orosz kollégája, Szergej Lavrov segítségét kérte, majd ennek nyomán már másnap beszélt Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel, aki arról tájékoztatta, hogy a kiesést a már idézett technikai problémák okozzák.

Továbbá aláhúzta: ismét bebizonyosodott, hogy a magyar kormánynak igaza volt abban, hogy az energiaellátás nem filozófiai, ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés.
„A nap végén egyszerű a kérdés: van-e elég mennyiség és az elér-e a fogyasztókhoz.” – vélekedett.

Majd hozzátette, az is bebizonyosodott, hogy nem könnyű a leválás az orosz földgázról, hazánk éppen ezért nem hajlandó semmiféle gázembargó támogatására, az ugyanis a teljes működésképtelenséget jelentené.
Ennek illusztrálására rámutatott, hogy Magyarország évi 10 milliárd köbméteres fogyasztásából 8,5 milliárd köbméter Oroszországból érkezik, ekképpen fizikailag lehetetlen rövid- vagy akár középtávon más forrásból garantálni az energiaellátás biztonságát és kiszámíthatóságát.

A miniszter ezután a közös beszerzési platformok létrehozását célzó javaslatra is kitért. Támogatásáról biztosította a diverzifikációt, ugyanakkor leszögezte, hogy ebben kizárólag önkéntes alapon képzelhető el a részvétel.
„Szuverén nemzeti jog, hogy mindenki önkéntesen dönthesse el, hogy milyen módon, akár egyedül, akár csoportosan, akár közös platformon keresztül akarja beszerezni az energiahordozókat.” – közölte.

Végezetül bejelentette, hogy már 39 százalék fölött van a magyar földgáztározók töltöttségi szintje, ami 2,7 milliárd köbméternek felel meg. Tájékoztatása szerint ez nagyjából háromnegyede annak a mennyiségnek, amelyet az EU-s előírások értelmében Magyarországnak kötelező betárolnia. Utóbbi az éves fogyasztás 35 százaléka, azaz 3,6 milliárd köbméter.

Újságírói kérdésre válaszolva pedig elmondta: mint minden más tagállam, Magyarország is rendelkezik vészforgatókönyvvel, a jelenlegi helyzettől függetlenül is, azonban hazánk energiaellátása jelenleg biztonságban van.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Meghosszabbították Ukrajnában a hadiállapotot, újabb magyar mentőcsapatok utaznak Törökországba

Meghosszabbították Ukrajnában a hadiállapotot, újabb magyar mentőcsapatok utaznak Törökországba

Orbán Viktor felszólította Brüsszelt az EU-csúcsot előkészítő videókonferencián.

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A világbajnok Magnus Carlsen nem akar orosz sakkozókat látni a versenyeken

A világbajnok Magnus Carlsen nem akar orosz sakkozókat látni a versenyeken

A sakkvilágbajnok Magnus Carlsen úgy véli, hogy az orosz játékosokat el kell távolítani a nemzetközi versenyekről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére