Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország csak egy erõs Európai Unióban tud erõs lenni

Kékes Viki

2016.12.13. 17:28

A magyar külügyminiszter az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli tanácskozásán vett részt.
BRÜSSZEL, 17:28

Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereivel tárgyalt. A tanácskozáson a török uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását sürgető osztrák javaslat és a nyugat-balkáni bővítés kérdését is megvitatták a tárcavezetők.

Ez utóbbi téma kapcsán Szijjártó Péter elmondta, hogy a folyamat lassítása az Európai Uniót gyengítené, ami ellentétes a magyar kormány érdekeivel, mivel

Magyarország csak egy erős Európai Unióban tud erős lenni."

A magyar külügyminiszter szerint a befelé fordulás a lehető legrosszabb válasz a kihívásokra. A bővítési folyamatot fel kell gyorsítani, mert

minél többen vagyunk, annál erősebbek tudunk lenni."

Szijjártó Péter szerint csalódást keltő Jean Claude-Juncker nyilatkozata, miszerint a következő öt évben nem lesz újabb bővítés az unióban. Ezzel szemben biztonsági, illetve gazdasági és észszerűségi szempontok is szólnak a folyamat felpörgetése mellett. A korábbiaknál komolyabb feszültségek vannak a nyugat-balkáni térségben, az ezek megoldásához vezető leggyorsabb út pedig az integráció felgyorsítása, a régióért ráadásul ma verseny folyik a világpolitika szereplői között.

A török uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását sürgető osztrák javaslattal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy Európa biztonsága ma Törökország stabilitásával kezdődik, ezért kerülni kell minden olyan irracionális lépést, amely ezt megingathatja, vagy a felek kapcsolatainak lazulásához vezetne.

A tárcavezető fontosnak nevezte a párbeszéd és a "lehető legszorosabb együttműködés" fenntartását, valamint azt, hogy ne vágják el a szálakat Törökország irányába. Hozzátette, azt is figyelembe kell venni, hogy az ország tagja a NATO-nak és szoros szövetségese Európának a terrorizmus elleni küzdelemben. Mindezek miatt tiszteletet és megbecsülést kell mutatni Törökország és a török nép iránt, kerülni kell az Európa számára biztonsági kockázatot jelentő érzelmi döntéseket.

A német külügyi államminiszter is osztotta Szijjártó Péter véleményét. Michael Roth szerint "nem kellene becsapnunk az ajtót ebben a nehéz szakaszban", még akkor sem, ha visszaesés tapasztalható a jogállamiság és a sajtószabadság törökországi helyzetében. A csatlakozási tárgyalások befagyasztását Harlem Désir francia külügyi államtitkár is elutasította, leszögezve ugyanakkor, hogy a jogsértések miatt nem nyithatók újabb tárgyalási fejezetek Törökországgal.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére