Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó a bővítési botrányról és a Visegrádi Csoport megerősödéséről

888.hu

2020.07.07. 17:14

Közép-Európának jó esélye van rá, hogy a koronavírus-világjárvány nyomán létrejövő új világrend nyertesei közé tartozzon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dél-lengyelországi Wadowicében, Szent II. János Pál pápa szülővárosában kedden.

A világjárvány idején Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia komoly szolidaritásról tettek tanúbizonyságot, és a kihívások ellenére megerősítették egymással való kapcsolatukat – hangsúlyozta a tárcavezető a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján. Az eseményen Jacek Czaputowicz, a lengyel, Tomáš Petříček, a cseh és Ivan Korčok, a szlovák diplomácia vezetője is részt vett.

Szijjártó Péter rámutatott: a világjárvány miatt számos vállalat kényszerült üzemei bezárására, az ő esetükben a gazdasági tevékenység újraindítása előtt felmerülhet a termelés optimalizálásának, illetve áttelepítésének kérdése. Így a járvány lecsengését követően világgazdasági verseny indul a kapacitások újraelosztásáért, és a jó beruházási körülményeket, azaz alacsony adókat, politikai stabilitást és fejlett infrastruktúrát kínáló országok vonzereje megnő – tette hozzá.

A visegrádi országok megfelelő alapokkal rendelkeznek, és ha sikerül fenntartaniuk az észszerű gazdaságpolitikát és a biztonságos gazdasági környezetet, akkor a győztesek oldalára kerülhetnek a kapacitáselosztási versenyben

– húzta alá.

Szijjártó Péter szerint a V4-ek európai, sőt globális összevetésben is egyedülállóan jó feltételeket kínálnak a beruházni szándékozó vállalatoknak.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a világjárvány nyomán kialakult helyzet egy újabb érv az Európai Unió bővítésének felgyorsítása mellett. A tárcavezető szerint az Európai Uniónak növekednie kell, ha erős pozíciót akar betölteni az új világrendben, ezért szükség van Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételére.

– A hosszú távú stabilitás a Nyugat-Balkánon elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül – mutatott rá.

Facebook bejegyzésében Szijjártó Péter a Visegrádi Csoport megerősödéséről a következőképpen fogalmazott.

Egyesek folyamatosan arra játszottak, vagy abban reménykedtek vagy, azért tettek is, hogy a Visegrádi Csoport kötelékei lazuljanak, akár a szlovákiai választások kampánya során, akár az európai unió következő költségvetéséről szóló tárgyalások során, akár az európai uniós források és a jogállamiság követelményrendszerének összekötése során. Mindezen törekvések ellenére azt tudjuk mondani, hogy a Visegrádi Csoport egysége nemcsak fennmaradt, hanem a Visegrádi Csoport egysége meg is erősödött. És ez nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy jó esélyünk van arra, hogy az új világrend nyertesei közé tartozzunk.

A külügyminiszter közösségi oldalán szólt a nyugat-balkáni bővítés megakadályozásáról is.

Magyar részről botránynak tartjuk azt, hogy öt észak-európai, nyugat-európai ország megakadályozta azt, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával. Mi azt szorgalmazzuk, hogy mind a négy olyan csatlakozási tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával, amelyre a szerbek technikailag készen állnak. Mi, akik a Nyugat-Balkán szomszédságában élünk, pontosan tudjuk, hogy a hosszú távú stabilitás a Nyugat-Balkánon elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül. Ezért továbbra is támogatjuk az Európai Unió bővítési biztosának erőfeszítéseit a Nyugat-Balkán irányú európai uniós bővítés felgyorsítása mellett.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére