Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó a bővítési botrányról és a Visegrádi Csoport megerősödéséről

888.hu

2020.07.07. 17:14

Közép-Európának jó esélye van rá, hogy a koronavírus-világjárvány nyomán létrejövő új világrend nyertesei közé tartozzon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dél-lengyelországi Wadowicében, Szent II. János Pál pápa szülővárosában kedden.

A világjárvány idején Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia komoly szolidaritásról tettek tanúbizonyságot, és a kihívások ellenére megerősítették egymással való kapcsolatukat – hangsúlyozta a tárcavezető a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján. Az eseményen Jacek Czaputowicz, a lengyel, Tomáš Petříček, a cseh és Ivan Korčok, a szlovák diplomácia vezetője is részt vett.

Szijjártó Péter rámutatott: a világjárvány miatt számos vállalat kényszerült üzemei bezárására, az ő esetükben a gazdasági tevékenység újraindítása előtt felmerülhet a termelés optimalizálásának, illetve áttelepítésének kérdése. Így a járvány lecsengését követően világgazdasági verseny indul a kapacitások újraelosztásáért, és a jó beruházási körülményeket, azaz alacsony adókat, politikai stabilitást és fejlett infrastruktúrát kínáló országok vonzereje megnő – tette hozzá.

A visegrádi országok megfelelő alapokkal rendelkeznek, és ha sikerül fenntartaniuk az észszerű gazdaságpolitikát és a biztonságos gazdasági környezetet, akkor a győztesek oldalára kerülhetnek a kapacitáselosztási versenyben

– húzta alá.

Szijjártó Péter szerint a V4-ek európai, sőt globális összevetésben is egyedülállóan jó feltételeket kínálnak a beruházni szándékozó vállalatoknak.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a világjárvány nyomán kialakult helyzet egy újabb érv az Európai Unió bővítésének felgyorsítása mellett. A tárcavezető szerint az Európai Uniónak növekednie kell, ha erős pozíciót akar betölteni az új világrendben, ezért szükség van Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételére.

– A hosszú távú stabilitás a Nyugat-Balkánon elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül – mutatott rá.

Facebook bejegyzésében Szijjártó Péter a Visegrádi Csoport megerősödéséről a következőképpen fogalmazott.

Egyesek folyamatosan arra játszottak, vagy abban reménykedtek vagy, azért tettek is, hogy a Visegrádi Csoport kötelékei lazuljanak, akár a szlovákiai választások kampánya során, akár az európai unió következő költségvetéséről szóló tárgyalások során, akár az európai uniós források és a jogállamiság követelményrendszerének összekötése során. Mindezen törekvések ellenére azt tudjuk mondani, hogy a Visegrádi Csoport egysége nemcsak fennmaradt, hanem a Visegrádi Csoport egysége meg is erősödött. És ez nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy jó esélyünk van arra, hogy az új világrend nyertesei közé tartozzunk.

A külügyminiszter közösségi oldalán szólt a nyugat-balkáni bővítés megakadályozásáról is.

Magyar részről botránynak tartjuk azt, hogy öt észak-európai, nyugat-európai ország megakadályozta azt, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával. Mi azt szorgalmazzuk, hogy mind a négy olyan csatlakozási tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával, amelyre a szerbek technikailag készen állnak. Mi, akik a Nyugat-Balkán szomszédságában élünk, pontosan tudjuk, hogy a hosszú távú stabilitás a Nyugat-Balkánon elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül. Ezért továbbra is támogatjuk az Európai Unió bővítési biztosának erőfeszítéseit a Nyugat-Balkán irányú európai uniós bővítés felgyorsítása mellett.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

A TikTok törlését sürgeti egy demokrata párti amerikai szenátor

A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás eltávolítására szólította fel az Apple és a Google online, alkalmazásokat árusító boltját Michael Bennet demokrata párti amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság tagja, mert szerinte az applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent – olvasható a szenátor csütörtöki levelében.

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Victoria Azarenka az ausztrál nyílt teniszbajnokságon nemrégiben játszott mérkőzése utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy kezdi elveszíteni a türelmét az újságírókkal szemben, amiért kérdéseket tesznek fel az eseményre szervezett oroszbarát tüntetésekről, és azzal vádolta a riportereket, hogy folyamatosan „belerángatják” a játékosokat a politikai kérdésekbe.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére