Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szigorít az Európai Unió

2015.12.04. 17:38

BRÜSSZEL, 17:40

Megállapodtak az unió belügyminiszterei a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásának részleteiről pénteken.

A terrorgyanús személyek utazásait követő rendszer létrehozását a Brüsszelben tartott tanácskozáson fogadták el. A támogatók szerint a terrorcselekmények megelőzése és felderítése miatt elévülhetetlen szükség van az adatbázis létrehozására.

Étienne Schneider, az Európai Unió soros elnökségét betöltő luxemburgi miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta: hosszú évek tárgyalásai után sikerült megállapodnia az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak. Véleménye szerint egy nagyon hatékony rendszer kiépítéséről állapodtak meg, amely tiszteletben tartja az uniós állampolgárok alapvető szabadságjogait.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs, uniós belügyekért az uniós polgárságért felelős biztosa a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy egy hatékonyabb információmegosztás az Európai Unión belül jelentős mértékben segítheti a hatóságokat abban, hogy az állampolgárok biztonságát garantálják.

A megállapodás értelmében a terrorista-gyanús személyek - az EU-n belüli, onnan induló vagy oda tartó járatok - utazásai adataihoz hozzáférhetnek a nyomozó hatóságok, amit a légitársaságoknak kötelezően át kell majd adniuk, az adatokat pedig az illetékes hatóságok hat hónapig tárolhatják majd.

Szakértők szerint a belügyminiszterek által egyhangúlag elfogadott egyezséget az Európai Parlament heteken belül jóváhagyhatja.

A 2011 óta tartó vitában a tagállamok a lehető legtöbb adatot szerették volna megszerezni, tárolni és kezelni, az EP azonban az uniós polgárok védelmét helyezte előtérbe. A két fél között az egyik legkritikusabb pont az volt, hogy az illetékes hatóságok mennyi ideig tárolhatják a légi utasok adatait. A parlament ragaszkodott hozzá, hogy legfeljebb 6 hónapig, a tagállamok viszont legalább egy évig szerették volna tárolni. A tárgyalást a november 13-i párizsi terrortámadás gyorsította fel.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére