Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szerb miniszterelnök: a kőolajimport tilalmáról szóló EU-határozat Szerbiával szembeni szankció

888.hu, MTI

2022.10.07. 17:20

Az Európai Unió döntése, miszerint Szerbiát nem mentesítik az oroszországi kőolajimport tilalmáról szóló határozat alól, gyakorlatilag azt jelenti, hogy Szerbiával szemben vezetnek be szankciókat – nyilatkozott Ana Brnabić szerb kormányfő pénteken Belgrádban a Prva televízió műsorában.

 

Brnabić szerint „Horvátország nyíltan ellenséges országgá vált Szerbiával szemben”. A szerb kormányfő elsősorban Andrej Plenković horvát miniszterelnök csütörtöki prágai kijelentését nehezményezte, miszerint Szerbia az orosz kivételével bármilyen kőolajat szállíthat Horvátországon keresztül.

„Megszállottságában és őrületében (Plenković) megengedte magának azt, hogy eldöntse, a mi országunk kitől vásárolhat kőolajat.”
– mondta Brnabić, azt is kifejtve, hogy „minden beszerezhető kőolaj legalább 20 százalékkal drágább az orosznál, e tilalom tehát Szerbia minden polgárának a zsebére megy, több száz millió eurónkba kerül”.

Az Európai Unió tagállamai egyhangúlag megállapodtak az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagról, amelyben kikötötték az orosz kőolaj maximális árát. Az Európai Bizottság javasolta, hogy a nyugat-balkáni országok kapjanak felmentést a korlátozások alól, de végül úgy döntöttek, erre nincs szükség.

A horvát kormányfő korábbi nyilatkozatában helytelenítette, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött alku miatt Szerbiának továbbra is legyen olcsó kőolaja, amely horvát kikötőbe érkezik, és az Adria-vezetéken keresztül továbbítják Szerbiába.

„Már többször elmondtam, hogy Szerbia ilyen körülmények között nem ülhet meg két lovat egy fenékkel, nem lehet az az ország, amely európai perspektíváról beszél, nagy előrelépésre számít, de mindeközben nem tart tiszteletben egyetlen, Oroszország elleni szankciót sem.” – fogalmazott Andrej Plenković.

Aleksandar Vučić szerb elnök közben bejelentette, hogy a kőolaj behozatalának tilalmára vonatkozó döntést december elsejére halasztották.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére