Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szép lassan búcsút inthetünk az Amerikai Egyesült Államoknak is!

Nagy Gábor

2018.05.28. 20:15

A világ legerõsebb "bevándorlóországát" is lassan, de biztosan felemészti a globalizáció, a multikulturalizmus és az illegális migráció.

Bár az Amerikai Egyesült Államok a világ első, modern értelemben vett bevándorlóországa, az évszázadok folyamán – többek között a heterogén kolonizációnak köszönhetően – kialakult egy identitás az emberekben, amely javarészt angolszász hagyományokból táplálkozik. Elnézve azonban a statisztikai adatokat, szép lassan tényleg elfelejthetjük azt az USA-t, amit eddig megismerhettünk.

2010 környékén az Egyesült Államok statisztikai hivatala (United States Census Bureau – USCB) készített egy tanulmányt, ami összehasonlította az 1940-es évek Amerikáját a 2010-es évek Amerikájával. Ebből kiderült: az elmúlt 60 év alatt az USA megduplázta a lakosainak a számát (133 millióról bő 300 millióra), és míg 1940-ben a lakosság 90 százaléka vallotta magát fehérnek, 10 százaléka feketének, addig 2010-ben már csak az amerikaiak 72 százaléka mondta magát fehérnek, 12 százaléka feketének, 5 százaléka ázsiainak és 16 százaléka latinónak. Nem sokkal az USCB elemzése után, 2012-ben jött a hír, miszerint az USA történelme során először kerültek kisebbségbe a fehérek a születések számát tekintve, leginkább a feketék és a spanyol ajkúak születésszáma nőtt.

Nemrég a The Washington Post közölt (az USCB 2016-os népszámlálási adatára hivatkozva) egy statisztikai adatot, amely szerint:

  • az USA-ban élő 5 év feletti gyermekek (amerikai állampolgársággal nem rendelkezőket is beleértve) 21,6 százaléka az angol mellett már más nyelven is beszél,
  • a 18 év felettieknél pedig több mint 15 százalék ugyanez az arány.

A megoszlások évről évre nőnek – leginkább a latinóknál, emiatt a közeljövőben akár az is megtörténhet, hogy úgy kikopik az USA-ból az angol nyelv, mint Európából korábban a latin.

Hasonló tendencia figyelhető meg akkor is, ha az amerikai háztartások „nyelvét” vesszük górcső alá:

  • Értelemszerűen a spanyol ajkú lakosok többsége az ország déli államaiból kerülnek ki;
  • De most már az amerikai nagyvárosokban is (például Atlanta, Chicago, Washington, Boston) megfigyelhető a latinók számának növekedése;
  • És az sem mellékes, hogy az USA 39 megyéjében a felnőtt lakosság döntő többsége már az angol mellett inkább más nyelven beszél.

A lap arra is felhívja a figyelmet, az angol anyanyelv kikopása és a kétnyelvűség felerősödése mögött legfőképp a nyílt határok eszméje, a multikulturalizmus és az illegális bevándorlás áll. Bevándorlók ugyanis mindig is érkeztek az USA-ba, a korábbi generációknál azonban még meg volt a hajlam az angol nyelv elsajátítására, addig a most érkezőkre ez már egyáltalán nem jellemző.

Hogy mit hoz a jövő az USA számára, az kérdéses, de elnézve a tendenciákat, könnyen előfordulhat, hogy szép lassan búcsút inthetünk az Amerikai Egyesült Államoknak is!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére