Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szélsõbalosok rongálták meg a madridi 1956-os emlékmûvet

Pörge Béla

2017.03.16. 06:58

A madridi nagykövet tájékoztatása szerint megrongálták a spanyol fõváros magyar forradalmi emlékmûvét.
MADRID, 6:58

A madridi nagykövet tájékoztatása szerint megrongálták a spanyol főváros magyar forradalmi emlékművét.

Győri Enikő közleményében mélységes megdöbbenését fejezte ki, hogy a március 15-i magyar nemzeti ünnepre virradóra, politikai indíttatásból meggyalázták a szobrot, amelyet öt hónappal ezelőtt, a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából avattak fel Manuela Carmena madridi polgármesterrel közösen — írja az MTI.

A szabadságért folytatott forradalom ügyének tisztasága Magyarországon konszenzust élvez, és Madrid város önkormányzata is hasonló szellemben fogadott el egyhangúlag, egy évvel ezelőtt egy határozatot az emlékmű felállításáról”

– fogalmazott a nagykövet.

Mint írta, a nagykövetség határozottan elítéli a történelmi tények meghamisításából fakadó, politikai köntösbe bújtatott vandalizmust.

Az elkövetők ráadásul az interneten propagálják a forradalom elesett hőseinek emlékét gyalázó cselekedetüket”

– tette hozzá.

A nagykövetség feljelentést tesz az emlékmű megrongálása miatt, és igyekszik mielőtt eltüntetni annak nyomait. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is elítélte a szobor megrongálását.

A Yesca Libre Catilla nevű szélsőbaloldali szervezet több internetes közösségi oldalon is közzétette, hogy tagjai rongálták meg az emlékművet, és képeket tett közzé arról, hogy az emléktáblát és a szobrot több helyen vörös festékkel kenték össze. A talapzatra azt írták: “Elég a főváros hazugságaiból!”.

A csoport szerint tévesen nevezik forradalomnak az 1956-os magyarországi eseményeket, és úgy véli, hogy ez a győztesek narratívája, amely szerint a szocializmus büntetés, a demokrácia megváltás volt Kelet-Európa számára.

Nem akarunk neoliberális propagandát az utcáinkon!”

– áll a szervezet bejegyzésében, amely bírálja a spanyol főváros baloldali vezetését is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére