Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szaúdi hercegnõ: Trump nem muszlimellenes

Tóth Dalma

2017.02.09. 23:28

A szaúdi hercegnõ szerint a muszlimellenes hisztériát a média gyártotta és a tények helyett a hírverés került a központba.
BERLIN, 23:28

A szaúdi hercegnő szerint a muszlimellenes hisztériát a média gyártotta és a tények helyett a hírverés került a központba.

A világsajtó meglepődött azon, hogy az amerikai elnök átmeneti utazási tilalmából kimaradt Szaúd-Arábia, amit a 2011-es amerikai terrortámadás elkövetésével vádoltak korábban. A német csatorna ezért interjút készített a disszidált királyi családtaggal, aki többször is szembeszállt országa iránymutatásával és társadalmi előírásaival. Basma bin Szaúd évek óta Londonban él.

A hercegnő a Deutsche Wellének adott exkluzív interjújában megvédte Donald Trump beutazási tilalomról szóló rendeletét. Õt nem lepte meg Trump döntése, hiszen az elnök már az első naptól fogva a bevándorlás visszaszorításával és a terrorveszély radikális csökkentésével kampányolt. Basma bin Szaúd szerint az amerikai elnök az országokat is jól választotta ki, hiszen mindegyikük fontos szerepet játszik a bevándorlás, a terrorizmus és a nemzetbiztonsági rizikók szempontjából. Úgy véli, hogy Szaúd-Arábia azért nem szerepel a listán, mert utoljára tizenöt évvel ezelőtt, a 9/11-vádak után mutogattak rájuk az amerikai vezetők.

A hercegnő szerint legfőbb problémát az Iszlám Állam és a többi terrorszervezet okozza., mivel ők hozták létre a polgárháborús állapotokat Afganisztánban, Szíriában, Irakban, Líbiában, Jemenben és Libanonban. A felsorolt országokkal ellentétben Szaúd-Arábia biztos szövetségese az USA-nak és részese a nemzetközi terrorellenes egyezménynek is.

Donald Trump korlátozó rendeletét egyáltalán nem tartja muszlimellenesnek. Véleménye szerint a média hírverésre használja a rendelet kritizálását, és már nem a konkrét tényekre alapozzák a jelentéseket.

Nemzetbiztonsági szempontokból is fontos tudni, hogy pontosan honnan jönnek a terroristák. A helyzet alaposan megváltozott, nem Oszama bin-Laden és az al-Kaida szervezi a merényleteket, így a nemzetvédelmi döntéseknek is tükröznie kell ezeket a változásokat”

– emelte ki a hercegnő utalva a megváltozott globális erőviszonyokra.

Szaúd-Arábia és az emberi jogok

A hercegnő szerint az ország sokat fejlődött emberi jogi szempontból. Úgy véli, hogy olyan reformok történtek, melyek az előző uralkodó alatt elképzelhetetlenek voltak. A folyamatban nagy szerepet játszott az ENSZ-szerződés aláírása. Hozzátette, hogy a nemzetközi egyezményeknek köszönhetően előrébb járnak emberjogi kérdésekben, mint ahogyan egy kívülálló gondolja.

Basma bin Szaúd többször az elmúlt évek alatt nyíltan kritizálta hazája oktatáspolitikai maradiságát. Szerinte kevés a tanár, akiket külföldről kellene pótolni. Megreformálna a jelenlegi iszlamista oktatási rendszert is, ezért sokan azzal vádolják, hogy ötleteivel alapjaiban rombolná le a szaúdi  társadalom jelenlegi szerkezetét.

(DW, Híradó)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére