Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szaúd-Arábia nem alkalmazza többé a korbácsolást büntetésként

888.hu - MTI

2020.04.25. 06:32

Erről a Reuters hírügynökség számolt be pénteken a szunnita királyság legfelsőbb bíróságának egyik iratára hivatkozva, amelybe betekintést nyert.

A bírói testület döntése értelmében a jövőben a korbácsolást szabadságvesztés, pénzbírság, illetve ezek kombinációja válthatja fel.

A döntés a Szalmán bin Abdul-Azíz uralkodó utasítására és Mohamed bin Szalmán trónörökös közvetlen felügyelete mellett bevezetett emberi jogi reformok kiterjesztése

– olvasható a dokumentumban.

Az újítás kapcsán Avvad Alavvad, az állami emberi jogi bizottság elnöke elmondta:

Ez a reform jelentős előrelépés Szaúd-Arábia emberi jogi célkitűzéseiben, ugyanakkor mindössze egy reform a sok közül a királyságban.

Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyságban az iszlám törvénykezés, a saría szigorú értelmezését követik számos szokatlan büntetési formát alkalmazva.

Kodifikált büntetőjog híján az egyes bírák belátásuk szerint értelmezik a saríát. Jogvédők a múltban dokumentáltak olyan eseteket, amelyekben a korbácsolást a többi között ittasság, vagy zaklatás esetén alkalmazták.

A testi fenyítések más fajtáit, mint például a lopásért járó csonkítást, illetve a gyilkosságért, valamint terrorbűncselekményekért kiszabott lefejezést még nem tiltották be

– hangsúlyozta egy jogvédő, szorgalmazva Szaúd-Arábia „tisztességtelen” igazságszolgáltatási rendszerének reformját.

Szaúd-Arábia élen a jár a világon a végrehajtott halálos büntetések számát tekintve, bizonyos bűncselekmények szinte automatikusan ezt a büntetésformát vonják maguk után. A terrorizmus, gyilkosság, nemi erőszak, fegyveres rablás és drogkereskedelem elkövetőit sújtják életük kioltásával – közölték nyugati hírforrások.

Mohammed bin Szalmán herceg óvatos liberalizációs reformjai ugyanakkor megnyitották az utat a társadalmi változások előtt, aminek köszönhetően a nők társadalmi helyzete is javult valamelyest. Az ország emellett megnyitotta kapuit a turizmus és a kulturális rendezvények előtt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére