Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szabadlábra helyezték a volt katalán elnököt

Tóth Dalma

2018.04.06. 20:40

Feltételesen szabadlábra helyezték Carles Puigdemont volt katalán elnököt pénteken Németországban.
NEUMÜNSTER, 20:40

Feltételesen szabadlábra helyezték Carles Puigdemont volt katalán elnököt pénteken Németországban.

A politikus a Schleswig-Holstein tartománybeli Neumünsterben működő büntetés-végrehajtási intézet előtt tett nyilatkozatában köszönetet mondott támogatóinak a németországi őrizete idején tanúsított szolidaritásért, és követelte, hogy engedjék szabadon valamennyi társát, akiket Spanyolországban tartanak fogva a tavalyi katalán függetlenségi népszavazás miatt. Mint mondta, egész Európa számára szégyen, hogy embereket politikai meggyőződésük miatt megfosztanak a szabadságuktól. Hangsúlyozta, hogy a spanyol hatóságoknak azonnal párbeszédet kell kezdeniük a katalán vezetőkkel – írja az MTI.

Előzőleg a schleswig-holsteini főügyészség a tartományi felsőbíróság csütörtöki döntése alapján elrendelte Carles Puigedmont szabadlábra helyezését, miután a politikus teljesítette a bíróság által megszabott feltételeket, többek között azt, hogy helyezzen el letétbe 75 ezer euró, azaz 23,4 millió forint biztosítékot.

Carles Puigdemont ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

A politikus tavaly októberi leváltása óta önkéntes száműzetésben él, március 25-én vették őrizetbe Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba. A német rendőrség a spanyol legfelső bíróság két nappal korábban kiadott európai elfogatóparancsa alapján vette őrizetbe a volt katalán elnököt.

Németország kiadja-e Puigdemont-ot Spanyolországnak?

Puigdemont kiadatási eljárása egyelőre nem zárult le, csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján képzelhető el a volt katalán elnök  kiadatása Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.

Amennyiben ez megtörténik, a spanyolországi bírósági eljárásban Carles Puigdemont kizárólag ebben vádpontban lesz felelősségre vonható, amelynek büntetési tétele négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, valamint tíztől húsz évig terjedő közügyektől való eltiltás.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben valamikor ne emelhetnének ismét vádat ellene Spanyolországban lázadás miatt egy másik eljárás keretében.

A politikus németországi ügyvédje közölte, hogy az esetleges kiadatásról szóló eljárás következő szakaszában igyekeznek majd meggyőzni a bíróságot arról, hogy a közpénz hűtlen kezelésének vádja is alaptalan, és ezért nincs ok arra, hogy a volt katalán elnököt átadják a spanyol hatóságoknak.

Ha még is átadnák és a spanyol legfelsőbb bíróság elé kerülne, akkor a volt elnök – aki a lényegében a függetlenségi folyamat vezetője – kisebb súlyú bűncselekmény miatt állhat bíróság elé, mint beosztottjai.

Összesen 13 volt katalán vezető ellen emeltek vádat lázadás miatt a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben.

Az ügy érdekessége, hogy épp az a helyzet alakult ki, amelyet a madridi legfelsőbb bíróság szeretett volna elkerülni. Azaz az elnök kiadatása esetén hátrányos helyzetbe kerülhetnek azok a volt katalán vezetők, akik nem hagyták el az országot, hanem az igazságszolgáltatás rendelkezésére álltak, ellentétben Puigdemont-tal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére