Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Súlyos veszteség várhat Brémában a szociáldemokratákra

Zelenka Dóra

2019.05.22. 17:03

A közvélemény-kutatások alapján súlyos veszteségekre számíthat a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a brémai helyi törvényhozási (Bürgerschaft) választáson, amelyet vasárnap, az európai parlamenti (EP-) választással egy napon tartanak.

A tartományi rangú Hansa-városban 73 éve folyamatosan kormányzó szociáldemokraták történetük legrosszabb eredményét érhetik el, várhatóan a második helyen végeznek és akár ellenzékbe is szorulhatnak.

A legkisebb német tartományban tartandó helyi választásnak az egész országra kisugárzó következményei lehetnek: a szakértői értékelések szerint a rossz brémai szereplés az EP-választáson várható gyenge eredménnyel együtt megrázkódtatást okozhat az SPD-ben, és a forrongás akár a párt vezetését is elsöpörheti, ami megrendítheti az Angela Merkel vezette nagykoalíciós – a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD alkotta – szövetségi kormányt.

A közvélemény-kutatások szerint az SPD választói támogatottsága folyamatosan gyengült az utóbbi hónapokban Brémában. Tavaly augusztusban még 28 százalékon álltak, az ellenzékben lévő CDU pedig 24 százalékon. A legutóbbi, szerdán ismertetett adatok szerint a CDU lehet az új összetételű Bürgerschaft legnagyobb ereje, a szavazatok 28 százalékát gyűjtheti össze, és az SPD 23 százalékos eredménnyel a második helyre csúszhat vissza.

A szociáldemokraták így csaknem 10 százalékponttal gyengülhetnek az előző, 2015-ös választáson elért 32,8 százalékhoz képest, a kereszténydemokraták pedig bő 5 százalékponttal erősödhetnek a négy évvel ezelőtti 22,4 százalékhoz viszonyítva.

Utánuk a Zöldek következhetnek, a baloldali irányultságú ökopárt a szavazatok 18 százalékát szerezheti meg, csaknem megháromszorozva a 2015-ben elért 6,6 százalékot. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 11 százalékára számíthat, tehát gyengültek a négy évvel korábbi 15,1 százalékhoz képest. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt 6 százalékot szerezhet, eredménye így várhatóan alig változik a 2015-ös 5,5 százalékhoz képest. Szintén 6 százalékra számíthat a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), ami gyengülés a 2015-ös 9,5 százalékhoz viszonyítva.

A Brémából és a szomszédos kikötővárosból, Bremerhavenből álló, alig 680 ezer lakosú tartományt gazdasági válság sújtja, ami szociális gondokat okoz, elégedetlenséghez és a politikától való elforduláshoz vezet, és leginkább az SPD-nek árt. A fő gond a hajógyártás csaknem teljes leépülése, az évtizedekig a legtöbb embert foglalkoztató és a legtöbb állami bevételt termelő ágazat vállalkozásainak kivonulása az észak-németországi tartományból.

A kiutat nem sikerült megtalálnia az SPD és a Zöldek 2007 óta kormányzó koalíciójának. Ezt jelzi a többi között, hogy a munkanélküliségi ráta 9,8 százalék, majdnem a duplája a Németország egészét jellemző 5,3 százaléknak, és hogy Bréma az egy főre jutó évi 20 724 eurós (6,7 millió forint) jövedelemmel csupán a 9. helyen áll a 16 tartomány rangsorában.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az előválasztás, ami tulajdonképpen senkit nem érdekel

Amilyen kínkeservesen próbálják sikersztoriként beállítani az ellenzékiek az előválasztást, annyira látványosan csuklik össze a szemünk előtt az egész. Elmondjuk, miért!

Ismét kormányzásra készül az FPÖ

Ismét kormányzásra készül az FPÖ

Az a célunk, hogy az előrehozott választásokat követően ismét koalícióra lépjünk az Osztrák Néppárttal – jelentette ki Norbert Hofer, az FPÖ vezetője.

Tarlós István nyílt levélben szedte darabokra az ellenzéket

Tarlós István nyílt levélben szedte darabokra az ellenzéket

A főpolgármesternek fogalma sincs, hogy ezekkel a jelöltekkel miről lehetne vitatkozni.

Gyurcsányék csalással vádolják Karácsonyt

Csalással vádolta meg a Demokratikus Koalíció Karácsony Gergelyt, mert szerintük hazug automata telefonhívásokkal akarja manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére