Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Súlyos veszteség várhat Brémában a szociáldemokratákra

Zelenka Dóra

2019.05.22. 17:03

A közvélemény-kutatások alapján súlyos veszteségekre számíthat a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a brémai helyi törvényhozási (Bürgerschaft) választáson, amelyet vasárnap, az európai parlamenti (EP-) választással egy napon tartanak.

A tartományi rangú Hansa-városban 73 éve folyamatosan kormányzó szociáldemokraták történetük legrosszabb eredményét érhetik el, várhatóan a második helyen végeznek és akár ellenzékbe is szorulhatnak.

A legkisebb német tartományban tartandó helyi választásnak az egész országra kisugárzó következményei lehetnek: a szakértői értékelések szerint a rossz brémai szereplés az EP-választáson várható gyenge eredménnyel együtt megrázkódtatást okozhat az SPD-ben, és a forrongás akár a párt vezetését is elsöpörheti, ami megrendítheti az Angela Merkel vezette nagykoalíciós – a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD alkotta – szövetségi kormányt.

A közvélemény-kutatások szerint az SPD választói támogatottsága folyamatosan gyengült az utóbbi hónapokban Brémában. Tavaly augusztusban még 28 százalékon álltak, az ellenzékben lévő CDU pedig 24 százalékon. A legutóbbi, szerdán ismertetett adatok szerint a CDU lehet az új összetételű Bürgerschaft legnagyobb ereje, a szavazatok 28 százalékát gyűjtheti össze, és az SPD 23 százalékos eredménnyel a második helyre csúszhat vissza.

A szociáldemokraták így csaknem 10 százalékponttal gyengülhetnek az előző, 2015-ös választáson elért 32,8 százalékhoz képest, a kereszténydemokraták pedig bő 5 százalékponttal erősödhetnek a négy évvel ezelőtti 22,4 százalékhoz viszonyítva.

Utánuk a Zöldek következhetnek, a baloldali irányultságú ökopárt a szavazatok 18 százalékát szerezheti meg, csaknem megháromszorozva a 2015-ben elért 6,6 százalékot. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 11 százalékára számíthat, tehát gyengültek a négy évvel korábbi 15,1 százalékhoz képest. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt 6 százalékot szerezhet, eredménye így várhatóan alig változik a 2015-ös 5,5 százalékhoz képest. Szintén 6 százalékra számíthat a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), ami gyengülés a 2015-ös 9,5 százalékhoz viszonyítva.

A Brémából és a szomszédos kikötővárosból, Bremerhavenből álló, alig 680 ezer lakosú tartományt gazdasági válság sújtja, ami szociális gondokat okoz, elégedetlenséghez és a politikától való elforduláshoz vezet, és leginkább az SPD-nek árt. A fő gond a hajógyártás csaknem teljes leépülése, az évtizedekig a legtöbb embert foglalkoztató és a legtöbb állami bevételt termelő ágazat vállalkozásainak kivonulása az észak-németországi tartományból.

A kiutat nem sikerült megtalálnia az SPD és a Zöldek 2007 óta kormányzó koalíciójának. Ezt jelzi a többi között, hogy a munkanélküliségi ráta 9,8 százalék, majdnem a duplája a Németország egészét jellemző 5,3 százaléknak, és hogy Bréma az egy főre jutó évi 20 724 eurós (6,7 millió forint) jövedelemmel csupán a 9. helyen áll a 16 tartomány rangsorában.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ezért fog pozíciókat osztogatni Gyurcsány embereinek Karácsony

Ezért fog pozíciókat osztogatni Gyurcsány embereinek Karácsony

A kampányban nyújtott segítségért az MSZP és a DK is követelni fogja a jussát.

Orbán Viktor: a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

Orbán Viktor: a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

Az Országgyűlés hétfőn délután 1 órától kéthetes üléssel kezdte meg őszi munkáját, Orbán Viktor napirend előtt szólalt fel.

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levélben fordult a kormánypártok új önkormányzati képviselőihez és polgármestereihez, azt kérve tőlük: saját településükön, ha ellenzékben dolgoznak is, azt támogassák, ami jó az adott városnak vagy falunak – közölte az Origo a Bereznai Csaba képviselő által a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott levél alapján hétfőn.

Charlie, a láncfűrészes

Charlie, a láncfűrészes

Hollywood nem pusztán klisékkel dolgozik, de cenzort telepített mindannyiunk agyába, ott vicsorog, onnan ítélkezik, és amit a politikailag korrekt tucatítélkezéssel kivet belőlünk, az nem is létezik.

A boszniai Bihács polgármestere megvonja a támogatást az illegális bevándorlóktól

Suhret Fazlic a válságintézkedések között említette, hogy a városi vízmű nem fog napi 20 ezer liter vizet szállítani a migránstáborba – közölte az M1 hétfő reggeli műsorában a Bihácsról bejelentkező tudósító.

Ébredjetek már fel fiatalok!

Ébredjetek már fel fiatalok!

Igen, hozzátok beszélek, akik jókat derültök egy „szemkilövető” Gyurcsány Ferencen, ámuldoztok, hogy milyen menő, miközben ízléstelenebbnél ízléstelenebb módon gúnyoljátok ki azt, aki tesz is értetek valamit. Tudatlanság ez? Nem hiszem. Csupán megvezetés. Ez nekik nagyon jól megy.

Egyelőre nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés

Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés addig, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választások eredményei, mert csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére