Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Súlyos beteg gyermekek kartonjai is kiszivárogtak

Sümeghi Lóránt

2016.08.24. 09:28

A WikiLeaks kiszivárogtató portál kormánytitkokat közzétevõ igyekezete több száz ártatlan ember - közöttük szexuális visszaélések áldozatai, beteg gyermekek vagy mentális zavarral küzdõ emberek.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál kormánytitkokat közzétevő igyekezete több száz ártatlan ember - közöttük szexuális visszaélések áldozatai, beteg gyermekek vagy mentális zavarral küzdő emberek - magánélethez való jogait is veszélyezteti — írta kedden az AP amerikai hírügynökség.

A radikális átláthatóság-párti WikiLeaks árnyoldalához tartozik, hogy csak tavaly számos átlagpolgár egészségügyi kartonját hozta nyilvánosságra, továbbá több száz ember kényes családi, pénzügyi vagy személyes adatai kerültek ki a világhálóra. Két különösen elképesztő esetben a WikiLeaks néhány megerőszakolt kamasz áldozat nevét is közzétette. 

A személyes adatok közzététele ráadásul a WikiLeaks ars poeticájával is ellentétes — amely szerint a magánélet védelmezője, és csak a nemzetközi állami vezetők munkáját leplezi le. A portál azt tűzte ki feladatául, hogy

háborúval, kémkedéssel és korrupcióval kapcsolatos, cenzúrázott vagy korlátozott elérhetőségű anyagokat hozzon a közvélemény tudomására."

Azonban Wikileaks "gyűjteménye" gyorsan nő:

  • az amerikai Demokrata Párt országos vezetésétől,
  • a Demokrata Nemzeti Bizottságtól (DNC),
  • a török kormánypárttól,
  • és a szaúdi külügyminisztériumtól félmillió fájl áll a rendelkezésére.

A fájlok között azonban számítógépes kártevők — vírusok, kéretlen üzenetek és személyi adatokat tartalmazó kivonatok — is vannak. Csak a szaúdi diplomáciai táviratokban legalább 124 orvosi irat van. Egyes fájlok pszichiátriai betegségben szenvedő, súlyos beteg gyermek, illetve menekült páciensekre vonatkoznak.

Kell-e nekünk a határtalan információszabadság?

Ennek semmi köze a politikához vagy a korrupcióhoz."

— jelentette ki Nadzsef al-Fáiz ammáni orvos, aki megerősítette, hogy egy agydaganatban szenvedő páciense is volt azok között, akinek az adatai kikerültek a webre.

Az Associated Press 23 olyan embert talált meg, többségében szaúdiakat, akiknek a személyes adatait közzétették. Többen erről nem is tudtak, a WikiLeakshez ugyanis Szaúd-Arábiából a lakosság nem férhet hozzá, az oldalt blokkolják a hatóságok.

Az egészségügyi adatok mellett a WikiLeaks rendszeresen közöl személyes adatokat, telefonszámokat is, illetve bűnözők által könnyűszerrel felhasználható más adatokat is.

A múlt hónapban megjelentetett DNC-fájlok között húsznál több társadalombiztosítási és hitelkártya-szám szerepelt. Ketten elmondták, hogy a kiszivárogtatás után megpróbálták ellopni a személyi adataikat. Egyikük, egy nyugalmazott amerikai diplomata arról is beszámolt, hogy a fenyegető üzenetek áradata miatt telefonszámot kellett cserélnie.

Továbbá több mint 30 családi vonatkozású fájlt is találtak. A diplomáciai táviratok között például

  • házasságkötésről,
  • válásról,
  • eltűnt gyerekekről szóló üzenetekre bukkantak.

Az egyik válásról szóló aktában az is szerepelt, hogy a férj steril, terméketlen. Egy másikban megnevezték a szexuális úton terjedő HIV, illetve hepatitisz C vírussal fertőzött nők partnereit.

A WikiLeaks-et évek óta tanulmányozó Lisa Lynch média- és kommunikációoktató szerint a portált irányító Julian Assange-nak vélhetően nincs elég alkalmazottja és forrása, hogy kellőképpen átvizsgálják, amit közzétesznek, vagy úgy érzi, hogy a küldetésének fontossága felülírja a személyiségi jogokkal kapcsolatos aggodalmakat. 

Assange eddig rendre kitartott amellett, hogy a rendszerben biztonságosak maradnak az átlagemberekre vonatkozó információk, és törvényes adatokról van szó. Eredetileg a portált kényes anyagokkal ellátó újságírókkal akart együttműködni, és szigorúbb ellenőrzés céljából visszatartotta volna fájlokat. Ezt az eljárást azonban túlságosan időrablónak és költségesnek találta:

nem ülhetünk egy anyagon három évig, amíg valaki az egészet soronként megszerkeszti. Bármilyen adat visszatartása azt a hamis propagandát törvényesíti, hogy az információ veszélyes."

Egyes magánjellegű adatok azonban egy az egyben közzétéve tényleg veszélyesek az érintett embereket sújtó következmények miatt. 

Három szaúdi táviratban olyan háztartási alkalmazottak szerepeltek, akiket munkaadójuk megkínzott vagy szexuálisan kihasznált, a nők teljes nevével és útlevélszámával együtt. Egy másik táviratban egy kamasz fiú szerepelt, akit olyan vadul erőszakoltak meg, hogy eltörött a lába.

A Wikipédia internetes lexikon mintájára létrehozott kiszivárogtató portál eredeti célja az volt, hogy teljes anyagok közzétételével tájékozott felhasználók világközösségét hozza létre, azonban egyre inkább úgy tűnik, az ötletet a gyakorlatban létrehozott rendszer már rég túlnőtte méretben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Indokolatlanul szórja a pénzt az I. kerületi önkormányzat

Budapest I. kerületének ellenzéki vezetése folyamatosan pénzhiányra hivatkozik, miközben indokolatlanul szórja el az önkormányzat pénzét – erről a Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt videónyilatkozatában szombaton.

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosok, akik hétvégén is oltanak

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosi szolgáltatók, amelyeket szabad- vagy munkaszüneti napon járványügyi feladat ellátására köteleztek – olvasható a kormány honlapján szombaton közzétett közleményből.

Gyurcsányék katasztrófális következményeket akarhatnak

Gyurcsányék katasztrófális következményeket akarhatnak

„A valóság figyelembevételének megtagadása bármilyen okból történik is, katasztrofális következményekkel jár” – írja az orosz-amerikai író, filozófus, Ayn Rand.

Szlávik: a mutáns vírusnál a klinikai tünetek is súlyosabbak

Szlávik: a mutáns vírusnál a klinikai tünetek is súlyosabbak

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma és ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők, sőt az intenzív osztályokon kezeltek száma is – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Úgy tűnik, ennél olcsóbbak már nem nagyon lesznek az albérletek

Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak, ami pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére