Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Stabilizálódhat a helyzet Katalóniában

Bokor Gábor

2018.01.17. 21:30

Megalakult Katalónia új összetételû parlamentje szerdán Barcelonában, amely elsõ ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.
BARCELONA, 21:30

Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.

A december végi katalán tartományi választások után szerdán megválasztották a most kezdődő, 12. parlamenti ciklusban a katalán parlament házelnökét, aki Roger Torrent lett, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 38 éves képviselője. Õ az eddigi legfiatalabb politikus ezen a poszton.

A képviselőt a szavazás második körében sikerült megválasztani egyszerű többséggel, 65 igen szavazattal a 135 fős törvényhozásban. Roger Torrent szólt arról, hogy feladatuk a parlament szuverenitásának helyreállítása és megerősítése, továbbá az első lépésnek nevezte, hogy véget vessenek az állami beavatkozásnak a katalán intézményekben.

Az új házelnök első feladata, hogy egyeztessen a parlament pártjaival a leendő elnök személyéről, amelyre tíz munkanapot határoz meg a vonatkozó jogszabály, vagyis az elnökválasztás első fordulóját két hét múlva tarthatják meg. A spanyol kormány korábban jelezte, hogy bírósághoz fordul, ha a leváltott katalán elnököt távollétében újraválasztja a parlament.

A házelnök tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az új parlamentben több képviselői hely üresen maradt az alakuló ülésen, mivel hárman előzetes letartóztatásban vannak, öten pedig – köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök – Brüsszelben tartózkodnak.

A december 21-i parlamenti választások eredményeként a legnagyobb frakciót (36 fő) a győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű párt alakíthatta meg, amely azonban hiába kapta meg a legtöbb szavazatot, a törvényhozásban nem került többsége, mivel a három függetlenségi párt összességében rendelkezik a képviselői mandátumok többségével.

A parlamentben nem jelent meg a korábbi elnök, Carles Puigdemont, aki jelenleg Brüsszelben tartózkodik, hogy így kerülje el a spanyol igazságszolgáltatást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére