Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így választott Spanyolország

Bokor Gábor

2019.04.28. 15:00

Nyert a szocialista PSOE, azonban nem lehetnek nyugodtak, ugyanis a hozzá közel álló Podemosszal együtt sincs elegendõ szavazata és ezzel parlamenti mandátuma ahhoz, hogy többségük legyen a parlamentben.
FORRÓSÁV
 • Vége a választásnak, az összeszámolt szavazatok szerint a szocialista PSOE kapta a legtöbb szavazatot, azonban nem lesz annyi képviselőjük, hogy önállóan kormányozzanak.
 • A három évvel ezelőtti választáshoz képest jóval magasabb volt most a részvételi arány. 
FONTOS
 • Pedro Sánchez alig egy évig volt kormányfő, de ez alatt az idő alatt is sok kárt okozott: számolatlanul engedte be az országba az illegális bevándorlókat.
 • A VOX története során először kerül be a spanyol parlamentbe. 
EZ TÖRTÉNIK

22:30 – Senki sem lehet igazán elégedett ma.

Este fél 11-kor a szavazatok 83,33%-ának összeszámlálása után a helyzet úgy áll, hogy Pedro Sánchezék a szavazatok 28,96%-át kapták meg. A Néppárt 16,70-et, az Állampolgárok 15,66-ot, a Podemos 14,28-at, a VOX 10,2-t.

Sánchez és a vele szövetségben lévő Podemos jelenleg 165 mandátummal számolhat, egyre távolabb kerülnek attól, hogy ketten többséget szerezzenek a madridi törvényhozásban. Csak ismételni tudom azt, amit pár perce már megírtam: egyre jobban közelít a patthelyzet és a véget nem érő koalíciós tárgyalások. Egyre ritkábban fogadok, de most elég nagy összeget tennék rá, hogy a következő választás Spanyolországban 2020-ban lesz. Remélem, majd azt is én közvetíthetem. A hivatalos végeredmény holnap napközben várható, akkor is tartsatok majd velünk!

Én ezzel el is búcsúzom, köszönöm a figyelmet! Holnap folytatjuk!

22:10 – Egyre közelebb a belpolitikai patthelyzet.

Jelenleg a szavazatok 63,52 százalékát számolták össze, mely alapján úgy tűnik, hogy bár Pedro Sánchezék nyertek, de kormányzásra még a Podemos segítségével sem lesznek képesek. A PSOE a voksok 29,38%-át kapta, ami 124 mandátumot eredményez a számukra, a Néppárt 16,67%-ot kapott, 65 képviselőjük lesz, az Állampolgárok 15,24%-on állnak jelenleg és 57 képviselőjük lesz, a Podemos 14,22%-on áll, 42 helyük lesz, míg a VOX 10,03%-on van, 23 mandátuma lesz. 

Ha így maradna, akkor a két nagy baloldali pártnak összesen 166 mandátuma lenne, ami tízzel kevesebb, mint ami a kormányzáshoz szükséges. Jelen esetben a törpepártokkal kéne egyezkedniük, hogy lépjenek velük koalícióra, azonban ez a korábbi példákból kiindulva nagyon necces vállalkozás, és könnyen belefuthat az ország egy újabb belpolitikai patthelyzetbe. 

21:40 – Kevesen fog múlni.

Mármint nem a győzelem kérdése, mert a szocik nyertek, hanem az, hogy képesek lesznek-e kormányt alakítani a Podemosszal. A szavazatok 33 százalékos összeszámolásánál jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a PSOE 29,77, a Néppárt 16,74, az Állampolgárok 14,17, a Podemos 13,98, míg a VOX 9,49 százalékot kapott. Ha így maradna, akkor a szocialistáknak és a Podemosnak 170 képviselőjük lenne, így nem lennének képesek kormányozni, hiszen ahhoz 176 képviselőre lenne szükségük. 

21:15 – Így várják a VOX vezetőjét a szimpatizánsok Madridban.

21:00 – Mindenhol bezártak az urnák.

Perceken belül jönnek az első hivatalos adatok a spanyol választás végeredményéről, ugyanis most már a Kanári-szigeteken is bezártak a szavazókörök. 

20:45 – Egy újabb adat.

A Sociométrica is nyilvánosságra hozta a saját exit poll számítását. A 4500 fő részvételével elvégzett kutatás alapján azt írják, hogy a PSOE a szavazatok 28, a Néppárt 18, a Podemos 17, az Állampolgárok 16, a VOX 11 százalékát kapta. 

20:20 – Tippelni lehet.

Húsz perce nem lehet szavazni, veszett tempóban folyik a szavazatszámlálás. A GAD-3 nevű közvélemény-kutató pedig kihozta, hogy szerinte mi is lesz a végeredmény. A 350 fős parlamentben 176 mandátum kell ahhoz, hogy valaki többségben lehessen. Szerintük ennyit egyik párt sem tud önmagában összehozni;

 • a PSOE-nak 116-121 helyet jósoltak,
 • a Néppártnak 69-73-at,
 • az Állampolgároknak 48-49-et,
 • a Podemosnak 42-45-öt,
 • a VOX-nak 36-38-at,
 • a Katalán Republikánus Baloldalnak 13-14-et, 
 • míg a többi kispárt majd a maradék 18 helyen osztozhat.

19:45 – Mindjárt itt a vége.

Negyedóra múlva zárják az urnákat, addig lehet leadni a szavazatokat. A feltételezések szerint este kilenc körül jönnek majd az első eredmények, addig mindenki idegesen rághatja a körmeit. Vagy elugorhat vacsorázni egyet, az is bőven belefér még. 

18:40 – Rengetegen mennek el szavazni.

A spanyolok tudják, hogy a mostani választásnak óriási tétje van, ennek is köszönhető, hogy a három évvel ezelőttinél jóval többen mentek el eddig szavazni. A spanyol választási iroda este hatkor hozta nyilvánosságra a legfrissebb részvételi adatokat. Kiemelték, hogy Katalóniában a részvétel eddig 64,2%-os, ami 17,82%-kal több, mint három éve. Az El País kiemelte Olot városát, ahol eddig 21,18%-kal többen voksoltak, mint legutóbb.

Országos szintet tekintve a részvételi arány jelenleg 60,75%, ami 9,54%-kal több, mint a 2016-os előrehozott választáson. 

18:20 – A szavazófülkében halt meg egy öreg úr.

Jelentések szerint természetes halált halt egy idős bácsi a Baszkföldön lévő San Sebastianban, míg épp a Campus De Bizkaia egyetemen kialakított szavazóhelyiségben voksolt. Egyelőre vizsgálják a halál okát, annyit közöltek róla, hogy mozgássérült volt és a függöny mögött lett rosszul. Nem sokkal délután három előtt halt meg. 

18:00 – Meg is van a kedvenc szavazóm!

17:45 – A bevándorláspárti miniszterelnök egyből fogadta Soros Györgyöt.

Ahogyan azzal részletesen foglalkoztunk itt, a 888-on, Pedro Sánchez alig azután, hogy beiktatták, egyből találkozott a magyar származású amerikai spekulánssal. A találkozót megpróbálták eltitkolni, azonban ez nem sikerült, és mára azt is tudni, mikről lehetett szó azon a bizonyos nyári megbeszélésen. 

Tavaly nyáron az Aquarius nevű hajó rendre felvette a fedélzetére a fekete-afrikai migránsokat, akiket Európába szállított. Matteo Salvini olasz belügyminiszter ezt megelégelte és megtiltotta, hogy a hajó kikössön náluk. Ezek után új európai célpontot kellett keresnie a hajó legénységének, és mit ad Isten, pont Spanyolország lett az. A baloldali vezetés ekkor kezdte azt szajkózni, hogy ők mennyire befogadóak és várnak mindenkit szeretettel. Pedro Sánchez többször hangoztatta, hogy a nyitott határok híve, ezért megengedi a migránstaxiknak, hogy kikössenek. A PSOE-s politikus azt is belengette, hogy lebontatja az afrikai kontinensen lévő két spanyol enklávét, Ceutát és Melillát védő határfalat, mely arra szolgál, hogy ne jussanak át az afrikai migránsok. 

17:00 – Egy elmaradt kézfogás borzolja a kedélyeket.

Az El País élő közvetítésében arról ír, hogy a Ciudadanos barcelonai jelöltje, Inés Arrimadas mikor épp szavazni ment és igazolni akarta magát a szavazóbizottság tagjainak, kisebb botrányba keveredett. Mikor a kezét nyújtotta az egyik delegáltnak, az nem volt hajlandó kezet rázni vele. Az elköszönésnél ugyanezt eljátszották, akkor is elmaradt a kézfogás. Az ügynek nem tudni a hátterét, mindenesetre most ettől hangos a spanyol sajtó. 

16:30 – Míg a legújabb részeredményekre várunk:

Hallgassuk meg a leghíresebb spanyol zenész legnépszerűbb, unalomig ismételt számát, melyet már több mint 2,5 milliárdan (!) hallgattak meg a YouTube-on:

16:05 – Eddig minden rendben.

Az AFP francia hírügynökség adott ki egy rövid videót a spanyol választásról. Cikkükben megjegyezték, eddig nem történt semmi rendkívüli, minden a terv szerint, rendben halad.

15:15 – Egy kis érdekesség.

Katalóniában, Aragóniában, Navarrában, Baszkföldön és Asztúriában jelentősen emelkedett a szavazók száma a három évvel ezelőtti adatokhoz képest. Aragóniában például délután kettőig 7 százalékkal többen szavaztak le, ez óriási különbség. 

15:00 – Előrejelzés.

A hét elején egy részletes cikkben foglalkoztunk a spanyol helyzettel, a lejjebb található linkre kattintva olvashatjátok el, miről szól a mai előrehozott választás és hogyan jutottak idáig a spanyolok. 

Jobboldali fordulat jöhet vasárnap Spanyolországban

Előrehozott választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban, melynek óriási a tétje. A voksolást azután kellett előre hozni, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök nem tudta átvinni a madridi törvényhozáson az idei évre tervezett költségvetési tervezetét. A tét Spanyolországban jelenleg a nemzeti egység megőrzése, valamint a bevándorlás: milyen kormányt akarnak a spanyolok, amelyik ellenzi vagy támogatja azt?

14:20 – Nőtt a választási kedv.

A spanyolok érzik, mekkora tétje van a mostani voksolásnak. A választási iroda által délután kettő után kiadott adatok szerint az előbb említett időpontig 14 344 766-an adták le szavazatukat, ez 41,47 százalékos részvételi arányt jelent. Három évvel ezelőtt ugyanebben az időpontban 36,87 százalék volt ez az adat, akkor délután kettőig 12 755 388-an mentek el. 

13:00 – Az öt nagypárt elnöke és miniszterelnök-jelöltje már leadta a szavazatát.

11:45 – A volt francia miniszterelnök is szavazott, de hogyan?

Manuel Valls volt francia miniszterelnök Barcelonában dél előtt pár perccel adta le a szavazatát. Õ azért vehetett részt a választáson, mert apja révén (aki amúgy egy barcelonai festőművész) katalán származású, és rendelkezik spanyol állampolgársággal is. 

11:00 – Tipikus spanyol mentalitás.

"Voto y a la playa!", azaz "szavazok, aztán megyek is a strandra" – mondta a baloldali El País riporterének az egyik malagai asszony, aki leadta voksát, majd húzott is egyből a napra és a tengerpartra. Bízzunk benne, hogy nem ég majd meg. 

10:00 – Milyen a választási kedv?

A három évvel ezelőtti előrehozott választáson a választásra jogosultak 66,5 százaléka járult az urnákhoz. Ez az adat számított a spanyol demokrácia 1975 óta tartó történetében a legalacsonyabbnak.

09:00 – Nyílnak a szavazókörök.

Vasárnap reggel kilenctől lehet voksolni Spanyolországban. Összesen 14 pártra lehet szavazni, az öt legnépszerűbb a Néppárt (PP), a Munkáspárt (PSOE), az Állampolgárok (Ciudadanos), a szélsőbaloldali Unidos Podemos (UP) és a bevándorlásellenes VOX. Országszerte 37 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. 

08:00 – Egy kis visszaemlékezés.

Az elmúlt négy évben ez már a harmadik általános választás: az elmúlt két szavazáson a Néppárt győzött, azonban annyi voksot már nem kaptak, hogy kormányt is alakítsanak, ezért jöttek a koalíciós tárgyalások, melyek rendre zsákutcába futottak. A Néppárt végül az Állampolgárok támogatásával tudott kormányozni, azonban nem sokáig: egy korrupciós botrány után Mariano Rajoynak távoznia kellett, helyére a parlament pedig rendhagyó módon a baloldali PSOE vezetőjét, Pedro Sánchezt bízta meg kormányalakítással, ő végül a költségvetési tervezetét nem tudta átverni a törvényhozáson, ezért tartanak ma választást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Magyarország ma egy nyitott ország

Orbán Viktor: Magyarország ma egy nyitott ország

Ilyenkor mindenki hazagondol. Én is arra gondoltam, hogyha Magyarország rendezné ezt az olimpiát, akkor semmi akadálya nem lenne annak, hogy ez normális körülmények között és nyitottan valósuljon meg – mondta Orbán Viktor legfrissebb Facebook-videójában.

Fidesz: felháborító, hogy Vadai Ágnes hülyének nézi a magyar embereket

Fidesz: felháborító, hogy Vadai Ágnes hülyének nézi a magyar embereket

A gyurcsányista az ATV stúdiójában fejtette ki véleményét a népszavazáson résztvevőkről.

A svédeknél már intézményi szinten megy az óvodások és a szülők érzékenyítése

A svédeknél már intézményi szinten megy az óvodások és a szülők érzékenyítése

Svédországban nemcsak az iskolákban, hanem évek óta az óvodákban is aktívan jelen vannak az LMBTQ-propagandisták, akik már nem elégszenek meg a homoszexualitás népszerűsítésével, hanem a két nem teljes felszámolását tűzték ki célul – írja a Magyar Nemzet.

Kirúgták a tanárokat, mert tiltakoztak az LMBTQ-propaganda ellen

Kirúgták a tanárokat, mert tiltakoztak az LMBTQ-propaganda ellen

Az oktatóknak többek között az nem tetszett, hogy az intézményi LMBTQ-szabályoknak megfelelően olyan személyes névmást kellett volna használniuk a diákok megszólításakor, amit ők elvárnak. Néhány hónappal ezelőtt felfüggesztették, pár napja pedig véglegesen kirúgták őket – írta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség.

LMBTQ-könyv gyerekeknek a németektől

LMBTQ-könyv gyerekeknek a németektől

Nyugaton szerencsére tűélesen látják, mi kell ide. A Verlagsgruppe Oetinger nevű német kiadó egy online kiadvánnyal akarja „színesebbé” tenni a Magyarországon egyre csak „romló” világot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére