Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Spanyolország követeli, hogy az EU lépjen ki az energiaügyi szerződésből

888.hu

2022.06.22. 17:20

Spanyolország az első ország, amely nyilvánosan a szerződésből való kilépést követeli.

 

Spanyolország kedden követelte az EU-tól, hogy lépjen ki egy olyan energetikai beruházási szerződésből, amely szerinte veszélyezteti a blokk éghajlati céljait.

Teresa Ribera miniszterelnök-helyettes a Politiconak elmondta, hogy az Energia Charta Szerződés (ECT) reformjáról folytatott 14 tárgyalási forduló – többek között a szén, az olaj és a gáz fedezetének fokozatos megszüntetésére irányuló uniós javaslatról – egyértelművé tette, hogy az erőfeszítések

nem fogják biztosítani az ECT összehangolását a Párizsi Megállapodással és az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel.”

 

„Egy olyan időszakban, amikor a tiszta energiára való átállás felgyorsítása minden eddiginél sürgetőbbé vált, itt az ideje, hogy az EU és tagállamai kezdeményezzék az ECT-ből való összehangolt kilépést.” – mondta.

Ezzel Spanyolország lett az első ország, amely nyilvánosan a szerződésből való kilépésre szólított fel.

Az ECT lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy zárt bíróságok előtt pereljenek be államokat a kormányzati politika változása miatt elmaradt bevételeikért. Ez a közelmúltban néhány ország – köztük Hollandia – ellen vezetett pereskedéshez a szénszállítási politika miatt.

 

Több ország, köztük Spanyolország és Franciaország már korábban felszólította az Európai Bizottságot, hogy készítsen jogi tanácsot a paktumból való kilépésről, amely tartalmaz egy záradékot, amely szerint az országok még 20 évvel a kilépésük után is perelhetők.

Az 54 országot tömörítő egyezmény tagjai pénteken találkoznak, hogy hivatalosan is lezárják a reformtárgyalásokat. Két uniós tisztviselő a Politiconak elmondta, hogy az EU javaslata a fosszilis tüzelőanyagok védelmének 10 év alatt történő fokozatos megszüntetéséről továbbra is vita tárgyát képezi – bár Japán ellenzi ezt.

Az uniós tagállamok nevében tárgyaló Bizottság várhatóan ekkor jelenti be Európa válaszát a folyamatra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

„Szemétkedik” a republikánusokkal a legnagyobb e-mail szolgáltató

Az amerikai Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a republikánus párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál.

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Legalábbis egy online brit egészségügyi lap szerint biztos nem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére