Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Spanyol választások: Soros jobbkeze már dörzsöli a tenyerét

Nagy Gábor

2019.04.29. 09:15

Frans Timmermans, a bevándorláspárti baloldal csúcsjelöltje elégedett a vasárnapi voksolások eredményével.

Soros György jobbkeze, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben nevű frakció (S&D) csúcsjelöltje vasárnap éjjel egy Twitter-bejegyzésben gratulált Pedro Sánchez spanyol kormányfőnek és pártjának, a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE). Mint írta: „ez a szolidaritás, az igazságosság, a párbeszéd, az egyenlőség, a fenntarthatóság győzelme”. Frans Timmermans szerint ezek azok az értékek, „melyek után sok európai vágyódik”.

Aki a zavarosban is jól tud halászni: Soros György

A bevándorláspárti milliárdos korábban is mindent megtett annak érdekében, hogy Spanyolországból bevándorlóországot faragjon. Ezért találkozott Pedro Sánchez kormányfővel, ezért mondta neki tollba a migránspárti kormányprogramot. A most vasárnapi választások után pedig ismét patthelyzet alakult ki, amelyből akár a Soros-féle baloldal is „ideiglenes” győztesként jöhet ki.

A PSOE 28,7 százalékos eredménnyel végzett az élen, s így 123 mandátuma lehet a 350 fős parlamentben, azonban egyedüli kormányalakításra nem képes. A második helyre a Néppárt (PP) futott be 66 mandátummal. (Eddig 134 képviselője volt a PP-nek.) Jelentősen növelte parlamenti képviseletét az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely 57 mandátumával a harmadik párttá lépett elő a törvényhozásban. A negyedik helyet pedig Podemos szerezte meg.

A spanyol sajtó is káoszról beszél

Az eredmények alapján továbbra sem tudni, hogy milyen összetételű kormány alakulhat Spanyolországban. Sajtóértékelések szerint a május végi spanyol helyhatósági és európai parlamenti választások előtt nem állhat fel semmilyen madridi koalíció. Az ABC című jobboldali napilap azt írta: ez „Spanyolország jövőjére nézve nagyon aggasztó”, mivel Pedro Sánchez most is a szeparatista, radikális baloldali erők segítségével juthat hatalomra. A baloldali El País az Állampolgárokról cikkezett, mely nehéz döntés előtt áll: támogatja-e a bevándorláspárti baloldalt vagy sem. A La Vanguardia című katalán lap értelmezése szerint a választásokon a katalán krízisnek meghatározó szerepe volt, a szavazók a párbeszédre való elhivatottság és a feszültségcsökkentés mellett tették le voksukat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére