Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sose gondoltad volna: Szíria választ

Horváth József György

2016.04.13. 10:38

Szíriában szerdán megkezdõdtek a parlamenti választások a központi kormány által ellenõrzött országrészeken, a vitatott érvényû voksoláson 250 képviselõ kap mandátumot.
DAMASZKUSZ, 10:38

Szíriában szerdán megkezdődtek a parlamenti választások a központi kormány által ellenőrzött országrészeken, a vitatott érvényű voksoláson 250 képviselő kap mandátumot.

Az urnákat helyi idő szerint reggel 7 órakor megnyitották. Körülbelül 3500, a kormány által jóváhagyott jelölt küzd a helyekért, miután több mint 7000 jelölést elutasítottak. Az ország keleti felének nagy részét az Iszlám Állam, az északi, Törökországgal közös határ menti tartományokat pedig jórészt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó an-Nuszra Front és a Nyugat által mérsékeltnek tartott felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Ezeken a területeken a központi hatalom nincs jelen.

Damaszkusz szerint a választások alkotmányosak, és semmi közük a Genfben folytatott béketárgyalásokhoz. Ellenzéki és nyugati vezetők ezzel szemben színjátéknak minősítették a voksolást, amely tovább nehezíti az eleve feszült légkörben zajló, éppen szerdán folytatódó tárgyalásokat.

Bassár el-Asszád szíriai elnök február 22-én tett váratlan bejelentést a választások megtartásáról, röviddel azután, hogy Moszkva és Washington nagy nehezen életbe léptette az öt éve tomboló polgárháború első tartós, de törékeny tűzszünetét.

Az iszlám szélsőségesekre nem vonatkozik a fegyvernyugvás, és az orosz és iráni katonai támogatás miatt új erőre kapott kormányerők országszerte folytatják előrenyomulásukat.

A 15 választási körzetben zajló voksolástól a BBC brit közszolgálati adó arab nyelvű szolgáltatása által megkérdezett emberek biztonságuk védelmét és az élelmiszerellátás biztosítását remélik. A háború borzalmai mellett az emberek az őrült magasságokba szökött árakról és az élelmiszerhiányról panaszkodtak.

Az utolsó választásokat is már a háború alatt tartották 2012 májusában. Az volt az első alkalom, hogy nem csak Asszád pártját, a Baaszt engedték indulni. Ennek ellenére a legtöbb képviselő a Baaszból került ki.

Herencsár Lajos biztonságpolitikai szakértő szerint a szíriai választások mindkét kimenetele kedvezőtlen lehet, ezért sok változást a voksolás nem hozhat.

A szakértő szerint csak a zűrzavar fokozódhat, mivel ha meglesz a jelenlegi elnök, Bassár el-Asszád többsége, akkor csalást fognak emlegetni, és felerősödnek az egyébként is feszülő indulatok, ha pedig Asszád veszít, akkor klientúrája mindent meg fog tenni azért, hogy valahogyan elismertesse a győzelmet.

Herencsár Lajos szerint jellemző a térségre, hogy diktatúrák vannak, de ha ezeket megrepesztik vagy összetörik, akkor nincs megfelelő bázis vagy utód, mert a demokráciafelfogásuk nem azonos az európaival.

Demokratikus ellenzék nincs, a pártok kultúrája nem alakulhatott ki, ezekben a társadalmakban átmenetet kell biztosítani, mert a hirtelen változásból megfelelő alapok nélkül csak anarchia lehet, amibe belezuhan az egész ország"

- mondta.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Európai konzervatív vezetők: az EU szabad és egyenlő nemzetállamokból áll

Európai konzervatív vezetők: az EU szabad és egyenlő nemzetállamokból áll

Az Európai Unió (EU) szabad és egyenlő nemzetállamokból áll, őket számos szoros együttműködési terület köt össze, Európa pedig csak az ilyen együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől – szögezték le az európai konzervatív pártok vezetői a szombati varsói konferenciájukat záró közös nyilatkozatban.

Gyurcsányékkal a nyílt hazaárulás és a magyarok életszínvonalának földbe döngölése jön divatba

Gyurcsányékkal a nyílt hazaárulás és a magyarok életszínvonalának földbe döngölése jön divatba

Gyurcsányékkal a nyílt hazaárulás és a magyarok életszínvonalának földbe döngölése jön divatba

Donáth: „Orbán gyáván megfutamodott”

Donáth: „Orbán gyáván megfutamodott”

A héten megörvendeztette az ATV nézőit tízpercnyi diktatúrázással Donáth Anna, aki – egyébként nem jogászként – a jogállamiságról beszélt Rónai Egonnal, ekézve a totalitárius Orbán-rezsimet, ami annyira elnyomó, hogy még a hazáját kofaként áruló Momentum korábbi és új elnökét is hagyja rendre felszólalni a magyar érdek ellen, minősíthetetlen stílust megengedve magának a kormány tagjaival szemben.

Rezsicsökkentés: már a kis- és középvállalkozásoknak is

Rezsicsökkentés: már a kis- és középvállalkozásoknak is

Ezt írta Facebook-oldalára Orbán Viktor miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére