Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sortüzet, katonai tiszteletadást és szentmisét követel a Franco család az egykori diktátor exhumálására

Zelenka Dóra

2019.10.18. 19:00

Mivel már szinte biztos, hogy a néhai diktátor maradványait exhumálják a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából, Franco leszármazottai „vezetőkhöz méltó” megemlékezést követelnek neki.

Francisco Franco rokonai mindenképp azt szeretnék, ha a kormány a katonai tiszteletadással emlékezzen meg az egykori diktátorról. Franco maradványait a jelenlegi nyughelyéről a tervek szerint a Madridon kívül található fővárosi temetőbe helyezik majd át.

A Franco család levele emlékezteti a kormányt arra a kötelezettségére, hogy szigorúan be kell tartsa a volt kormányfők temetésével járó katonai tiszteletadást, amennyiben az elhunyt családja úgy kéri. A leszármazottak szerint a diktátor jogosult a tiszteletadásra mivel 1936 és 1973 között mégiscsak az ország vezetője volt. A családtagok arra számítanak, hogy az áthelyezési „ünnepség” keretében élőben játszák majd le a spanyol himnuszt, ráadásul nem szeretnék, ha kimaradna a fegyveres tisztelgés sem. A kérések között szerepel még, hogy Francisco Franco koporsóját Spanyolország lobogójával fedjék le míg áthelyezik, továbbá szeretnék, ha az újratemetés alatt egy szentmisét is tartsanak.

A család ügyvédje elmondta: a család minderről hivatalos kérvényt a héten fog benyújtani.

A szocialista kormány 2018 júniusában egyik első intézkedéseként jelentette be Franco exhumálásának tervét, azzal az indokkal, hogy egy demokratikus országban nem őrizheti mauzóleum egy diktátor emlékét. Az erről szóló kormányzati előterjesztést a spanyol parlament tavaly szeptember közepén szavazta meg.

A diktátor leszármazottai jogi képviselőjükön keresztül azt közölték: minden lehetséges módon megpróbálják megakadályozni az exhumálást, ám a legfelsőbb bíróság elutasította keresetüket. Később azonban már azt nyilatkozták: beleegyeznek Franco maradványainak áthelyezésébe, ha a néhai vezetőt a La Almudena székesegyházba viszik át, amely Madrid egyik legfontosabb turisztikai látványossága. Bár ez a feltétel nem teljesült, úgy látszik a család mégis meggondolta magát.

A legfelsőbb bíróság a múlt héten már megadta a felhatalmazást a spanyol kormánynak a diktátor exhumálására. A korábbi nyilatkozatai ellenére ráadásul Santiago Cantera a helyi apátságot vezető perjel is elfogadta Franco maradványainak áthelyezését.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye egyébként a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával. Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco odaszállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban úgy vélik, hogy valójában legalább kétszer ennyien lehettek.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szép, új világ: egy közösségi médiában tett bejegyzés miatt eltiltottak egy profi labdarúgót

Az csak külön nevetségessé teszi az esetet, hogy a rasszistának vélt bejegyzést sem az „elkövető”, sem az „áldozat” nem tartotta rasszistának.

Vitézy: példaértékű, hogy csak 500 parkoló van a Puskás Arénánál

Vitézy: példaértékű, hogy csak 500 parkoló van a Puskás Arénánál

A közlekedési szakember szerint nagyon helyes, hogy nincs több parkoló, hiszen autóval sokkal nehezebb lenne kijutni a stadion környékéről.

„A parlamentben ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye”

Erről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Meglepő fordulat Haszán F. ügyében

Meglepő fordulat Haszán F. ügyében

Tagadta bűnösségét a tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi a Fővárosi Törvényszéken – szigorú biztonsági intézkedések között – szerdán megkezdődött büntetőperben.

Anyanyelvükön figyelmezteti a román horrorkaravánosokat a magyar rendőrség

Anyanyelvükön figyelmezteti a román horrorkaravánosokat a magyar rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az M1-es autópályán és az 1-es számú főúton kihelyezett plakátokkal figyelmeztet az úgynevezett „horrorkaravánok” által előidézett közlekedési veszélyhelyzetekre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére