Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sortüzet, katonai tiszteletadást és szentmisét követel a Franco család az egykori diktátor exhumálására

Zelenka Dóra

2019.10.18. 19:00

Mivel már szinte biztos, hogy a néhai diktátor maradványait exhumálják a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából, Franco leszármazottai „vezetőkhöz méltó” megemlékezést követelnek neki.

Francisco Franco rokonai mindenképp azt szeretnék, ha a kormány a katonai tiszteletadással emlékezzen meg az egykori diktátorról. Franco maradványait a jelenlegi nyughelyéről a tervek szerint a Madridon kívül található fővárosi temetőbe helyezik majd át.

A Franco család levele emlékezteti a kormányt arra a kötelezettségére, hogy szigorúan be kell tartsa a volt kormányfők temetésével járó katonai tiszteletadást, amennyiben az elhunyt családja úgy kéri. A leszármazottak szerint a diktátor jogosult a tiszteletadásra mivel 1936 és 1973 között mégiscsak az ország vezetője volt. A családtagok arra számítanak, hogy az áthelyezési „ünnepség” keretében élőben játszák majd le a spanyol himnuszt, ráadásul nem szeretnék, ha kimaradna a fegyveres tisztelgés sem. A kérések között szerepel még, hogy Francisco Franco koporsóját Spanyolország lobogójával fedjék le míg áthelyezik, továbbá szeretnék, ha az újratemetés alatt egy szentmisét is tartsanak.

A család ügyvédje elmondta: a család minderről hivatalos kérvényt a héten fog benyújtani.

A szocialista kormány 2018 júniusában egyik első intézkedéseként jelentette be Franco exhumálásának tervét, azzal az indokkal, hogy egy demokratikus országban nem őrizheti mauzóleum egy diktátor emlékét. Az erről szóló kormányzati előterjesztést a spanyol parlament tavaly szeptember közepén szavazta meg.

A diktátor leszármazottai jogi képviselőjükön keresztül azt közölték: minden lehetséges módon megpróbálják megakadályozni az exhumálást, ám a legfelsőbb bíróság elutasította keresetüket. Később azonban már azt nyilatkozták: beleegyeznek Franco maradványainak áthelyezésébe, ha a néhai vezetőt a La Almudena székesegyházba viszik át, amely Madrid egyik legfontosabb turisztikai látványossága. Bár ez a feltétel nem teljesült, úgy látszik a család mégis meggondolta magát.

A legfelsőbb bíróság a múlt héten már megadta a felhatalmazást a spanyol kormánynak a diktátor exhumálására. A korábbi nyilatkozatai ellenére ráadásul Santiago Cantera a helyi apátságot vezető perjel is elfogadta Franco maradványainak áthelyezését.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye egyébként a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával. Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco odaszállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban úgy vélik, hogy valójában legalább kétszer ennyien lehettek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére