Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soros György befolyásolási kísérlete elbukott Lengyelországban

888.hu

2020.07.14. 12:20

A korábban jelzettekhez képest feltűnően szoros csatában győzte le ellenzéki ellenfelét Andrzej Duda jobboldali államfő a lengyel elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában. A Magyar Nemzet ma induló négyrészes cikksorozatban mutatja be, hogy hogyan jelentek meg Soros György, illetve a német média és az Európai Bizottság érdekei Lengyelországban – következetesen az ellenzéki Rafał Trzaskowskinak kedvezve.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy Duda a csaknem teljes végeredmény szerint a voksok 51,08 százalékát szerezte meg az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában, míg a varsói főpolgármesternek, az ellenzéki Polgári Platform vezette koalíció jelöltjének a szavazatok 48,92 százaléka jutott.

A jobboldali elnökkel, Andrzej Dudával szemben induló ellenzéki jelöltnek, Rafał Trzaskowskinak kedvezve kapcsolódott be a választási kampányba a lengyelországi Báthory Alapítvány (Fundacja im. Stefana Batorego), amelyet Soros György magyar származású amerikai milliárdos alapított – írja a lap a választási kampány sajtóvisszhangjára hivatkozva.

A kampány egyik fő témájában a konzervatív, illetve liberális álláspont helyezkedett szembe egymással. Duda a választási programjában a konzervatív családi értékek, a kizárólag férfi és nő kapcsolatán alapuló házasság mellett állt ki, és kizárta, hogy támogassa a homoszexuálisok örökbefogadási jogát.

A Soros-párti szakértők azonban a szexuális kisebbségeknek még több jogot kínáló álláspont mellett sorakoztak fel.

A Báthory Alapítványhoz köthető szakértők ezenkívül az ellenzéknek kedvező véleményeket és ajánlásokat fogalmaztak meg az elnökválasztás sokáig egyébként bizonytalan lebonyolításával kapcsolatban is.

Tavasszal még a koronavírus-járvány, valamint alkotmányos aggályok miatt a választások megtartása ellen foglaltak állást, szemben a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali kormánypárttal, amelynek Duda a jelöltje volt. Miután azonban az eredetileg fő ellenzéki jelöltnek számító Małgorzata Kidawa-Błońska az alacsony támogatottsága miatt visszalépett, Trzaskowski pedig bekapcsolódott a kampányba, s esélyei folyamatosan javultak, ugyanezek a szakértők nézőpontot váltottak.

A Magyar Nemzet szerint a lengyelországi demokrácián és jogállamiságon aggódva ekkor már a választásokon való részvételre buzdítottak. Ezek egyébként a Soros Györgyhöz köthető szervezetek fő témáinak számítanak a lengyel közéletben.

Fotó: AFP Forum

A lap azt írja, hogy wPolityce lengyel hírportál beszámolt arról, hogy a járvány kellős közepén a Soros által finanszírozott Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért azzal foglalkozott: szerintük nem volt szabályos a lengyel Országos Bírói Tanács tagjainak megválasztása. Grégor Puppinck, a Jog és Igazságosság Európai Központjának vezetője pedig tavasszal felhívta a figyelmet arra is: a Soroshoz köthető szervezetek sokrétű együttműködésben állnak a fősodorbeli európai jogfelfogás képviselőivel.

Ennek részeként a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságában is befolyással bír, ami erősíti a Dudára és a lengyel kormánypártra nehezedő jogi nyomást is az európai intézményrendszerben, és ismét csak Trzaskowskinak kedvezett a kampányban.

A választás feltűnően szorosra alakult a második fordulóra; ez júniusban a Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin lengyelországi szakírójának is feltűnt. De Duda az utolsó pillanatig kampányolt főleg a neki kedvező eredménnyel kecsegtető déli és keleti vajdaságok falvaiban és kisvárosaiban. Trzas­kowski ezzel szemben a nagyvárosok lakói számíthatott elsősorban, akik közül sokan elfordultak a hagyományos katolikus értékektől és a szexuális kisebbségi jogok „érzékenyítésével” is találkozhattak már. A New Statesman brit liberális hetilap – Soros György szóhasználatát átvéve – a nyílt, illetve a zárt társadalom harcaként pozicionálta az elnökválasztást, úgy vélve, Trzaskowski győzelme reményt adna a liberálisoknak. A kormánypárti lengyel média ugyanakkor nem felejtette el felemlegetni: Trzaskowski korábban Soros-ösztöndíjjal tanult, és többször is részt vett a világkormányzás titokzatos szervezetének tartott, úgynevezett Bilderberg-csoport találkozóin.

A lap emlékeztet, hogy egy, a Project Syndicate-nek adott interjújában egyébként Soros májusban leplezetlen aggodalommal beszélt arról, hogy Lengyelország, valamint Magyarország több szuverenitást és függetlenséget élvezhet majd az Európai Unión belül. Mégpedig egy, az EU-n belül is nagy vihart keltett német alkotmánybírósági döntés kapcsán, amely betűje szerint az Európai Központi Bank kötvényprogramjában való részvételről szól, fő tétje azonban a nemzeti szuverenitás megőrzése. A lengyel kampányban ezt az álláspontot Duda, míg a brüsszeli álláspontot ellenzéki riválisa képviselte.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy Soros a lengyel médiapiacon is feltűnt.

A V4NA hírügynökség beszámolt arról, hogy Soros erősítette a médiapozícióit Lengyelországban. Csehországi vállalatán keresztül a hatvan százalékát szerezte meg annak a lengyel cégcsoportnak, amely az ország második legnagyobb országos rádiójának, a Radio Zetnek is a tulajdonosa. A csoportnak több vidéki nagyvárosban is fogható rádióadója van.

Egyes információk szerint Soros több mint 68 millió eurót szánt az üzletre.

A felvásárlás ellen a PiS tiltakozott; szóvivője, Beata Mazurek azt mondta, az államnak minden hatalmával azon kell lennie, hogy a tőzsdespekulánsok médiatulajdonlását visszaszorítsák, és a lengyel állam nagyobb mértékben tulajdonos legyen a médiapiacon.

Stanisław Janecki, a wPolityce publicistája tavaly azt mondta a Figyelőnek:

„Lengyelország ékszer Soros György koronáján, hiszen viszonylag nagy és népes országként domináns szerepet tölt be a térségben. Innen más országokra, de még az uniós elitre is hatni lehet. A Soros által finanszírozott vagy támogatott szervezetek a jobboldalt, a konzervatívokat lejárató üzeneteket terjesztenek…

Lengyelországban a külföldi tőke annyira dominál a médiában, mint valószínűleg sehol az uniós posztkommunista államokban. És ezek a külföldi tőke által irányított médiumok nagyon is összhangban vannak azokkal az üzenetekkel és elméletekkel, amelyek Soros tevékenységéhez kapcsolódnak.”

Andrzej Duda szoros küzdelemben győzte le riválisát, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármestert az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában.

A tegnap közölt majdnem végleges eredmény szerint a nemzeti-konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott Duda a szavazatok 51,08 százalékát szerezte meg, míg Trzaskowski, a jobbközép–liberális ellenzéki Polgári Platform jelöltje 48,92 százalékot kapott. Duda brutálisnak nevezte a választási kampányt, de úgy vélte, itt az ideje, hogy a politikai megosztottságot félretéve tisztelettel bánjanak egymással a riválisok.

Mint várható volt, Trzaskowski főleg a városokban, a nyugati országrészben és a fiatalság körében gyűjtött be több szavazatot, míg Duda a kisebb vidéki városokban volt népszerűbb. Elemzők szerint ez elsősorban a PiS családtámogatási programjának köszönhető. Andrzej Duda győzelme lehetőséget ad a 2015 óta hatalmon lévő, két parlamenti választást is megnyerő PiS-nek arra, hogy folytassa családvédelmi és rendpárti politikáját, illetve igazságügyi reformját, amelyek miatt gyakran összetűzésbe került az EU intézményeivel. Trzaskowski sikere ugyanis azzal fenyegette volna a kormánypártot, hogy az új államfő által visszaküldött törvénytervezeteket csak háromötödös többséggel fogadhatta volna el a parlament. Márpedig a PiS nem rendelkezik ilyen többséggel. A főpolgármester maga is utalt rá, hogy elnökként jobb kapcsolatokra törekedne Európával, s gyakran alkalmazná az államfői vétót.

– Bármi is történjék, továbbra is harcolni fogunk a bíróságok függetlenségéért, védelmezni fogjuk az alkotmányt, és továbbra is küzdeni fogunk a nők jogaiért – mondta Trzas­kowski még az eredmények közzététele előtt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nem tudtuk, ki hiányzott – Lendvai „MSZMP KB„ Ildikó Müller Cecíliát ekézi

A baloldaliak képtelenek felfogni, hogy attól sem jobb politikusok, sem jobb emberek nem lesznek, ha egy járványügyi szakemberen gúnyolódnak. Most éppen a politikai tetszhalott, Lendvai Ildikó kezdett ironizálni Müller Cecíliával. Nyilván még az MSZMP Központi Bizottság tudományos, közoktatási és kulturális osztályán sajátította el ezt a stílust.

Az öt legfontosabb dolog a koronavírusról, amit nyár közepén is figyelembe kéne venned

Az öt legfontosabb dolog a koronavírusról, amit nyár közepén is figyelembe kéne venned

Hamis nyugalomban ringatja magát egy ország, terjednek az összeesküvéselméletek a vírusról, miközben hetek óta tombol a Balkánon a második hullám, és meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma a legtöbb európai országban, köztük hazánkban is.

BL: Varane viszi el a balhét a Real kiesése miatt

Raphael Varane vállalta a felelősséget, amiért a Real Madrid 2-1-re kikapott a Manchester City vendégeként pénteken a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóján, így kettős vereséggel búcsúzott a sorozattól.

Amikor azt hiszed, nincs már lejjebb, a „függetlenek” mindig rácáfolnak...

Arról értekezik hosszan a 24.hu cikkírója a TASZ Soros-szervezet jogi munkatársával, hogy lehet-e f.sznak nevezni szabadon egy politikust és milyen kár, ha nem... Kell még ezt kommentálni?! Azért megpróbáljuk.

Koronavírus: harminckettővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

Koronavírus: harminckettővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

Az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma 32-vel, 4653-ra emelkedett Magyarországon, nincs újabb elhunyt – közölte a koronavirus.gov.hu szombat reggel.

Irán az Egyesült Államok felelősségre vonását követeli az ENSZ-től

Iránt azt követelte az ENSZ-től, hogy vonja felelősségre az Egyesült Államokat, miután az amerikai légierő két vadászgépe megközelített egy iráni utasszállítót Szíria légtere fölött a múlt hónapban – tájékoztatott az AP amerikai hírügynökség szombaton.

Karácsony bemutatta: a kilógó lóláb személyesen Tüttő Kata

Karácsony bemutatta: a kilógó lóláb személyesen Tüttő Kata

Most, hogy Karigeri Lánchíddal kapcsolatos közbeszerzési ügyének újabb fordulatai pörögnek, talán sokan meglepődtek, hogy a vágyott kivitelezővel való vélhető mutyi lólába egyik pillanatról a másikra láthatóvá vált. Ha tetszik, kilógott. Mi több, megszólalásig hasonlít Tüttő Katára, a főpolgármester egyik helyettesére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére