Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soros György az EP-választások elõtt bevásárolta magát a lengyel médiába

888.hu

2019.02.27. 09:00

A német sajtó szerint Soros György egyik befektetési alapja és a legnagyobb ellenzéki lapot kiadó cég közösen felvásárolta az egyik legnagyobb lengyel rádiót. A tranzakció 3 hónappal az EP-választás elõtt jött létre.

Az Agora névre hallgató cég adja ki Gazeta Wyborcza című ellenzéki lapot, amely a legnagyobb példányszámú lengyel napilap. Az Agora tovább terjeszkedett, és megvásárolta az Eurozet névre hallgató cég 40 százalékát, a részesedés mintegy 30 millió euróba került. A felvásárolt Eurozet legfontosabb része a Radio Zet névre hallgató rádió, amely a második legnagyobb rádióadó Lengyelországban, piaci részesedése 13 százalék – írja a Deutsche Welle német lap.

Az ellenzéki Agora csupán kisebbségi tulajdonos lett, a rádiót működtető cégben 60 százalékos részesedést vásárolt az SFS Ventures, amely Soros György pénzéből működik.

Az SFS Ventures egy kockázati tőkealap, amely alapvetően két másik tőkealap közös vállalkozása. Az egyik a Sourcefabric, amely 2010-ben jött létre Csehországban azzal a céllal, hogy világszerte támogassa a "független" (értsd: baloldali, liberális) újságírást; az SFS másik tulajdonosa a Media Development Investment Fund (MDIF), amely közvetlenül Soros György alapítványaitól kapja a pénzt. Megjegyzés: valami ilyesmire gondolunk akkor, amikor azt állítjuk, hogy Soros finanszírozási hálóját nem egyszerű átlátni.

A Soros által pénzelt MDIF, amely a "független" (értsd: baloldali, liberális) médiumokat támogatja világszerte, gyorsan közölte a tranzakcióval kapcsolatban, hogy a rádiónál nem terveznek változtatást. Ami lefordítva azt jelenti, hogy a Radio Zetből ezután ömleni fog a liberális agitáció.

A jobboldali, keresztény, konzervatív lengyel kormány elítéli Soros rádióvásárlását

A Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt elítélte a tranzakciót, azt a lengyel média sokszínűsége elleni támadásként értékelte.

A PiS, élén elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel azt gondolja, hogy az államnak mindent meg kell tennie, ami hatalmában áll, hogy tőzsdespekulánsok ne növelhessék befolyásukat a médiapiacon"

– írta hétfőn Beata Mazurek, a PiS szóvivője Twitteren.

Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke nem szívleli túlságosan a Gazeta Wyborczátamelyet a Sorossal összeálló Agora ad ki. A politikus szerint a lap irányvonala "liberális, tradícióellenes és katolikusellenes, valamint nemzetellenes is". A pártelnök korábban úgy fogalmazott, hogy a lap "fekete pedagógiát" alkalmaz, vagyis olyan eszközöket, mint a megszégyenítés, megalázás.

A kormánypárt és a lap közötti ellentét odáig fajult, hogy kormányhirdetések nem jelennek meg a Gazeta Wyborczában, állami szerv pedig nem lehet előfizetője. A Wyborczának dolgozó újságírók a DW-vel közölték, attól félnek, hogy a PiS ugyanúgy leszámol velük, ahogy Orbán Viktor teszi azt Magyarországon. (Úgy látszik, hogy működik a határokon átívelő libsi dezinformáció).

A magyar példának annyi alapja van, hogy hasonló a magyar és a lengyel médiahelyzet: a piacon nagy a sokszínűség és ideológiailag megoszlanak a sajtótermékek. A jobboldali sajtótermékek jobboldalinak, nemzetinek, kereszténynek vallják magukat, a baloldaliak és liberálisok – a magyarországi viszonyokhoz hasonlóan – pedig "függetlennek".

A rádiózás terén Lengyelországban az a helyzet, hogy a legtöbb rádió nyugat-európai – jellemzően francia és német – kézben van. A legnagyobb lengyel szolgáltató pont az ellenzéki Agora, amelyről cikkünk elején is bemutattuk, hogy Sorossal közösen vásárolt fel egy rádiót.

Miért fektet Soros az ellenzéki médiába Lengyelországban?

Természetesen a kínálkozó politikai lehetőségek miatt. Magyarországhoz hasonlóan két választás is lesz 2019-ben.

Tavasszal európai parlamenti választások lesznek, erre az eseményre Lengyelországban jelenleg összeállt az ellenzék a PiS ellen. A magyarországi ellenzék számára csábító lehet összevetni a kettőt, ahogyan egyébként a balliberális lapok örvendeztek is az eseményen, ám fontos különbségek vannak. Míg Magyarországon a baloldal az antiszemita és rasszista Jobbikkal próbálgatja ugyanezt eljátszani, addig a lengyeleknél a baloldali pártok egy jobbközépnek nevezett formációval, a Lengyel Parasztpárttal álltak össze, összesen hat párt alkotja az ellenzéki választási koalíciót. Az első komoly próbatétel a májusi európai parlamenti választás lesz.

A lengyelek szempontjából ennél is fontosabb, hogy ősszel – valószínűleg októberben – parlamenti választások lesznek. Egy ilyen megmérettetés Sorosék számára is haszonnal kecsegtet, hiszen lehetőség van a jobboldali, keresztény, konzervatív és bevándorlásellenes erők leváltására egy fontos európai országban.

Nem lenne meglepetés, ha az agg milliárdos puszta emberszeretetből (a liberális médiában gyakran nevezik "filantrópnak") további ellenzéki lapokban vásárolna magának részesedést és felületet.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Olaszország megadta magát Brüsszelnek

Olaszország megadta magát Brüsszelnek

Lampedusán kapott partraszállási engedélyt az Ocean Viking civil hajón tartózkodó 82 migráns – jelentette be az olasz kormány szombaton, biztonságos helyként meghatározva a szigetet.

A politikailag korrekt bíró vigyorgása

A politikailag korrekt bíró vigyorgása

A rekordnépszerűtlen francia elnök egyébként az európai uniós választási vereség után mintha megértette volna, hogy első két elnöki éve maga volt a kudarc.

Novák Katalin: a gyermek a jövő közösségeinek az alapja

A gyermek a jövő közösségeinek alapja, a magyar jövőt azok a gyerekek és az ő gyermekeik fogják alakítani akiket ma vállalnak a szüleik – mondta az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Veresegyházán szombaton.

A Fehér Ház megerősítette, hogy megölték Oszama bin Laden fiát

A Fehér Ház megerősítette, hogy megölték Oszama bin Laden fiát

A washingtoni Fehér Ház nyilatkozatban jelentette be szombaton, hogy egy amerikai terrorizmusellenes műveletben meghalt Hamza bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet meggyilkolt egykori vezetőjének fia, aki maga is kiemelkedő alakja lett a szervezetnek.

Szakértő: a Salvini nélküli új olasz kormány máris elvenné az uniós forrásokat a migránsokat át nem vevő tagállamoktól

Bár a Matteo Salvini részvétele nélkül létrejött új, baloldali olasz kormány csak néhány napja van hivatalban, máris előkerült az a retorika, hogy el kell venni az uniós forrásokat a migránsokat át nem vevő EU-tagállamoktól – mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szombaton az M1-en.

Tarlós: Karácsony pont annyiszor hazudik, ahányszor megszólal

Tarlós: Karácsony pont annyiszor hazudik, ahányszor megszólal

Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben a választási kampányról beszélt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére