Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sokba kerül a királynõ a briteknek

888.hu

2016.04.22. 12:18

A The Independent meglepte egy cikkel II. Erzsébetet születésnapja alkalmából. Az angol lap egy olyan összeállítást közölt le, amelybõl kiderül, hogy az angol királyi család kerül messze a legtöbb pénzbe az adófizetõknek az összes európai királyi család közül.
LONDON, 12:48

A The Independent meglepte egy cikkel II. Erzsébetet születésnapja alkalmából. Az angol lap egy olyan összeállítást közölt le, amelyből kiderül, hogy az angol királyi család kerül messze a legtöbb pénzbe az adófizetőknek az összes európai királyi család közül.

A királynő 64 éves uralkodása hivatalosan is a leghosszabb az angol történelemben. II. Erzsébet az egyik legkedveltebb közjogi méltóság a szigetországban, a megkérdezettek 68 százaléka szimpatizált vele a legfrissebb felmérések szerint. Emellett van egy hangos kisebbség, amely azt szeretné, ha eltörölnék a monarchiát és az államkincstárba fizetnék be azt a pénzt, amelyet jelenleg a királyi család eltartására szán a brit parlament, évente.

Kérdés, hogy valóban olyan költséges-e a monarchia fenntartása az angolok számára és ha igen, akkor mennyivel kerül többe, mint más európai országokban?

Az adatok szerint a királyi család eltartása az angolok számára jelenti a legnagyobb kiadást Európában. Azonban nem II. Erzsébet a "legdrágább" államfő a kontinensen, hanem Franciaország elnöke, aki évi 103,5 millió fontba, azaz több mint 40,5 milliárd forintba kerül a franciáknak.

Érdekesek az adatok, ha megnézzük a költségeket egy főre lebontva, azaz, hogy mennyibe kerül évente egy állampolgárnak eltartani a királyi családot.

A teljes költséget egy főre kivetítve Anglia a sor végén kullog 0,62 font/fő/évvel. Az adat azonban minden egyes lakossal számol, azokkal is, akik nem fizetnek adót.

Az Egyesült Királyság adófizetőinek száma 29,7 millió fő. Ha ezt a számot vesszük alapul, akkor az adózóknak 1,26 fontjába kerül évente a királynő eltartása.

Ez még mindig nem tűnik vészesnek, kicsit kevesebb mint évi 500 forint. Azonban vannak olyanok, akik szerint ez az összeg még magasabb. Az monarchia-ellenes Köztársaság-csoport szerint vannak rejtett költségek, mint például a királyi család őrzése. Ez ugyanis nem az ő költségvetésüket terheli, hanem a rendőrségét és a díszőrséggel együtt mintegy 100 millió fonttal dobja meg a költségeket évente. Az összes rejtett költség mintegy 334 millió fontra emeli a számlát, ami 5,21 font/fő/évre tornázza fel a költségeket. Ha csak az adófizetőket vesszük alapul, akkor 11,24 font/fő/év.

További érv amellett, hogy az angol költségvetés ne részesítse forrásokban a királyi családot az a tény, hogy óriási magánvagyonnal rendelkeznek. A harmadik leggazdagabb uralkodó Európában II. Erzsébet.

A leggazdagabb európai uralkodócsaládok, országok szerint és vagyonuk angol fontban:

  1. Lichtenstein, 4,9 milliárd font
  2. Monaco, 650 millió font
  3. Egyesült Királyság 340 millió font
  4. Hollandia 131 millió font
  5. Svédország 27,5 millió font

Világszinten az európai uralkodóházak vagyona eltörpül a leggazdagabb uralkodókhoz képest.

A világ leggazdagabb államfői, országok szerint és vagyonuk angol fontban:

  • Thaiföld, 20,8 milliárd font
  • Brunei, 13,9 milliárd font
  • Szaúd-Arábia, 12,9 milliárd font
  • Egyesült Arab Emirátusok, 10,4 milliárd font
  • Dubai, 3,1 milliárd font

(Independent)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére