Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soha nem volt még ilyen népszerû az AfD

Pörge Béla

2018.07.08. 19:00

A bevándorlásellenes AfD egy felmérés szerint már 17 százalékos támogatottsággal rendelkezik, soha nem állt még ilyen jól a párt, ráadásul ezzel holtversenyben a második erõ Németországban a gyengülõ CDU/CSU mögött.

Ahogyan arra számítani lehetett, a német kormánypártok között kirobbant vita a migrációs válság kezelésén az AfD malmára hajtotta a vizet. Egyedül a bevándorlásellenes párt lett népszerűbb az elmúlt hetekben, a kormánypártok vesztettek támogatottságukból, a kisebb ellenzéki pártoknak pedig ugyanannyi szavazója van, mint korábban.

Az Emnid által a Bild am Sonntag számára készített felmérés szerint a CDU/CSU népszerűsége két százalékpontot csökkent, de még így is messze a kereszténydemokrata-keresztényszociális pártszövetségre szavaznának a legtöbben, a kutatás szerint a németek 30 százaléka választaná Merkeléket.

A második legnépszerűbb erő holtversenyben a bevándorlásellenes, populista AfD és a bevándorláspárti SPD. Mindkét párt támogatottsága egyaránt 17 százalék, a szociáldemokraták esetében ez kétszázalékos veszteség, az AfD-nél viszont háromszázaléknyi növekedés. Az AfD soha nem volt még ilyen népszerű, rekordmagas támogatottságot értek el ezzel.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a németek többség nem támogatja a nagykoalíciót, annak pártjai együtt 47 százalékon állnak.

Az Emnid adatai szerint a Grünen (Zöldek), a Die Linke (Baloldal) és a liberális FDP megőrizte korábbi népszerűségét, ez azt jelenti, hogy a zöldeknek 12, a liberálisoknak és a szélsőbaloldaliaknak pedig kilenc-kilenc százalék a támogatottsága.

Korábban beszámoltunk egy másik friss, hétvégi felmérésről is, mely szintén hasonló adatokat mért, de a Forsa szerint az AfD csak 16 százalékon áll. A CDU/CSU náluk is 30 százalékos támogatottsággal bír, az SPD ugyanúgy 17-el, míg a Grünen egy százalékkal erősebb, a Forsa 13 százalékra mérte a zöldeket. Az FDP-t szintén egy százalékkal népszerűbbnek mérték, 10 százalékra, míg a Die Linke népszerűsége e felmérés szerint is 9 százalék.

A két felmérés alapján bátran kijelenthető, hogy a bevándorlás okozta német politikai válság egyetlen és egyértelmű nyertese az AfD, az a párt, amely a leghatározottabban ellenzi a bevándorlást.

További érdekesség, hogy a német választók egyre kevésbé hisznek a politikusok tisztességében, a kialakult válságért pedig Horst Seehofert és Angela Merkelt is hibásnak találják, Seehofert hibáztatják a legtöbben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére