Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sevillai muszlim vezető: a spanyol király kérjen bocsánatot az iszlám 1492-es legyőzéséért

Horváth Tamás

2019.04.02. 13:28

Az uralkodó egyelõre nem reagált.

Levelet küldött VI. Fülöp spanyol királynak a sevillai Ishbilia-mecset közössége. A hívek együttes véleményét reprezentáló, de a mecset vezetőjének aláírásával ellátott dokumentum arra szólítja fel Spanyolország uralkodóját, hogy kérjen bocsánatot a hispániai muszlimok ellen a múltban elkövetett bűnökért – különösképpen az Ibériai-félsziget utolsó arab államának, a Granadai Emírségnek a legyőzéséért és az azt követő „megtorlásokért”.

Granada elestével pont került a több évszázadon át tartó spanyol visszafoglalási folyamat, a rekonkviszta végére. Az iszlám vallású, egymással szövetkező arab, berber és mór törzsek 711 és 1492 között rendelkeztek államisággal az Ibériai-félszigeten. A legtovább a Granadai Emírség tartott ki, visszafoglalása 1492-ben az egységes és katolikus Spanyolország létrejöttét jelentette.

Mohamed sevillai követői szerint nagy gesztust tehetne VI. Fülöp a Spanyolországban élő muszlimok irányába, ha hajlandó lenne Canossát járni a katolikus spanyol királyok és „kollaboránsaik” által az iszlám ellen elkövetett bűnökért.

Az Ishbilia-mecset vezetője, Yihad Sarasúa által aláírt levél külön hangsúlyozza, hogy a muszlimok üldözése azután hágott a tetőpontra, hogy a spanyolok visszafoglalták Granadát.

A történelemben példa nélküli, hogy egy vallási közösség ellen ilyen súlyos bűnöket kövessenek el. Az üldözések, melyek több millió ember halálával jártak, végül a muszlimok tömeges kiűzésével értek véget. VI. Fülöp kérjen bocsánatot!”

– olvasható a levélben.

Az 51 éves király egyelőre nem kommentálta az esetet, a spanyol közvéleményt azonban alaposan megosztja az ügy, többen is azt az álláspontot képviselik, hogy a spanyoloknak nem kell szégyenkezniük a történelmük és a katolikus hitük miatt. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére