Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Segélyszállítmány miatt sodródik a polgárháború felé Venezuela

Bokor Gábor

2019.02.23. 21:00

Magyar idõ szerint szombat hajnalban a szélbalos venezuelai kormány elrendelte a kolumbiai határ egyes átkelõinek lezárását, közvetlen azelõtt, hogy egy kolumbiai segélyszállítmányt próbáltak volna meg bejuttatni az országba. A helyzet pattanásig feszült, ugyanis a világ túlnyomó többsége által támogatott és elfogadott Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetõ megérkezett a helyszínre és személyesen akarja átkísérni a segélyszállítmányt, ehhez azonban át kell verekednie magát a Maduróhoz hû venezuelai hadseregen.

Durvul a helyzet a dél-amerikai országban azután, hogy a venezuelai kormány elrendelte a kolumbiai határ egyes átkelőinek lezárását pénteken. Szombatra megérkezett az ominózus szállítmány Kolumbiából, azonban a határnál kisebb összecsapások történtek és nagyon úgy tűnik, a válságnak még messze nincs vége. 

Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Twitter-bejegyzésében a venezuelai béke és szuverenitás komoly fenyegetésével magyarázta, miért is zárták le a határt. Kolumbia az utóbbi napokban már több tonna élelmiszer- és gyógyszersegélyt halmozott föl a határnál, és Juan Guaidó ellenzéki vezető hívei be akarják juttatni ezeket az országba. Guaidó, aki az ellenzéki többségű caracasi parlament elnöke, január 23-án kikiáltotta magát az ország ideiglenes elnökének, és bírja az Egyesült Államok, Brazília és több más nyugati ország támogatását.

Guaidó szombaton megérkezett a határra, hogy személyesen felügyelje a konvoj átjutását, azonban ez csak ahhoz vezetett egyelőre, hogy a caracasi vezetés még agresszívebben lép fel ellenük. Az ellenzéki politikus váratlanul részt vett pénteken a határ kolumbiai oldalán azon a segélykoncerten, amelyet Richard Branson brit milliárdos szervezett 100 millió dollárnyi (28 milliárd forint) segély összegyűjtésére. Vicces mellékszál, de a határ túloldalán Venezuela szintén tartott egy segélykoncertet, az nyilván jóval alacsonyabb nézőszámot és érdekeltséget produkált. 

Az tudható volt, hogy Iván Duque kolumbiai és Sebastián Pinera chilei elnök részt vesz a koncerten, azonban egyelőre senki nem tudja, hogy jutott át Guaidó, ő személy szerint azt mondja, a hadsereg segített neki átjutni. Venezuelából amúgy általános kiutazási tilalom van érvényben.

Magyar idő szerint szombat kora estére megérkezett a Venezuelának szánt segélyekkel teli kolumbiai raktárba Juan Guaidó. Az ellenzéki vezető mellett ott volt a fent már említett Pinera és Doque is, valamint Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára is. A raktárban eddig összesen kétszáz tonna élelmiszert és gyógyszert halmoztak fel. 

A venezuelai Nemzetőrség (GNB) egységei szombat hajnalban könnyfakasztó gránátokat lőttek Urena városban azokra a tüntetőkre, akik elkezdték eltávolítani a segélyszállítmányok útjába állított barikádot a Francisco de Paula Santander nevű hídon, amely Urenát köti össze a kolumbiai Cúcutával. 

 

Hírügynökségi jelentések szerint az ország többi határszakaszain is feszült a hangulat. A venezuelai biztonsági erők összetűzésbe keveredtek civilekkel a Brazíliával közös határhoz közeli egyik településen, és ebben legkevesebb két ember meghalt, 15 pedig megsebesült. A brazíliai határt már korábban lezárta Caracas, hogy onnan ne juthasson be segély az országba. Venezuela hosszú ideje súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól. A szélsőbaloldali diktátor,  a buszsofőrből lett elnök, Nicolas Maduro azonban rendszeresen tagadja a humanitárius válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé.

Rég nem látott betegségek jelentek meg Venezuelában

Korábban már sikerrel visszaszorított betegségek ütik fel ismét a fejüket Venezuelában az ország egészségügyi rendszerének összeomlása ...

A helyzet szombatra odáig súlyosbodott, hogy a venezuelai katonák könnygázgránátokat és gumilövedékeket lőttek azokra a tüntetőkre, akik megpróbálták bejuttatni a humanitárius segélyszállítmányokat a Kolumbiával közös határon keresztül.

A VPI kereskedelmi televízió arról számolt be, hogy egy teherautót felgyújtottak a határon. 

Legalább négy ember kapott lőtt sebet"

– írta Franklyn Duarte ellenzéki képviselő Twitter-bejegyzésében. 

A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro bejelentette, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával. Eközben a kolumbiai bevándorlási hivatal beszámolt arról, hogy a venezuelai biztonsági erők legalább 13 tagja dezertált szombaton Kolumbiába.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére