Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Seehofer keményen helyretette Merkeléket

Bokor Gábor

2018.06.15. 21:20

A bajor Keresztényszociális Unió, azaz a CSU elnöke pénteken a Süddeutsche Zeitung címû lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) miatt vált megosztottá az Európai Unió a menekültügyi szabályozás kérdésében.

Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-s politikus párttársainak korábban írt egy levelet, melyben azt hangsúlyozta, hogy a CSU menekültügyi elképzeléseinek megvalósítása - a Németországba belépés megtagadása a menedékkérők bizonyos csoportjaitól - azzal fenyegetne, hogy tovább mélyül a megosztottság az EU-ban, és tovább gyengül a közösség.

Horst Seehofer szerint ez éppen fordítva van.

Nem a CSU, hanem a CDU okozta Európa megosztottságát a menekültekről hozott 2015-ös döntéssel"

– fogalmazott a szövetségi belügyminiszter.

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU honlapján közölt levélben kiemelte, hogy a CDU a biztonság és az európai összetartás pártja. Mindig arra törekedett, hogy összehangolja ezt a két szempontot, annak ellenére is, hogy ez "gyakran nehéz és népszerűtlen" feladat - írta a főtitkár.

Horst Seehofer szerint ez a megjegyzés a CSU-nak címzett igazságtalan bírálat.

Kramp-Karrenbauer asszony úgy állít be minket, mintha bajor vidéki uraságok lennénk, akik nem értették meg Európa eszméjét"

– mondta Seehofer.

A CDU és a CSU között a 2015-ös migránsválság kirobbanása óta van rossz viszony. Ennek egyik csúcspontja a határigazgatással kapcsolatos kérdések miatt van. Az akkor bevezetett gyakorlat szerint mindenki beléphet az országba, ha azt mondja, hogy menedéket kér, függetlenül attól, hogy vannak-e iratai, és nyilvántartásba vették-e már máshol menedékkérőként.

Horst Seehofer belügyminiszterként összeállított új menekültügyi reformcsomagjában, úgynevezett mestertervében az előzetesen ismertté vált részletek szerint az áll, hogy szakítani kell a tárca előző vezetője, a CDU-s Thomas de Maiziere által úgynevezett szóbeli utasításként elrendelt határigazgatási gyakorlattal.

Így meg kell tagadni a belépést a máshol már regisztrált menedékkérőktől, illetve azoktól, akiknek menedékjogi eljárása már elkezdődött valamely EU-tagállamban, továbbá az iratok nélkül érkezőktől és azoktól, akinek menedékjogi kérelmét elutasították Németországban, és mégis vissza akarnak térni.

Az új szabályt akkor kell alkalmazni, ha a menekültügyi rendszer keretében az országba érkezők száma eléri a CDU, a CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciós szerződésében rögzített felső határt, az évi 220 ezer főt.

Merkel szerint ez nem jó megoldás, szerinte uniós megoldás kell az ügyben. A vita miatt végül el kellett halasztani a belügyminisztérium hónapok óta formálódó, 63 pontból álló reformtervének keddre tervezett bemutatóját.

Azóta még inkább elmérgesedett a vita, csütörtökön meg kellett szakítani a szövetségi parlament (Bundestag-) ülését, és a két testvérpárt közös frakciójának tagjai pártonként elkülönülve tartottak tanácskozást. A CSU-s képviselők kivétel nélkül a támogatásukról biztosították a pártelnököt. A német sajtó értelmezése szerint Angela Merkelnek ultimátumot adva azt is elhatározták, hogy hétfőn a párt elnöksége kinyilvánítja, támogatja Horst Seehofert mindannak végrehajtásában, ami belügyminiszterként a felelősségi körébe tartozik. 

Az MTI szerint ez azt jelenti, hogy a CSU hétfőtől szabad kezet ad Horst Seehofernek arra, hogy a kancellár egyetértése nélkül, miniszteri hatáskörében utasítsa a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a szigorítások bevezetésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére