Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schulz: nem lesz mindenáron koalíció

Tóth Dalma

2017.11.27. 18:58

Miután a liberálisokkal és a zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások elbuktak, Merkel úgy döntött, hogy a szociáldemokratákkal is megpróbálkozik. Schulz a hírre reagálva kijelentette, hogy nem utasítják el a közeledést, de nem adják magukat olyan könnyen.
BERLIN, 18:58

Miután a liberálisokkal és a zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások elbuktak, Merkel úgy döntött, hogy a szociáldemokratákkal is megpróbálkozik. Schulz a hírre reagálva kijelentette, hogy nem utasítják el a közeledést, de nem adják magukat olyan könnyen.

Az előrehozott választások elkerülése érdekében Merkel inkább igyekszik megegyezni az SPD-vel. Vezető CDU-s politikusok hétfői nyilatkozatai alapján a pártban azzal számolnak, hogy januárban kezdődnek majd a hivatalos tárgyalások – írja az MTI. Martin Schulz, az SPD elnöke elmondta, hogy

pártja nem lép feltétlenül ismét kormányra a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU).

Az újabb nagykoalícióhoz vezető folyamat első állomása csütörtökön lehet, amikor Frank-Walter Steinmeier államfő együttes megbeszélést tart a három párt elnökével. A második állomás az SPD december 7-én kezdődő háromnapos kongresszusa lehet, amelyen a párt várhatóan döntést hoz a kormányzati együttműködés lehetőségeinek feltárásáról szóló úgynevezett szondázó, puhatolózó tárgyalások megkezdéséről.

Azonban Martin Schulz, az SPD vezetője hétfőn Berlinben a párt elnökségének ülése után tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy minden lehetőség nyitva van még, és a megbeszélések nem feltétlenül vezetnek egy újabb CDU/CSU-SPD-kormány megalakításához. Mint mondta, számos formája lehet az együttműködésnek, és ezek közül csak egy a közös kormányzás.

Az SPD nem zárja ki a nagykoalíció folytatását, de nem is kötelezi el magát mellette, mert az ország kormányzásában sokféle modellt el lehet képzelni"

– mondta Martin Schulz.

Kiemelte, hogy a szociáldemokraták megfontoltan kívánnak előrehaladni, minden lépés után értékelik a helyzetet. Így az elnökség pénteken megint ülésezik majd, hogy megvitassák az államfő és a pártelnökök csütörtöki találkozójának eredményeit.

A szociáldemokrata párt az utóbbi 12 évből nyolcat a CDU/CSU kisebbik koalíciós partnereként töltött el. A közös kormányzás választói támogatottságuk csaknem folyamatos gyengülésével járt. A szeptemberi választás után el is határozták, hogy ellenzékben töltik el a következő négy évet, majd a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek koalíciós egyeztetésének kudarca után végül jelezték, hogy mégis hajlandóak tárgyalni a CDU/CSU-val.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére