Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Scholz: Oroszország nem fog győzelmet aratni

888.hu, MTI

2022.05.26. 14:15

Oroszország nem fogja megnyerni a háborút Ukrajnában, és a békefeltételeket nem diktálhatja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon.

 

A négynapos svájci fórum utolsó napján elmondott beszédében Olaf Scholz úgy vélekedett: Putyin már elszalasztotta, hogy elérje a több mint három hónapja indított háború elején kitűzött stratégiai céljait. Úgy vélte, „Ukrajna teljes lerohanása ma még távolabbinak tűnik, mint az offenzíva kezdetén”, és ennek az a magyarázata, hogy az ukrán erők kellő hatékonysággal tudtak ellenállni, illetve Kijev nyugati szövetségesei példa nélküli büntetőintézkedésekkel sújtották Oroszországot, és támogatták Ukrajnát katonailag is.

 

Semmi olyat nem teszünk, ami a NATO-t belesodorhatja a háborúba, mert az azt jelentené, hogy atomhatalmak kerülnének közvetlen összeütközésbe egymással.”

– mondta a német kancellár, hozzátéve, hogy meg akarják értetni Putyinnal, hogy nem diktálhatja majd a feltételeket.

 

„Putyin csak akkor fog komolyan tárgyalni a békéről, amikor felismeri, hogy nem képes megtörni Ukrajna védelmét. (Moszkva) nem fogja diktálni a béke feltételeit. Ukrajna ezt nem fogja elfogadni, és mi sem.”
– mondta a német kancellár.

Olaf Scholz kiemelte, hogy „az orosz háború brutalitása” minden korábbinál jobban összekovácsolta az ukrán nemzetet, és két országot is közelebb hozott a NATO-hoz. „Svédország és Finnország közeli barátként és partnerként kíván csatlakozni a szövetséghez, nagyon szívesen fogadjuk őket.” – fogalmazott a kancellár.

 

Scholz szerint Putyin ahhoz a világrendhez akar visszatérni, amelyben a legerősebb határozza meg, mi a helyes, amelyben nem létezik szabadság, szuverenitás és önrendelkezés. A német kancellár Putyin háborús politikáját imperializmusként írta le, amellyel az orosz elnök „olyan időkbe akarja a világot visszataszítani, amikor a háború a politika bevett eszköze volt”.

„Ha valaki a nacionalizmus, az imperializmus és a háború múltbeli korszakába akar minket visszavinni, azt mi elutasítjuk. Mi a jövőt képviseljük.” – mondta.

 

A Világgazdasági Fórumon a német kancellár nagyobb globális együttműködést szorgalmazott az olyan életveszélyes fenyegetések leküzdésére, mint az éghajlatváltozás, az éhezés és a fosszilis energiaforrásoktól való függés.

Az évente megrendezett davosi tanácskozást Scholz beszéde zárta le csütörtökön. A Világgazdasági Fórumot a koronavírus-világjárvány miatt kétszer is elhalasztották, idén pedig az ukrajnai háború nyomta rá erőteljesen a bélyegét a világgazdaság befolyásos vezetőinek megbeszéléseire. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter törvényhozókkal, helyi tisztségviselőkkel és üzletemberekkel együtt igyekezett kihasználni a fórum adta rivaldafényt, és személyesen vagy virtuális úton még további támogatást elnyerni Ukrajna Oroszország elleni küzdelméhez.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére