Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Salvini: a migránsok szállításával az NGO-k Olaszország és az olaszok ellen indítottak támadást

Horváth Tamás

2020.02.17. 19:50

A volt belügyminiszter feljegyzést nyújtott be hétfőn a felsőház mentelmi bizottságának az Open Arms migránshajóval tavaly nyáron érkezett migránscsoport feltartóztatásáról.

Matteo Salvini 21 oldalas dokumentációban foglalta össze az Open Arms hajó érkezésének és kikötésének körülményeit az olaszországi partokra.

A Liga vezetője a feljegyzést a szenátus mentelmi bizottságához nyújtotta be, amely kedden kezdi meg a Matteo Salvinit érintő újabb ügy megvitatását. A bizottságnak legkésőbb február 27-ig kell véleményt alkotnia, hogy a felsőháznak javasolja-e vagy sem Salvini mentelmi jogának megvonását.

Az ügy a Proactiva Open Arms spanyol NGO hasonló nevű hajóját érinti. A hajó – a fedélzetére vett 164 migránssal – augusztus 2-án kért kikötési engedélyt Olaszországtól. Az akkor belügyminiszterként ténykedő Salvini nem engedélyezte a migránshajó olasz vizekre való belépését és kikötését sem, tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedései értelmében. A hajó tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren, többen vízbe ugorva igyekeztek partra úszni.

Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását.

Ugyanezen a napon a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el a hajón levők állapotára hivatkozva.

Az ügyész ezt követően a migránsok személyi szabadsága korlátozása és hivatali hatalommal való visszaélés miatt eljárást szorgalmazott Matteo Salvinivel szemben, amelyet a hivatalban levő és volt kormánytagok fölött illetékes, úgynevezett miniszteri bíróság is megerősített. A 110 oldalas kérelem szerint az ügyészség többek között kiemeli, hogy a volt belügyminiszter nem vette figyelembe a hajón kialakult „egészségügyi vészhelyzetet”. Indoklásuk szerint a Salvini-féle migrációs intézkedéseket nem lehet „nehézségben levő” személyekre alkalmazni, mivel „a tengeren a segítségnyújtás kötelező”. Azt is kifogásolják, hogy Salvini a kiskorúakat sem engedte leszállni.

Matteo Salvini | Fotó: MTI Fotóbank

A volt belügyminiszter most benyújtott feljegyzésében hangsúlyozta, hogy a spanyol felségjelzésű NGO-hajónak Spanyolországtól vagy a közelebbi Máltától kellett volna kikötést kérnie.

Salvini úgy vélte, az Open Arms szándékosan Olaszország felé indult el,

előre kitervelt támadásként Olaszország és az olaszok ellen.

A jobboldali politikus hangsúlyozta:

Őrület azért állni bíróság elé, mivel egy spanyol hajó máltai vizeken migránsokat vett fel.

Majd megjegyezte, tiszta a lelkiismerete, mivel Olaszország és az olaszok védelmében cselekedett, és nem fél bíróság elé állni.

Matteo Salvini mentelmi jogát egy másik ügyben február 12-án a szenátus megvonta, mivel szintén tavaly nyáron nem engedélyezte a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett migránsok azonnali partra szállását. Az Open Arms esete annyiban eltérőnek számít, hogy nem olasz hajóról volt szó.

Ezzel egy időben a baloldali kormány bejelentette, hogy a Salvini-féle migrációs intézkedések módosítására készül: a tervek között szerepel a korábban eltörölt menekültstátusz helyreállítása, mellyel a tengeren érkező migránsok majdnem automatikusan ideiglenes, többször meghosszabbítható humanitárius tartózkodási engedélyt kaphatnak. Továbbá csökkentenék a civil hajókra kivethető szankciókat is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán: A határvédelem egyben egészségügyi védelem is

Orbán: A határvédelem egyben egészségügyi védelem is

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjút.

A rasszizmus mint eszköz a posztmodern forradalom tárházában

A rasszizmus mint eszköz a posztmodern forradalom tárházában

889

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzőjének véleménycikke

Lengyel elnök: a V4 legyen a koronavírus-járvány utáni európai fejlődés pólusa

Andrzej Duda arra biztatta a V4 kormányfőit, hogy közös álláspontot dolgozzanak ki az EU botrányos 2021-2027-es költségvetési tervezetéről.

Miért nincs tele az Index oknyomozással a baloldal által felépített pedofil nagykövetről?

Miért nincs tele az Index oknyomozással a baloldal által felépített pedofil nagykövetről?

Kaleta Gábor a 2002-es baloldali kormányváltás után jutott pozícióhoz, majd Gyurcsány alatt lett igazi külügyi fejes. Most a hírhedten baloldali bíróság mentette fel, a függetlenobjektív média pedig falaz nekik.

A magyar diplomácián nincsen fék: Berlinben tárgyalt Gulyás Gergely és Novák Katalin

Berlinben tárgyalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke az Európai Unió német elnökségének első napjaiban – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére