Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Salvini: a hataloméhes baloldallal Olaszország elveszíti a nemzeti szuverenitását

Bertha László

2019.08.27. 09:13

Előrehozott választásokat sürgetett Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz felsőházban hétfő este tartott sajtótájékoztatóján, természetellenesnek, hataloméhesnek és veszélyesnek nevezve az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt esetleges közös kormányalakítását.

Matteo Salvini kijelentette, hogy kormányválságban a legdemokratikusabb megoldásnak az előrehozott választásokat tartja.

Azoknak a politikai erőknek, amelyek félnek az urnáktól, nincsen politikai lelkiismerete

– hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy nem szólítja utcára az olaszokat, de

a nép ítélete előbb-utóbb utoléri azokat, akik természetellenes megállapodással igyekeznek menteni székeiket.

Salvini úgy vélte, a kormányváltás előre tervezett volt. Megjegyezte, hogy az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt esetleges közös kormánya „eladja Olaszország szuverenitását”.

Fotó: AFP

Salvini hangoztatta, nem bánta meg, hogy kirobbantotta a kormányválságot. Elmondta, hogy a Liga és az M5S kormánya „tétlen” volt, „az olaszok nem egy túlélésre játszó kormányt akartak”.

Megjegyezte, most már az a gyanúja, hogy az M5S szándékosan bojkottálta a közös kormányzást.

Mozdulatlan volt a kormány, mozdulatlan a parlament, talán más, az olasz határokon kívüli városokból távvezérelték őket

– nyilatkozta Matteo Salvini. Arra utalva, hogy a májusi európai parlamenti választásokat a Liga nyerte Olaszországban, nem pedig az M5S vagy a PD, Salvini kijelentette, hogy „két vesztes erőnek nem lehet győztes kormánya”.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni bejelentette, a párt kész mozgósítani az olaszokat: „ha szükséges, a terekre vonulunk”. Kifejtette, hogy a balközép erő azért szövetkezik az M5S-szel, hogy a következő olasz államfőnek Romano Prodi volt baloldali kormányfőt válasszák meg.

Az M5S és a PD közötti kormányalakítási tárgyalások hétfő este felgyorsultak. Először Luigi Di Maio, az M5S vezetője és Nicola Zingaretti PD-főtitkár a római kormánypalotában tartott félórás egyeztetést. Ezután Zingaretti úgy nyilatkozott,

a két párt közti egyeztetés megkezdődött, optimista vagyok, az új kormányon dolgozunk.

Nicola Zingaretti és Luigi Di Maio később ismét a kormánypalotában találkozott, és Giuseppe Conte, a kedden lemondott miniszterelnök is csatlakozott hozzájuk.

Korábban az M5S a közös kormány feltételeként szabta, hogy Giuseppe Conte legyen az esetleges M5S-PD-kormány vezetője. Sajtóértesülések szerint, ha a PD rábólint Giuseppe Contéra, az M5S hajlandó több jelentős tárcát átadni a balközép pártnak, a többi között a pénzügyminisztériumot. Érdekesség, hogy az M5S egykoron a PD ellenében jött létre, ennek köszönhette népszerűségét is, mely jelentősen megcsorbult az utóbbi időkben.

Sergio Mattarella államfő kedd délután indítja újra a parlamenti pártokkal a konzultációt. A nagyobb pártokat – köztük a PD-t, a Ligát és az M5S-t – szerda késő délután fogadja.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére