Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rothadó növényekkel teli tartállyal dobálóztak a hongkongi parlamentben

MTI - 888.hu

2020.11.18. 08:17

Őrizetbe vettek három ellenzéki politikust Hongkongban szerdán azzal összefüggésben, hogy a nyár elején két alkalommal próbálták ellehetetleníteni a kínai nemzeti himnusszal kapcsolatos törvényről szóló vitát – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

 

A korábbi törvényhozók Facebook-oldalaikon közölték: a rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy erős bűzt árasztó folyadékot vittek a hongkongi törvényhozás üléstermébe, ezzel megszegve a vonatkozó előírásokat. A rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vettek három férfit a törvényhozói ülésekre vonatkozó viselkedési szabályokat rögzítő törvények megsértésének, valamint egy ember megsebesítésére tett kísérletnek a gyanújával, ám az előállítottakat nem nevezték meg.

Május 28-án a biztonsági szolgálatot hívták az ülésterembe, miután

Ted Hui ellenzéki politikus – a szerdán őrizetbe vettek egyike – egy rothadó növényekkel teli tartályt hajított az ülést vezető Andrew Leung elnök széke felé.

Az éppen napirenden lévő törvénytervezet a kínai nemzeti himnusz gyalázásának büntethetővé tételéről szóló előterjesztés volt, amely büntethetővé tette a kínai nemzeti himnusz nem rendeltetésszerű használatát vagy meggyalázását. A három előállított június 4-én ismét hasonló módszerrel kísérelte megzavarni a tervezetről szóló újabb vitát. Az előterjesztést a város törvényhozása végül aznap megszavazta, a három ellenzéki politikust pedig a keletkezett károk – összesen 252 ezer hongkongi dollár (10 millió forint) megtérítésére kötelezték.

Ted Hui egy héttel ezelőtt Hongkong összes ellenzéki törvényhozójával együtt lemondott a posztjáról

egy új, Pekingben született határozat miatt, amely lehetővé teszi a helyi hatóságok számára a nemzetbiztonságot veszélyeztetőnek ítélt törvényhozók közvetlen eltávolítását.

A határozat közzététele után alig néhány perccel a hongkongi kormányzat bejelentette négy ellenzéki törvényhozó eltávolítását. A szerdán őrizetbe vett másik két politikus – Raymond Chan és Eddie Chu – pedig még azt követően távozott a törvényhozásból, hogy Carrie Lam kormányzó a koronavírus-járványra hivatkozva egy évvel elhalasztotta az eredetileg szeptemberben esedékes törvényhozói tanácsi választásokat. Chant és Chut november 1-jén már egy másik káoszba fulladt üléssel összefüggésben is őrizetbe vették.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére