Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Romániában szigorítják a korlátozásokat a fertőzöttebb településeken

888.hu, MTI

2021.03.26. 07:20

Tovább növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkentik az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, a húsvéti ünnepek idejére azonban országszerte feloldják a kijárási tilalmat.

 

Az új járványügyi intézkedéseket egy csütörtökön elfogadott kormányhatározat részletezte.

  • Azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya meghaladta a lakosság négy ezrelékét, hétvégén (a pénteket is beleértve) 20 óra után már csak indokolt esetben szabad az utcára lépni.
  • Az üzleteknek 18 órakor be kell zárniuk, de hétköznap marad a 21 órás záróra és a 22 órakor kezdődő, hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalom.
  • Négyezrelékes fertőzési ráta felett bezárnak az edzőtermek.
  • Ott, ahol a fertőzési ráta a 7,5 ezreléket is meghaladja, a hét minden napjára kiterjesztik a kibővített kijárási tilalmat és a nyitvatartás korlátozását.
A járvány lassulása esetén csak akkor oldják fel a korlátozásokat, ha a fertőzési ráta 7, illetve 3,5 ezrelék alá csökken.

Az üzletekben tartózkodók számát is korlátozni fogják, de ezt nem a csütörtökön hozott kormányhatározat, hanem egy később megjelenő miniszteri rendelet szabályozza.

Csütörtökön Florin Citu kormányfő arról állapodott meg az egyházi vezetőkkel, hogy április 4-ére, illetve május 2-ára virradó éjszaka hajnali 2 óráig országszerte feloldják a kijárási tilalmat, hogy a keresztény hívők felkereshessék templomaikat, és részt vehessenek a húsvéti szertartásokon.

A nyugati kereszténység idén április 4-én, az ortodox egyház pedig május 2-án ünnepli Jézus feltámadását.

Szombaton és vasárnap a zsidó pészah ünnepen részt vevők 22 óráig szabadon közlekedhetnek azokon a településeken is, ahol egyébként a magas fertőzési ráta miatt korábban kezdődne a kijárási tilalom. A vallásos ünnepekkel kapcsolatos kivételeket is kormányhatározatba foglalták.

A kormányülés utáni sajtóértekezleten Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter bejelentette: a kéthetes fertőződési ráta kiszámításánál ezentúl a tárgynap előtt 48 órával véget ért kéthetes időszak adatait veszik figyelembe, mivel a tesztek feldolgozásában mutatkozó egy-két napos késés miatt a jelenlegi használt képlet esetenként eltorzította a korlátozások bevezetésénél mérvadó járványügyi mutatót.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére