Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Romániában júliustól már jön a háromszoros gázáremelés

888.hu

2022.05.30. 11:20

A legnagyobb romániai energiaszolgáltatók júliustól emelik két és fél-, háromszorosára a földgáz árát, többnyire az ukrajnai háborúval indokolva a drágítást.

 

A Krónika Online írta meg, hogy feltartóztathatatlan az energiahordozók tavaly elkezdődött meredek drágulása Romániában. A hazai szolgáltatók a tavalyi év elején fogtak neki az áremelésnek, ami többek között azzal állt összefüggésben, hogy 2020 júliusától a földgáz, 2021 januárjától a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, vagyis megszűntek az államilag szabályozott árak.

 

A társaságok a világpiaci árak felfelé ívelésére hivatkozva előbb 15–20, majd 100–200 százalékos drágulást foganatosítottak, akadnak ugyanakkor szolgáltatók, amelyek jelenleg négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest.

És a drágulási folyamatnak egyáltalán nem látni a végét.

Az egyik legnagyobb romániai gázipari vállalat, a hárommillió lakossági és ipari fogyasztót ellátó E.ON Energie pedig a napokban arról értesítette ügyfeleit, hogy júliustól a jelenlegihez képest közel két és félszeres áron szolgáltatja a földgázt. A lap hozzáteszi, hogy a német tulajdonban lévő E.ON tavaly már megduplázta az energiahordozó árát ügyfelei számára.

Hozzáteszik, hogy a francia tulajdonban lévő Engie Románia is hasonló, több mint két és félszeres drágítást eszközöl. Ez a gázipari társaság ugyancsak a „piaci feltételek változásával”, a „rekord mértékű beszerzési árral”, továbbá az ukrajnai háborúval indokolja a drágítást, előrebocsátva, hogy

 

egyáltalán nem lehet kiszámítani, lesz-e elegendő mennyiségű energiahordozó a következő télen.

Mindkét társaság felhívta az ügyfelei figyelmét, hogy a bukaresti kormány jövő áprilisáig meghosszabbította a tavaly októberben foganatosított energiaár-kompenzációt, ennek megfelelően a földgázért legfeljebb 0,31 lejt kell fizetniük kilowattóránként a háztartási fogyasztóknak. Ha viszont a kormány nem hosszabbítja meg jövőre is az árkorlátozást, a lakosságnak piaci áron kellene megvásárolnia az energiahordozót, ami rengeteg háztartás számára egyszerűen lehetetlen lesz.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére