Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

888.hu

2018.09.24. 12:15

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Nagyvárad főterén egy, a Tiszáig terjedő Románia-térképpel sokkolnak a románok – adta hírül több erdélyi hírportál egy helyi politikus közleményére hivatkozva.

A kiállításon a Nagy-Romániához csatolandó területekről is készítettek egy rövid prezentációt, amelyen Erdély mellett más kelet-magyarországi területeket is feltüntettek.


A kiállítás néhány panelből áll, melyeken a száz évvel ezelőtti eseményekben részt vevő, zömmel bihari érintettségű román személyiségeket mutatják be, az egyik táblán pedig egy olyan, 1919-ben – tehát még a párizsi béketárgyalások idején – megrajzolt térképet tüntettek fel, amelynek a készítőjét még a legnagyobb jóindulattal sem lehetne önmérséklettel jellemezni – írta Csomortányi István. 

Magyarország, Ukrajna, Bulgária

Akár még nemzetközi botrányt is kiválthat a térkép, ugyanis hatalmas területeket tekintenek a leendő Nagy-Románia részének: Magyarországtól egészen a Tiszáig, de Kárpátalja és a jelenlegi Ukrajna, valamint Bulgária jelentős része is „román tartományként” szerepel. „A valós történések torz és részrehajló prezentálásán túl a kiállítás amellett, hogy semmibe veszi az objektív történelemírás legalapvetőbb szabályait, belegázol az őshonos magyarságnak az adott történelmi korral kapcsolatos jogos érzékenységébe és alkalmat teremt arra is, hogy tovább rontsa az egyre inkább elszigetelődő román állam jószomszédi kapcsolatait” – mutat rá a közleményben Csomortányi.

Egy 2017-es cikkben román történészek felhívták az illetékes minisztériumok figyelmét arra, hogy a centenárium évében használják a Nagy-Románia-térképet, mert teljességében az jeleníti meg az ország területi igényeit.

A Pangea egy 2018-as bejegyzésében részletesen elemzi a most kiállított térképet, többek között megállapítják, hogy "nem megmagyarázott torzítást tartalmaz mind a népességszám, mind pedig az etnikai arányok tekintetében."

(Képek innen.)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére