Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Románia 100 éve alatt Moldva csak még jobban leszakadt Erdélytõl

Vincze Viktor Attila

2018.11.16. 17:15

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sõt, mostanra gazdaságilag még jobban leszakadt Erdélytõl Moldva - mondja Lucian Boia román történész, aki szerint bár a területét az elmúlt évszázadban sikeresen megtartotta Románia, most mégis nagy gondban van az ország, mert a lakosai milliószámra költöznek el.

Három hét múlva ünnepli Románia román lakossága az ország jelenlegi területének 100 évvel ezelőtti létrejöttét. Ennek kapcsán a ziare.com Lucian Boia történésszel készített egy interjút, melynek magyar fordítása a Főtér.ro oldalán olvasható.

Az interjúnak az adta az apropóját, hogy a Humanitas Kiadónál megjelent a történésznek egy könyve, melynek címe: Az ókori Dáciától a Nagy Egyesülésig. A Nagy Egyesüléstől a mai Romániáig.

Az interjúban a román történettudós többek között arról beszél, hogy bár Románia az elmúlt 100 évben megőrizte a területét, azonban drámai mértékben csökkent a lakosságszáma.

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sőt, Moldva mostanra gazdaságilag már jobban leszakadt Erdélytől, mint 1918-ban. Moldvában nincs autópálya, és a GDP is csak fele az erdélyinek"

– mondja Lucia Boia történész, majd hozzáteszi, hogy Moldva megyéi szegénységbe zuhantak, míg az erdélyiek még most is szárnyalnak. Moldva 1859-ben még az első román egyetemmel és a havasalföldi előtt járó kulturális elittel büszkélkedett, azonban mostanra a Pruton inneniek elvesztették a játszmát.

Lucia Boia szerint Románia nincs jó állapotban, egy eléggé rendellenesen működő ország, túl sok negatív mutatóval. Az ország azért nem néz ki túl jól, mert felhalmozódtak benne a lemaradások és az elmúlt évtizedekben általában véve a magánérdek mindig elsőbbséget élvezett a román közösség érdekével szemben. Ráadásul a helyzetet tovább rontja az is, hogy több millió román hagyja el Romániát.

Mára a kivándorlás terén Románia a második helyen van a világban Szíria mögött. Bár változatlan földrajzzal megőriztük az országunkat, de elveszítjük a lakosságot"

– teszi hozzá a történész, aki szerint a románoknak a legnagyobb sikert a történelmük során a Nagy-Románia létrehozása jelentette.

De amúgy mit kezdünk ezzel a Romániával? – teszi fel a költői kérdést a történész, majd meg is válaszolja, elmondva, hogy „100 évnyi Romániánál” tartunk és most kolosszális a különbség Moldva és a többi régió között. Létrejött a többsebességes Románia, ami főleg Moldva és a többi romániai országrész között létezik. Erdély és Moldva között pedig megdöbbentő módon egyre hangsúlyosabb szintkülönbség.

Boia interjújában hangsúlyozza, hogy Moldvának egyetlen olyan megyéje sincs, melyben a GDP meghaladná az országos átlagot. Még Jász (Iaºi) megye sem haladja meg. Persze, Erdélyben is van néhány szegényebb megye, elsősorban a székelyföldiek, de nem ezek a legszegényebbek az országban, Erdély többi részéhez képest szegényebbek. Összességében Erdélyben az egy főre jutó GDP nagyjából kétszer nagyobb, mint Moldvában.

Konzerválódtak tehát az 1918-as különbségek, amikor Erdély amúgy is némi előnnyel indult – állapítja meg a történész, aki szerint egyébként a román állam megteremtésekor már csak az országrészek közötti különbségek miatt is egy föderális államszervezet létrehozása lett volna a legideálisabb.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez – hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

Kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Zamárdinál

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülőgép Zamárdi térségében szombaton, az eset során senki sem sérült meg – tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

Fogy a levegő Botka László körül

Fogy a levegő Botka László körül

A kínos ügyek, az ellenzéki pártok közötti koalíciós egyeztetések miatt is nehéz napjai lehetnek a mindeddig a legyőzhetetlenség mítoszában élő polgármesternek – írja a Magyar Hírlap.

Még mindig sok a kérdőjel Jeffrey Epstein halála körül

Még mindig sok a kérdőjel Jeffrey Epstein halála körül

Az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt amerikai milliárdos Jeffrey Epstein felakasztotta magát – áll az igazságügyi orvos szakértő pénteken este New Yorkban kiadott hivatalos jelentésében.

Így lett a Szigetből a főváros második, ezúttal egy hétig tartó melegfelvonulása

Így lett a Szigetből a főváros második, ezúttal egy hétig tartó melegfelvonulása

Szivárványos zászlók mindenütt, életveszélyes tömeg a színpad előtt. Ilyen volt idén a Sziget Fesztivál.

A rendőrség több mint 400 milliárd forintot fordított határvédelemre 2015 óta

Határvédelmi, határrendészeti feladatokra összesen mintegy 408 milliárd forintot költött el a rendőrség 2015 és 2019 júniusa között – írja szombati számában a Magyar Nemzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére