Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Román abszurd: Klaus Johannis államfõ szerint a román kormányt egy bûnözõ vezeti

Vincze Viktor Attila

2018.12.07. 17:30

Romániának nincs miniszterelnöke, a kormányt a "bûnözõ" Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök vezeti a háttérbõl közvetítõkön keresztül - jelentette ki Klaus Johannis államfõ újságíróknak azzal összefüggésbe, hogy miért nem írja alá a kormány által eldöntött minisztercseréket.

A jobboldali elnök rögtönzött sajtóértekezletén arra reagált, hogy Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök az alkotmánybíróságnál emelt panaszt ellene arra hivatkozva, hogy az államfő hátráltatja a kormány munkáját, mivel több mint két hete halogatja két – a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága által eldöntött – minisztercsere végrehajtását.

Johannis leszögezte: szerinte nem alkotmányos, hanem politikai ügyről van szó, amely nem a testületre tartozik, de a kormány lépése után most már biztosan nem fog új minisztereket kinevezni, megvárja az alkotmánybíróság döntését.

A politikai problémát az okozza, hogy a PSD nem tud másképp, csak erőből politizálni – vélekedett Johannis. Hozzátette: Dancila nem érti, hogyan működik az állam, összetéveszti az államot a párttal, pedig a miniszterek az államot szolgálják, lecserélésük okait a polgároknak is ismerniük kell, az nem lehet a párt belügye. Az elnök jelezte: elvárta volna, hogy a kormányfő politikai tárgyalópartnerként viszonyuljon hozzá, és ne csak arról küldözgessen papírokat minden előzetes egyeztetés nélkül az elnöki hivatalba, hogy milyen minisztereket akar éppen lecserélni.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az elnök is sérti az intézmények jóhiszemű együttműködésének követelményét a minisztercserék halogatásával, Johannis azzal vágott vissza, hogy a PSD kettős mércét alkalmaz. Szerinte ha a szenátusi elnök mentelmi jogának felfüggesztésénél, amit november elején kért a korrupcióellenes ügyészség, a kormánytöbbség "észszerű határidőnek" tartja azt, hogy a kérés elbírálását a februárban kezdődő tavaszi ülésszakra halasszák, akkor a minisztercseréknél sem lehet két-három hónapnál sürgősebb.

A román alkotmánybíróság egy korábbi, precedensértékű határozata szerint az elnöknek egyszer van joga – indokoltan – elutasítani a kormányfő által javasolt miniszterjelölt kinevezését, második alkalommal nem tagadhatja meg beiktatását. A PSD végrehajtó bizottsága november 19-én döntött a kormány átalakításáról, de Johannis nyolc miniszter helyett csak hat lecserélését hagyta jóvá. A kormányfő két újabb jelölttel próbálkozott, Johannis pedig azóta halogatja a döntést, minden korábbinál élesebb támadásokat intézve a PSD ellen.

Dancila a pénteki kormányülésen a jövő évi elnökválasztással kapcsolatos politikai játszmának minősítette Johannis magatartását, az alkotmányossági óvást pedig egy kényszerű lépésnek, amivel a kormány hatékony működését próbálják biztosítani az EU soros elnökségének átvétele küszöbén.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére