Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Római kori mûemléket rombolt le az Iszlám Állam

888.hu

2017.01.20. 14:28

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei a közép-szíriai Palmürában lerombolták a római kori amfiteátrum egy részét és megsemmisítettek a híres római négyeskaput, a Tetrapülont - közölte pénteken a helyi sajtó.
PALMÜREA, 14:28

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei a közép-szíriai Palmürában lerombolták a római kori amfiteátrum egy részét és megsemmisítettek a híres római négyeskaput, a Tetrapülont – jegyzi meg az MTI

A SANA állami hírügynökség jelentése szerint a harcosok megsemmisítették a II. századi amfiteátrum homlokzatát, valamint a híres kocka alakú oszlopos négyeskaput, a Tetrapülont. A hírügynökség nem szolgált további részletekkel, illetve azt sem közölte, hogy a rombolás mikor történt.

Az American School of Oriental Research (ASOR) nevű, régészeti kutatásokat támogató amerikai szervezet által közölt felvételeken jelentős mértékű rombolás látszik a Tetrapülonon és a római színházon. Az ASOR szerint ezt az ISIS követte el szándékosan.

Mamún Abdel-Karim szíriai örökségvédelmi miniszter azt mondta, hogy a Tetrapülon 16 oszlopából csupán két oszloppár áll a helyén, a többi kidöntötték. Az ASOR szerint megsérült a római körszínház színpadja mögötti oszlopsor is megrongálódott.

Szándékosan semmisítették meg a történelmet 

Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője szerdán Moszkvában arról számolt be, hogy az Iszlám Állam nagy mennyiségű robbanószerrel felszerelkezett fegyvereseket dobott át Palmüra térségébe, hogy megsemmisítsék a városban lévő műemlékegyüttest.

Szerdán a terroristák embereket végeztek ki az amfiteátrumban, a foglyok némelyikét agyonlőtték, másokat lefejeztek. Ezzel egy időben Aleppó tartomány nyugati részén légicsapásokban meghalt a Fatah as-Sám dzsihadista szervezet mintegy negyven harcosa – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A londoni székhelyű emigráns szervezet szerint ugyanakkor nem világos, hogy orosz vagy amerikai harci gépek hajtottak végre támadást a térségben.

Az Iszlám Állam harcosai tavaly decemberben foglalták vissza Palmürát, kilenc hónappal azt követően, hogy a damaszkuszi rezsim erői orosz segítséggel kiűzték őket onnan.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Mélyponton Joe Biden népszerűsége

Mélyponton Joe Biden népszerűsége

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Joe Biden amerikai elnök népszerűségi indexe májusban hivatali idejének eddigi mélypontjára csökkent: az amerikai lakosság alig 39 százaléka elégedett a teljesítményével, és még a Demokrata Párt tagjainak körében is egyre növekszik az elnök tevékenységével kapcsolatos borúlátás.

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Román Kupagyőztes lett a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, és kijutott a nemzetközi porondra, a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet. A székelyföldi labdarúgóklub a bukaresti Giulesti Stadionban 2–1-re verte a Voluntarit. S bármennyire nem tetszett néhány román lap tudósítójának, a veszteseknek végig kellett hallgatnia a székely himnuszt a sporttörténeti győzelmet aratott Sepsi híveinek előadásában.

Az északír dominó

Az északír dominó

Hiába aratott két hete történelmi győzelmet Észak-Írországban az ír sziget újraegyesítése mellett síkra szálló baloldali–nacionalista Sinn Féin párt, a kormányalakítás továbbra is jelentős nehézségekbe ütközik. Észak-Írországban a társadalmi béke biztosítása érdekében kötelezően a választáson legtöbb szavazatot kapó katolikus és protestáns pártoknak kell koalícióra lépniük, azonban a protestáns Demokratikus Unionista Párt komoly feltételhez köti a kormányban való részvételt. A küszöbön álló turbulencia szinte garantált, ami könnyen jelentheti akár azt is, hogy az északír helyzet valódi dominó-hatást elérve az egész Egyesült Királyság felbomlásához fog vezetni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére