Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rohamosan terjed a koronavírus Csehországban és Ukrajnában is

888.hu - MTI

2020.10.24. 14:20

Szerbiában többségében a nyugdíjasok a legveszélyeztetettebbek, Szlovákiában pedig már kijárási tilalom lépett életbe.

Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.

Az elhunytak száma 1971-re emelkedett. Ezen a héten a napi elhalálozások átlagos száma már meghaladja a százat, a fertőzötteké mintegy 145 ezer.

Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora, illetve kijárási tilalom van érvényben. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak az iskolák, és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

A cseh kormány a járvány leküzdése érdekében a héten segítséget kért az Európai Uniótól és a NATO-tól. Magyarország ennek keretében 150 lélegeztetőgépet küldött.
Ukrajnában sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése. Mára is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.

A közölt adatok alapján

az elmúlt napon 7014 új esettel 337 410-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 125 újabb halálos áldozattal 6289-re. Eddig 139 755-en gyógyultak meg, viszont már 191 366 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kiemelte, hogy a betegágyak leterheltsége országos átlagban már 61 százalékos. Jelenleg 505-en vannak lélegeztetőgépen.
Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy az ország különböző régióiból nap mint nap érkeznek hírek, amelyek szerint vészesen fogynak a szabad ágyak a Covid-betegek ellátására kijelölt kórházakban, az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel, és több helyen nem tudják elvégezni a betegek oxigénterápiás kezelését.

 

Szlovákiában kijárási tilalom lépett érvénybe a mai naptól.

A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése.

Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést

- közölte Jaroslav Nad, szlovák védelmi miniszter pénteken késő este az országos tesztelés első napjának eredményeit összegezve.
A tesztelést a hadsereg, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók közösen végzik. Egy-egy tesztelőhelyen legalább 7-8 emberre van szükség. Gondokat okozott, hogy pénteken különböző okok miatt több helyen hiányoztak az egészségügyi dolgozók, ezért hosszabb sorok alakultak ki, és egy-két órát is várakozniuk kellett az embereknek.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter ugyanakkor sikeresnek nevezte az első napot, de elismerte, hogy a tesztelés nem volt mindenütt zökkenőmentes, és számos helyen sokat kellett várakozniuk az embereknek.
Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya. Több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért a gyorsan romló járványhelyzet miatt országos karanténra lehet szükség.

 

Szerbiában a járvány kezelésével megbízott válságstáb közölte, hogy habár a koronavírus minden korosztályt sújt,

a fertőzöttek 85 százaléka az utóbbi hetekben a 65 év felettiek közül került ki. A szakemberek ezért főleg az időseket és hozzátartozóikat kérik fokozott fegyelemre és az előírások betartására.
A Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – péntekről szombatra 2622-vel nőtt az igazolt fertőzöttek és harminccal a halálos áldozatok száma.
A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 579-cel 38 115-re, Koszovóban 169-cel 17 582-re, Észak-Macedóniában 518-cal 26 022-re, Montenegróban 177-tel 16 436-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1179-cel 38 471-re emelkedett.
A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hárommal 786-ra, Koszovóban kettővel 659-re, Észak-Macedóniában kilenccel 883-ra, Bosznia-Hercegovinában tizennéggyel 1073-ra, Montenegróban pedig kettővel 254-re nőtt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére