Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Robbanások, tűzharc, rengeteg halott a terrorista támadás eredménye a Hayat szállóban

888/MTI

2022.08.21. 18:25

Harminc óra kegyetlen küzdelem után szombat éjfélre véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc a szomáliai főváros Hayat szállodájában, a biztonsági erők minden támadót megöltek, de sok civil is meghalt, és 117-en megsebesültek – közölték nevük elhallgatását kérő, magas rangú biztonsági és polgári tisztségviselők, később pedig Ali Haji egészségügyi miniszter.

 

A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el pénteken. Robbantásokkal hatoltak be az épületbe. A támadók számát az illetékesek nem közölték pontosan, de az AFP szerint legalább heten lehettek.

 

 

Fültanúk szerint szombatra virradóan is több robbanás történt a szállodában, amikor a biztonságiak megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során az épület nagy része megsemmisült – közölték már korábban. Vasárnap hajnalra kiderült, hogy a kommandósok is használtak robbanószert a magukat elsáncoló támadók ellen. A nyilatkozó biztonsági tisztségviselő szerint át kell vizsgálniuk az épület megmaradt részét, mert elképzelhető, hogy van még bent robbanószer.

 

(Photo by Hassan Ali ELMI / AFP)

 

Azon túl, hogy az incidens sok civil halálos áldozattal is járt, a biztonságiak az akció során 106 civilt – köztük gyerekeket – ki is tudtak menekíteni.

Ali Haji egészségügyi miniszter később az állami tévével közölte, hogy az életüket vesztő civilek száma legkevesebb 21. Ez csak a kórházakba szállított holttestek száma, mint mondta, mert elképzelhető, hogy további halottakat hozzátartozóik vittek el a helyszínről, és maguk temetnek el.

Egy rendőr úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy a biztonsági erők tagjai közül tízen vesztették életüket.
Az al-Shabaab már rögtön a támadás után jelentkezett az terrorakció elkövetőjeként. Szóvivőjük, Abdiaziz Abu-Musab később azt állította a szervezet saját rádiójában, hogy jelentős veszteséget okoztak a biztonsági erőknek.

 

(Photo by Hassan Ali ELMI / AFP)

 

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Shabaab merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban. A szálloda elleni támadás az első jelentősebb incidens Mogadishuban, amióta Haszán Sejk Mohamud új elnök májusban hatalomra került.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Meglepő és cseppet sem mulatságos kijelentést tett a Sunday Times-nak adott interjújában Richard Sharp. A BBC elnöke elismerte, hogy a független és hiteles tájékoztatásáért agyondicsért brit műsorszolgáltató „kemény harcot folytat a liberális elfogultság ellen”, ráadásul túlságosan London-központú.

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

Valamint jelentős élelmiszerromlással kell szembenézniük az élelmiszerláncoknak az áramkimaradás miatt Franciaországban.

Meloni: elfogadhatatlan, hogy az emberkereskedők irányítsák a migrációt

Párizs és Berlin szigorú befogadási politikát folytat, miközben Rómának nyitást diktál a tömeges migráció előtt – jelentette ki Giorgia Meloni, Olaszország jobboldali miniszterelnöke a La Repubblica című olasz napilapnak vasárnap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére