Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rengeteg fegyvert adnak-vesznek az országok

Bokor Gábor

2017.02.20. 07:28

A Nemzetközi Békekutató Intézet hétfõn ismertetett jelentése szerint a fegyverkereskedelem a hidegháború óta nem látott szintre emelkedett a legutóbbi öt évben.
STOCKHOLM, 7:28

A Nemzetközi Békekutató Intézet hétfőn ismertetett jelentése szerint a fegyverkereskedelem a hidegháború óta nem látott szintre emelkedett a legutóbbi öt évben.

A legfrissebb kutatás szerint a világ első számú fegyverexportőre az Egyesült Államok, mely  a globális piac 33 százalékát birtokolja, és legalább 100 országot lát el fegyverrel. A másik nagyhatalom, Oroszország a második helyen áll, ők a globális fegyverexport 23 százalékát biztosítják. Érdekesség, hogy míg Moszkva csaknem ötven országba küld fegyvert, addig az exportjuk kétharmadát négy országba, Indiába, Vietnamba, Kínába és Algériába szállítják. A dobogó legalsó fokára Kína fért fel.

Az intézet szerint 2012 és 2016 között a múlt század ötvenes évei óta nem látott mértékűre nőtt a globális fegyverkereskedelem, ami főleg annak tudható be, hogy a Közel-Keleten és Ázsiában megugrott kereslet – írja az MTI.

Az elmúlt öt évben a közel-keleti országok, valamint az Öböl térsége nagy mértékben növelte fegyverimportját. Míg korábban a globális import 17 százalékát vásárolták fel, addig ez a mostani adatok szerint megugrott, és már 29 százalékot is eléri ez az adat. Európa fegyverimportja 7 százalékponttal, 11 százalékra csökkent.

Az arab országok közül leginkább Szaúd-Arábia fegyverkezik, a közel-keleti ország a globális fegyverimport 8 százalékáért volt felelős 2012 és 2016 között, ami a korábbi adatok több mint háromszorosa. A szaúdi import csaknem fele az Egyesült Államokból származik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére