Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rendkívüli állapot lép életbe Franciaországban

888.hu - MTI

2020.10.15. 07:05

A „maximális riasztási övezetekben”, így Párizsban és az elővárosokban, illetve nyolc nagyvárosban (Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe szombat éjféltől.

A koronavírus-járvány megfékezésére a francia kormány szerdán ismét rendeletben hirdette ki az egészségügyi rendkívüli állapotot, amely biztosítja a jogi keretet bizonyos korlátozásokhoz október 17-én éjféltől az ország egész területén.

A kormányülésen született döntésről alig fél órával azelőtt jelent meg a közlemény, hogy Emmanuel Macron államfő élő televíziós interjúban bejelentette az újabb szigorításokat.

A kijárási tilalom először négy hétig tart, és a parlament elé megyünk a december 1-jéig tartó hosszabbításért. Hat hét az az idő, ami jelenleg szükségesnek tűnik”

– mondta az államfő.

A kormány maximum egy hónapra rendelhet el korlátozásokat, minden további hosszabbításhoz parlamenti felhatalmazás szükséges.

A köztársasági elnök elmondta, hogy az érintett nagyvárosokban minden színháznak, mozinak, étteremnek este 9 óráig be kell zárnia. Megerősítette, hogy a vendéglátásban, az idegenforgalomban, a kulturális életben, a rendezvényszervezésben és a sportban kényszerszabadságra kényszerülők fizetésének 100 százalékát átvállalja az állam a munkahelyek megtartására érdekében.

Nem megyünk étterembe 21 óra után, nem megyünk bulizni a barátokhoz, mert jól tudjuk, hogy ott fertőződhetünk meg a leginkább”

– hangsúlyozta az elnök.

A szabálysértőket 135 euróra büntetheti a rendőrség.

Az intézkedés célja „a magánéleti kapcsolatok csökkentése, amelyek a legveszélyesebb kontaktok, mert azokban a pillanatokban jobban elengedjük magukat” – jelezte Emmanuel Macron, hozzátéve, hogy napközben nem változik az élet.

Szeretném, ha mindenki megértené, hogy az a cél, hogy a gazdaság működjön, hogy dolgozzunk, hogy az iskolák, a gimnáziumok, az egyetemek nyitva legyenek és működjenek”

– tette hozzá.

Az államfő kiemelte, hogy az országon belüli közlekedésben nem lesznek korlátozások. Ugyanakkor megkérte a franciákat, hogy a magánrendezvényeken ne legyenek hatnál többen.
Emmanuel Macron többször is hangsúlyozta, hogy a vírus jelenleg „ellenőrzés alatt van”, de a napi esetszám ugrásszerű emelkedése miatt „nyugtalanító” a helyzet.

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 22 591 új fertőzöttet regisztráltak, a szombati csaknem 27 ezres és az azt megelőző napokon regisztrált több mint 20 ezres rekordok után. A járvány kezdete óta 779 063 koronavírusos esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok. A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is nő, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg 9194 fertőzött van kórházban, számuk 245-tel nőtt az elmúlt 24 órában, közülük 1673-an fekszenek intenzív ágyon, ami 31-gyel több, mint kedden.

Május óta nem volt ilyen sok súlyos beteg, de a szám elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 104-gyel, 33 037-re emelkedett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére